Sâmbăta, 21 decembrie 2024
Sfântul Petru Canisiu
preot și învățător al Bisericii (comemorare facultativă)
Apelativul inventat pentru acest sfânt: "ciocanul ereticilor", este total impropriu. Poate cumva sfântul Petru Kanijs (născut la Nimega, Olanda, în 1521) poate fi definit un fier pus între nicovală și ciocan, adică ținta iritației pe care predica sa clară o trezea în mediile protestante și a reavoinței pe care invidia o trezea chiar printre înșiși coreligionarii săi. Fiul primarului din Nimega, Petru Kanijs, latinește Canisius, a avut posibilitatea de a frecventa cele mai bune școli, drept canonic la Louvain și drept civil la Köln.
În acest oraș prefera să petreacă timpul liber în mănăstirea certozinilor. Nimeni nu bănuia că tânărul avocat, căruia tatăl îi asigurase un bun început în profesie, sub hainele bogate purta ciliciul. Lectura scurtei scrieri Exerciții spirituale pe care sfântul Ignațiu o scrisese de curând a determinat cotitura decisivă a vieții sale: făcând practica de pietate la Mainz sub conducerea părintelui Faber, a intrat în Societatea lui Isus și a fost al optălea iezuit care a depus voturi solemne. În tânărul ordin a avut posibilitatea de a se preocupa de studiile sale preferate și a-și arăta iubirea față de erudiție; lui i se datorează publicarea operelor sfântului Ciril din Alexandria, ale sfântului Leon cel Mare, ale sfântului Ieronim și ale lui Osio din Cordoba.
Trăind în plin climat de reformă și contrareformă, a luat parte activă la conciliul Tridentin, ca teolog al cardinalului Truchsess și consilier al papei. S-a distins prin profunzimea culturii sale teologice, prin zelul și acțiunea sa, dar și prin spiritul pașnic, conciliator. Sfântul Ignațiu l-a chemat în Italia, trimițându-l mai întâi în Sicilia pentru a fonda primul dintre renumitele colegii, apoi la Bologna să predea teologia, pentru a-l trimite apoi în Germania, unde timp de treizeci de ani, în calitate de superior provincial, a dăruit cele mai bune energii ale sale, într-o epocă atât de dificilă datorită sciziunii făcute de reforma protestantă. A primit apelativul, meritat, de al doilea apostol al Germaniei (primul este sfântul Bonifaciu).
Ca scriitor nu s-a preocupat numai de opere de erudiție, dar și, și mai ales, de cele catehetice, adaptând învățătura la capacitatea celor mici și a celor mari. Sfântul Pius al V-lea i-a oferit cardinalatul, dar Petru Canisiu l-a rugat pe papa să-l lase în slujba sa umilă în rândul comunității, folosind timpul pentru rugăciune și pocăință. A murit la Freiburg, în Elveția, la 21 decembrie 1597. A primit cinstea altarelor și titlul de învățător al Bisericii în 1925.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)