Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 1 noiembrie 2024 

Toți sfinții

(solemnitate)

Astăzi Biserica luptătoare o cinstește pe Biserica triumfătoare "celebrându-i reuniți într-o singură solemnitate pe toți sfinții", - sunt cuvintele pe care preotul le pronunță în rugăciunea de la sfânta Liturghie de astăzi - pentru a aduce în mod cumulat acel omagiu pe care nu-l poate da în mod separat acelei imense mulțimi de sfinți care populează împărăția cerurilor. Epistola repetă cuvintele sfântului Ioan din Apocalips: "Și am văzut o mare mulțime, pe care nimeni nu o poate număra, din toate neamurile și triburile, popoarele și limbile...". Acea mare mulțime "care stă în fața Mielului" îi cuprinde pe toți "slujitorii lui Dumnezeu", cărora Biserica le-a acordat acest titlu prin canonizare, și pe cei care - într-un număr cu mult mai mare - au atins strălucitoarea țintă a mântuirii, prin veșnica viziune beatifică a lui Dumnezeu.

Dumnezeu într-adevăr a promis fericirea celor săraci cu Duhul, celor blânzi, celor care suferă și care flămânzesc și însetează după dreptate, celor milostivi, celor curați cu inima, celor făcători de pace, celor persecutați pentru dreptate și celor care primesc ofensa calomniei, a vorbirii de rău, a oprobriului public sau defăimarea manipulatorilor opiniei publice. Astăzi toți acești "sfinți" care au avut credință în promisiunea lui Cristos, în ciuda ușoarelor seducții ale răului și a aparentei înfrângeri a binelui, "se bucură și tresaltă de fericire" pentru marea recompensă primită din partea unui Rege incomparabil de milostiv și de generos. Iar Biserica luptătoare, unită prin legătura indisolubilă a carității cu fiii "trecuți la o viață mai bună", îi cinstește printr-o solemnitate deosebită.

Originea acestei sărbători datează din secolul al IV-lea. La Antiohia se celebra o sărbătoare pentru toți martirii în prima duminică după Rusalii. Celebrarea a fost introdusă la Roma, la aceeași dată, în secolul al VI-lea, iar după o sută de ani era fixată la 13 mai de către papa Bonifaciu al IV-lea, concomitent cu ziua dedicării Panteonului Sfintei Fecioare și tuturor martirilor, iar monumentul păgân a primit atunci titlul creștin de "Sancta Maria ad Martyres". În acea zi, în timpul sfintei Liturghii, din lucarna rotondei era aruncată o ploaie de trandafiri roșii. În 835 această celebrare a fost transferată de papa Grigore al IV-lea la 1 noiembrie, probabil din motive de simplă oportunitate, după cum relatează Ioan Beleth în secolul al XII-lea, adică fiindcă după recolta de toamnă era mai ușor de găsit mâncare și băutură pentru marea mulțime de pelerini care se revărsa la Roma cu acea ocazie.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat