Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 11 decembrie 2024 

Sfântul Damasus I

papă (comemorare facultativă)

Sfântul Damasus, de origine spaniolă, născut pe la 305, papă din 366 până în 384, după ce a fost diacon al Bisericii din Roma cu papa Liberiu, a participat în mod activ la eforturile doctrinale pentru întoarcerea la ortodoxie. Atitudinea sa fermă, care a obținut aprobarea entuziastă a creștinătății, când, neținând cont de amenințări și protecții imperiale, i-a depus pe toți episcopii aflați în legătură cu arianismul, a readus Biserica la unitate, stabilind principiul potrivit căruia comuniunea cu episcopul Romei este semnul recunoașterii unui catolic și a unui episcop legitim.

Ales nu fără conflicte (au fost lupte crâncene între facțiunile opuse și într-o singură zi furibundele certuri au lăsat la pământ peste 137 de morți), papa Damasus a demonstrat prin fapte că alegerea fusese justă. În timpul pontificatului său a fost o explozie de rituri, rugăciuni, predici, cu noi instituții liturgice și catehetice care au alimentat viața creștină. Se datorează inițiativei acestui papă studiile pentru revizuirea textului Bibliei și noua versiune în latină (numită Vulgata) făcută de sfântul Ieronim, pe care sfântul Damasus și l-a ales ca secretar al său.

În acești ani Biserica atinsese o nouă dimensiune religios-socială, devenind o componentă a vieții publice. Ajunge să amintim opera sfântului Ambrozie de la Milano. Acum episcopii puteau să scrie, să catehizeze, să avertizeze și să condamne. În 380, cu ocazia sinodului de la Roma, papa Damasus și-a exprimat recunoștința sa față de capii imperiului care dăduseră din nou Bisericii libertatea de a se administra singură. Cu libertatea dobândită vechile locuri de rugăciune, cum ar fi catacombele, ar fi decăzut în ruină, dacă acest extraordinar om de conducere nu ar fi fost în același timp un poet sensibil față de vechile amintiri și de glorioasele urme lăsate de martiri, pe care i-a preamărit nu numai în renumitele sale "titluri" (epigrame scrise pe piatră de către caligraful Dionisiu Filocal), dar pe care i-a cinstit dedicându-se în mod personal identificării mormintelor lor și consolidării criptelor care le păstrau moaștele.

În cripta papilor din catacombele sfântului Callixt, la capătul lungului epigraf, el a adăugat: "Aici, eu, Damasus, aș dori să fie înmormântate rămășițele mele pământești, dar mă tem să nu conturb cenușa pioasă a martirilor". Sfântul Ieronim atestă că papa Damasus a murit în vârstă de aproape optzeci de ani. A fost înmormântat în mormântul pe care el însuși și-l pregătise, din umilință departe de glorioasa cenușă a martirilor, pe via Ardeatina. Mai târziu rămășițele sale pământești au fost deshumate și duse în biserica "S. Lorenzo in Damaso".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat