Duminică, 22 decembrie 2024
Sfântul Francisca Saverio Cabrini
călugăriță
Între 1901 și 1913 au emigrat numai în America 4.711.000 de italieni, dintre care 3.374.000 proveneau din sud; o adevărată boală socială, o stoarcere de bani, după cum au definit-o politicienii și sociologii (chiar dacă nu au lipsit cei care, asemenea lui Nitti, au avut curajul să spună că emigrarea era o afacere pentru stat, căruia îi aducea valută externă fără riscuri de capitaluri). Dar alături de dramele pe care emigrația le-a suscitat, trebuie să amintim și astăzi o fragilă învățătoare din S. Angelo Lodigiano, Francisca Cabrini, născută în 1850, ultima dintr-o mulțime de treisprezece copii, care nu a privit la fenomenul emigrației cu politicianului sau sociologului, dar cu cei foarte umani de femeie și creștină, meritând titlul de mamă a emigranților.
Orfană de tată și de mamă, Francisca ar fi voit să se închidă în mănăstire, dar nu a fost acceptată datorită sănătății șubrede. A acceptat atunci sarcina de a se îngriji de un orfelinat, încredințat ei de către parohul din Codogno. Tânăra, obținând de curând diploma de învățătoare, a făcut mult mai mult: a îndemnat câteva tovarășe să se asocieze cu ea, constituind primul nucleu al Surorilor misionare ale Sfintei Inimi, puse sub ocrotirea unui neînfricat misionar, sfântul Francisc Xaveriu, al cărui nume și l-a luat ea însăși, pronunțând voturile religioase. Ca și sfântul iezuit, ar fi voit să pornească pe mare spre China, dar când a aflat despre neglijența vinovată și drama disperării a mii și mii de emigranți italieni, debarcați din nave în portul New York lipsiți de cea mai mică asistență materială și spirituală, Francisca Saverio Cabrini nu a stat pe gânduri.
Și ea în prima dintre cele douăzeci și patru de traversări oceanice a împărtășit suferințele și nesiguranțele compatrioților noștri; dar este extraordinar curajul cu care a înfruntat prea numeroasa metropolă americană și a știut să se descurce pentru a stabili acolo punctul de întâlnire și de ajutor al emigranților. Mai întâi s-a îngrijit de orfani și bolnavi, construind case, școli și un mare spital la New York, apoi la Chicago, în cele din urmă în California, și a răspândit în sfârșit opera sa în toată America, până în Argentina.
Celui care se mira de succesul unor opere atât de mari, madre Cabrini îi răspundea cu sinceră umilință: "Oare toate aceste lucruri nu le-a făcut Domnul?". Exprimate în cifre aceste opere constituiau peste treizeci de fundații la opt națiuni diferite. Moartea a ajuns-o la datorie, după al nu știu câtălea drum, la Chicago, în 1917. Trupul său a fost adus în triumf la New York, în biserica de lângă "Mother Cabrini High School", pentru ca să fie aproape de cei emigrați.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)