Luni, 23 decembrie 2024
Sfântul Ioan de Kety
preot (comemorare facultativă)
Vladislav al III-lea Jagellon, lituanian, strămoș al unei mari dinastii, s-a convertit la creștinism mai mult din dragoste față de coroana Poloniei decât din iubire față de principesa Edviga, moștenitoarea tronului. Printre lucrurile bune pe care le-a făcut se numără înființarea în 1400 a celebrei universități de la Cracovia, la care după câțiva ani a ocupat catedra de filozofie și teologie Ioan de Kety, sau Canțiu, după cum el însuși se numea, datorită obiceiului de a traduce în latină numele nordice.
Ioan se născuse la Kety, mică localitate din Polonia, în 1390. Și-a desăvârșit studiile la Cracovia, unde și-a luat diploma și a fost hirotonit preot. A obținut catedra universitară într-un moment în care controversa husită devenea tot mai puternică. În calitate de profesor de teologie, Ioan a participat la diferite discuții contradictorii, primind de la aceste dispute mai mult insulte decât argumentări obiective. Când umilința și răbdarea sa erau puse la grea încercare, fără a pierde obișnuita seninătate a spiritului, se limita să răspundă: "Deo gratias!".
În calitate de preceptor al prinților casei regale poloneze, uneori nu putea să se sustragă de la participarea la unele sărbători lumești. Într-o zi s-a prezentat la un banchet în haine modeste și a fost ținut la poartă de către un slujitor. Ioan a mers să-și schimbe haina și s-a întors la vila unde se dădea recepția. De această dată a putut intra, dar în timpul mesei un neîndemânatic servitor i-a vărsat un pahar de vin pe haină. Ioan a surâs liniștit: "Este drept ca și haina mea să-și aibă partea: datorită ei am putut intra aici".
În micile ca și în marile adversități, Ioan a avut ca scop ceva superior prestigiului, carierei și bunăstării materiale: "Tot mai sus!" repeta adesea, voind să exprime prin acest simplu motto programul său de viață ascetică. El s-a distins mai ales prin caritatea evanghelică, de pură marcă franciscană.
În timpul unuia dintre pelerinajele sale la Roma, diligența cu care călătorea a fost oprită și prădată de către un grup de bandiți, care devastau câmpia romană. Și Ioan a fost privat de agoniseala sa; dar observând că pe fundul buzunarului îi rămăsese încă o monedă de argint, a alergat după bandiți, spunând: "Ați uitat aceasta". Biograful, care relatează episodul, afirmă că bandiții, mișcați, au restituit tot ce furaseră. A murit la Cracovia, la frumoasa vârstă de opzeci și trei de ani, în noaptea de Crăciun a anului 1473 și a fost canonizat în 1767. Comemorarea sfântului, celebrată la 20 octombrie, a fost acum mutată în ziua cea mai apropiată de data morții.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)