Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 23 noiembrie 2024 

Sfântul Clement I

papă și martir (comemorare facultativă)

Dintre succesorii imediați ai sfântului Petru pe scaunul Romei, al treilea, cu numele de Clement, - scrie sfântul Irineu pe la 180 - "îi văzuse pe apostoli și vorbise cu ei, auzise glasul însuși ai predicii lor și avusese tradiția lor în fața ochilor săi". Nu este singura știre pe care sfântul Irineu ni-o dă despre papa Clement. De la el știm, într-adevăr, că autorul importantei scrisori scrise de către Biserica din Roma către cea din Corint este papa Clement. Din partea unor izvoare mai puțin demne de crezare vor fi atribuite sfântului pontif diferite alte scrieri, printre care o scrisoare despre feciorie și chiar un improbabil roman autobiografic, opere evident apocrife, care atestă totuși lumina clară cu care au fost iluminați cei nouă ani ai săi de pontificat. (din 88 până în 97).

S-a spus că Scrisoarea sa către Corinteni este "epifania primatului roman", întrucât acest prim document papal (prototip al tuturor scrisorilor enciclice care vor fi scrise de-a lungul secolelor) afirmă autoritatea succesorului sfântului Petru, episcop de Roma, asupra altor Biserici de origine apostolică. Scrisoarea, scrisă între anii 93 și 97, în timp ce era încă în viață sfântul apostol Ioan, este adresată Bisericii din Corint, dezbinată din cauza unei schisme interne, pentru că un grup de credincioși contesta autoritatea legitimă a prezbiterilor. Papa Clement se exprima astfel: "Ne-ați face bucurie și plăcere dacă, ținând cont de avertismentele scrise de noi prin harul Duhului Sfânt, ați renunța la nepermisa patimă a invidiei".

Prin acest prim act al magisteriului sfântului Clement a lăsat singura trăsătură importantă a vieții sale. De fapt nu este sigur că Clement cel citat în scrisoarea adresată filipenilor de către sfântul apostol Paul este viitorul succesor al sfântului Petru; și este improbabil ca acesta să fie martirul Titus Flavius Clemens, pentru că scriitori ca Irineu, Eusebiu și Ieronim (și de altfel însuși oficiul liturgic al sfântului) ignoră martiriul papei Clement, în jurul căruia fantezia populară a țesut băteala unei neverosimile legende: sfântul Clement, pentru că a convertit-o pe Teodora, soția unui funcționar influent al împăratului Nerva, ar fi ajuns să fie amenințat cu răzbunarea acestuia. Fiind acuzat de vrăjitorie și seducere și trimis într-o insulă pentru a căra "barili" de apă, ar fi făcut să izvorască chiar un fluviu doar printr-o lovitură de târnăcop. Convinși mai mult ca oricând că au de a face cu un vrăjitor, păgânii i-ar fi legat o ancoră de gât aruncându-l în mare, care însă s-a retras, pentru a încredința venerării creștinilor trupul martirului.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Sfântul Colomban

abate (comemorare facultativă)

Călugării irlandezi au fost mari călători, ajunși în țări îndepărtate din dorința de a predica evanghelia. Sfânta Columba pe la mijlocul secolului al VI-lea i-a convertit la creștinism pe picți, al căror teritoriu a luat numele de Scoția (nume restrâns până atunci la Irlanda). Puțin după aceea, aproape omonimul sfântului Colomban (cunoscut și sub numele de Colum, Colman, Palumba sau columba) a părăsit la rândul său Irlanda îndreptându-se spre continent. Născut pe la 528, și-a făcut formarea umanistă și religioasă într-o mănăstire din Irlanda de nord, la Bangor, sub îndrumarea sfântului Comgall. Este perioada în care Irlanda, definită "insula sfinților", cunoaște o foarte mare mulțime de sfinți misionari. Împreună cu sfântul Colomban a plecat în Europa un grup de ucenici de-ai săi pentru a răspândi monahismul irlandez: sfântul Chilian la Arras, sfântul Gall la lacul Constanza unde celebra abație întemeiată de el îi perpetuiază numele, sfântul Fursy la Peronne, sfântul Romuald la Malines, sfântul Livin la Gand, sfântul Virgiliu la Salzburg.

Puțini cunosc originea irlandeză a sfântului Fredian, venerat la Lucca, a sfântului Ursus la Aosta, a sfântului Donat la Fiesole, a sfântului Folc la Piacenza, a sfântului Emilian la Faenza, a sfântului Catald în Apulia și în centrul Siciliei. Însuși sfântul Colomban a ajuns în Italia și a întemeiat la Bobbio a cincea dintre celebrele sale mănăstiri: pe primele le întemeiase la Luxeuil și la Fontaines în Burgundia, apoi la Farmoutiers și la Jouarre. Într-o epocă de declin a creștinismului primar datorat invaziilor popoarelor germanice, înflorirea misiunilor irlandeze ale sfântului Colomban a fost o transfuzie de sevă generoasă pentru întreaga Europă.

Sfântul Colomban a primit prin aceasta denumirea de "gigant de statură europeană". A fost misionar animat de un autentic spirit apostolic și de mare dragoste, în ciuda temperamentului său considerat extrem de dur. Alungat de la Luxeuil datorită inflexibilității bunicii foarte tânărului rege Thierri, care i-a urmat mărinimosului Gontrano, înainte de a se îmbarca la Nantes a scris o frumoasă scrisoare călugărilor săi cu fraze înflăcărate ca aceasta: "Dacă îi luați libertatea cuiva, îi luați demnitatea".

Îmbarcarea sa, care trebuia să-l ducă din nou în Irlanda, a fost respinsă spre țărm de către un vânt potrivnic și sfântul misionar, interpretând acel incident ca o indicație a providenței, a pornit spre sud, ajungând în Italia, unde regele longobard Agilulf și regina Teodolinda i-au permis să întemeieze mănăstirea de la Bobbio, în 614, cu un an înainte de moarte.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat