Duminică, 20 octombrie 2024
Sfânta Maria Bertilla Boscardin
călugăriță
"Este o umilă țărancă a pământului nostru binecuvântat al Italiei - a spus despre ea Pius al XII-lea, cu ocazia beatificării, la 8 iunie 1952. - Figură foarte pură a perfecțiunii creștine, model de reculegere și de rugăciune. Calea sa, "calea carelor", cea mai comună. Nu extaze, nu minuni în viață, dar o unire cu Dumnezeu tot mai profundă în tăcere, muncă, rugăciune, ascultare. De la acea unire venea dragostea aleasă pe care ea o arăta față de bolnavi, medici, superiori, față de toți.
Născută la 6 octombrie 1888 în parohia din Gioia di Brendola (Vicența), botezată cu numele de Ana Francisca, încă din copilărie a cunoscut și materialicește "drumul carelor", mergând în tovărășia părinților la munca ogoarelor. Acesta era "drumul mai comun" pentru fetele venete înainte ca atâtea mici și prospere industrii să-și întoarcă fața de la câmpia verde dintre Adige și Brenta. La 17 ani Ana Francisca a primit permisiunea de a urma propria chemare religioasă la Maestrele sfintei Doroteea din Vicența, unde a făcut noviciatul și depus primele voturi temporare. Apoi a plecat din Vicența spre Treviso, la spitalul căruia își va face umilul și activul său serviciu până la moarte, întâmplată la 22 octombrie 1922.
A obținut diploma de infirmieră pentru a se face mai utilă bolnavilor, pe care-i veghea și noaptea asumându-și turele celorlalte surori. "Vreau să fiu slujitoarea tuturor, - a scris în jurnalul său - fiind convinsă că este drept astfel; vreau să muncesc, să sufăr, și toată satisfacția să o las altora". Și încă: "Trebuie să mă consider ultima dintre toate, deci mulțumită de a fi pusă după, indiferentă față de tot atât față de mustrări cât și față de laude, ba chiar să le prefer pe primele; mereu condescendentă față de părerile altora; să nu mă scuz niciodată, chiar dacă mi se pare că am dreptate; să nu vorbesc niciodată despre mine însumi; îndatoririle cele mai de jos să fie ale mele, pentru că așa merit". Ocaziile de suferință nu-i vor lipsi.
Fiind operată la 22 de ani de tumoare, a reluat ocupațiile obișnuite suportând o înrăutățire a muncii în timpul primului război mondial. Din cauza bombardamentelor continue bolnavii au fost transferați în Brianza și sora Bertilla i-a urmat. Dar la Viggiu a fost repartizată la spălătorie, suferind și plângând în ascuns: "Sunt mulțumită, - a scris - pentru că fac voința lui Dumnezeu". Întorcându-se după un an la Treviso printre bolnavii săi nu a scăpat de agravarea bolii sale și după a doua intervenție chirurgicală a murit la 34 de ani. Beatificată în anul 1952, a fost canonizată de Ioan al XXIII-lea la 11 mai 1961.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)