Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 21 noiembrie 2024 

Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria

(comemorare)

"Comemorarea" de astăzi a Prezentării Sfintei Fecioare Maria are o mare importanță, nu numai pentru că în ea este comemorat unul dintre "misterele" vieții aceleia pe care Dumnezeu a ales-o ca Mamă a Fiului său și ca Mamă a Bisericii, nici numai pentru că în această "prezentare a Mariei este amintită "prezentarea" înaintea Tatălui ceresc a lui Cristos și chiar a tuturor creștinilor, dar și pentru că ea constituie un gest concret de ecumenism, de dialog cu frații noștri din răsărit. Acest lucru reiese cu claritate fie din nota explicativă a redactorilor noului calendar, fie din nota de la Liturgia Orelor, care spune: "În această zi a sfințirii (543) bisericii «Sfânta Maria cea Nouă», construită lângă templul din Ierusalim, celebrăm împreună cu creștinii din răsărit acea "dăruire de sine însăși" pe care Maria a făcut-o lui Dumnezeu încă din copilărie, călăuzită de Duhul Sfânt, de al cărui har fusese copleșită în neprihănirea sa zămislită".

Faptul prezentării Mariei în templu, după cum este cunoscut, nu este povestit în nici un pasaj din textele sacre, în timp ce este propus cu abundență de amănunte de către apocrife, adică de acele scrieri foarte vechi și sub atât de multe aspecte asemănătoare Bibliei, pe care totuși Biserica a refuzat întotdeauna să le considere ca inspirate de Dumnezeu și deci ca Sfântă Scriptură. Ori după astfel de apocrife, prezentarea Mariei la templu nu a avut loc fără pompă: atât în momentul oferirii sale, cât și în timpul rămânerii la templu se vor întâmpla anumite fapte minunate: Maria, conform promisiunii făcute de către părinții săi, a fost dusă la templu la trei ani, însoțită de un mare număr de fete evreice care țineau torțe aprinse, însoțite de autoritățile ierusalimitane și de către cântul îngerilor.

Pentru a urca la templu erau cincisprezece trepte, pe care Maria le-a urcat singură, deși era mică. Apocrifele mai spun că Maria la templu se hrănea cu o hrană extraordinară adusă de îngeri și că ea nu stătea împreună cu celelalte fete, dar chiar în "Sancta Sanctorum" (care după cum se știe însă era "vizitată" o singură dată pe an de către marele preot).

Realitatea prezentării Mariei a trebuit să fie mult mai modestă și totodată mai glorioasă. Într-adevăr prin această slujire a Domnului la templu, Maria a pregătit trupul său, dar mai ales sufletul său, pentru a-l primi pe fiul lui Dumnezeu, actualizând în ea însăși cuvântul lui Cristos: "Ba mai fericiți aceia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păstrează".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat