Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 23 octombrie 2024 

Sfântul Ioan de Capestrano

preot

(comemorare facultativă)

Sfântul Ioan de Capistran avea șaptezeci de ani, în anul 1456, când se afla la porțile Belgradului, amenințat de armata turcă, pentru a încuraja trupele creștine înarmat numai cu o cruce mare de lemn și cu glasul puternic: "Fie înaintând, fie în retragere, fie lovind, fie loviți, - striga - invocați numele lui Isus. În el singur este mântuirea!". Era 21 iulie. După trei luni, 23 octombrie, fratele Ioan de Capistran murea la Ilok (Villach, în Austria).

Se născuse la Capestrano, în provincia L'Aquila, în anul 1386, fiu al unui baron german și al unei mame din Abruzzo. Era un băiat frumos, cu părul blond, "care - își amintea - părea format din fire de aur, iar eu îl purtam lung, după moda din satul meu, astfel încât unduia asemenea unui dans frumos". Datorită originii sale și aspectului nordic l-au numit Giantudesco. A studiat dreptul civil și cel ecleziastic la Perugia, luându-și diploma de excelent jurist. A primit imediat numirea de judecător și guvernator al orașului. Când Perugia a fost ocupată de cei din gruparea familiei Malatesta, o dată cu înalta sarcină, Ioan a pierdut și libertatea.

În închisoare a avut posibilitatea să mediteze asupra vanității onorurilor lumești și, ieșind din închisoare, deja transformat în interior, a obținut anularea căsătoriei și s-a dus să bată la poarta conventului franciscan din Assisi. A îmbrăcat astfel haina observanților, adică a urmașilor sfântului Francisc care primiseră reforma susținută de sfântul Bernardin, al cărui prieten și ucenic a fost Ioan de Capestrano. Atunci a început pentru dinamicul frate acea activitate apostolică multiplă care l-a ținut angajat timp de 40 de ani în diferite locuri ale Europei, neobosit organizator al operelor de caritate, mesager al păcii, consilier, misionar printre husiți, în Bavaria, în Turingia, în Saxonia, în Silezia și în Polonia.

Papii, care l-au avut consilier, i-au încredințat misiuni diplomatice în diferite state italiene, din Milano în Sicilia. Regele Ferdinand al III-lea l-a voit în Austria, iar ordinul său l-a trimis ca vizitator în Țara Sfântă și în Țările de Jos. Organizator al cruciadei contra turcilor, a fost în Ungaria și în Balcani. Cu tenacitatea tipic teutonă și cu elanul popoarelor mediteraneene a dus la capăt inițiative care pentru alții ar fi părut imposibile. Dar victoriile cele mai semnificative le-a repurtat în domeniul dreptei credințe, în apărarea adevărului de erezie, a adevăratului spirit franciscan de compromisul inovatorilor, a păcii civile și religioase în punctele fierbinți ale Europei în care a fost prezent cu o rapiditate surprinzătoare, în pofida faptului că dispunea numai de un măgar drept mijloc de locomoție. A murit pe poziție, la 23 octombrie 1456 și a fost canonizat în anul 1690.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat