Duminică, 3 noiembrie 2024
Sfântul Martin de Porres
călugăr (comemorare facultativă)
Fiu al unui nobil cavaler spaniol și al unei negrese de origine africană din Panama, Martin (născut la Lima la 9 decembrie 1579) nu a avut o copilărie fericită. Datorită pielii de culoare închisă tatăl nu a voit să-l recunoască și în registrul botezaților este înscris ca "fiu al unui tată necunoscut". A trăit în sărăcie până la opt ani în tovărășia mamei și a unei surori, născută la doi ani după el. După o scurtă paranteză de seninătate alături de tată în Ecuador, a fost din nou lăsat în seama proprie, chiar dacă tatăl îi trimitea necesarul pentru a-l face să-și completeze studiile. Într-evăr Martin avea o mare înclinație spre medicină și a învățat primele noțiuni în farmacia-ambulatoriu a doi vecini de casă.
La vârsta de cincisprezece ani a părăsit totul și s-a dus să bată la poarta conventului dominican al Rozariului din Lima. A fost admis numai ca "dăruit", adică terțiar și folosit la cele umile munci ale comunității. Martin a făcut din mătură un fel de blazon (un vechi tablou îl reprezintă cu modestul dar indispensabilul instrument casnic în mână) și rezerva pentru sine toate muncile cele mai grave și mai respingătoare. În sfârșit superiorii și-au dat seama de ceea ce reprezenta acel suflet pentru ordin și, primindu-l ca membru efectiv, la 2 iunie 1603 l-au admis la profesiunea solemnă. Și în calitate de frate cooperator a voit să rămână cenușăreasa conventului, dar sfințenia sa a început să strălucească dincolo de zidurile mănăstirii, datorită carismelor extraordinare cu care era dotat, ca profețiile, extazele, bilocațiile.
Deși nu s-a îndepărtat niciodată de Lima, a fost văzut în Africa, în China și în Japonia întărindu-i pe misionarii în dificultate. La acest umil frate vor alerga pentru sfat teologi, episcopi și autorități civile. Nu numai o dată însuși viceregele a trebuit să aștepte în fața chiliei sale pentru că fratele Martin era răpit în extaz. În timpul epidemiei de ciumă, i-a îngrijit pe toți cei care au alergat la el și pe toți cei șaizeci de confrați, pe care i-a vindecat în mod miraculos. Cu aceeași candoare a sfântului Francisc își îndrepta atenția asupra tuturor creaturilor, inclusiv șoarecii, care i se supuneau cu docilitate.
A fost văzut de mai multe ori chemând șoarecii cuibăriți în sacristie și ducându-i afară, într-un colț al grădinii: și astăzi el este invocat în infestările șoarecilor. Amurit la 3 noiembrie 1639. Beatificat în 1837 de Grigore al XVI-lea, a fost canonizat la 6 mai 1962 de Ioan al XXIII-lea. În 1966 Paul al VI-lea l-a proclamat patron al bărbierilor și frizerilor din Italia.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)