Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE ȘI CULTUL MISTERULUI EUHARISTIC
ÎN AFARA SFINTEI LITURGHII 

[Cuprins]

SFÂNTA CONGREGAȚIE PENTRU CULTUL DIVIN
Prot. nr. 900/73
DECRET
Sacramentul Euharistiei a fost încredințat de către Cristos Bisericii, miresei sale iubite, ca hrană spirituală a credincioșilor și ca garanție a vieții veșnice, iar Biserica primește acest dar cu credință și dragoste.
Celebrarea Euharistiei în cadrul sfintei Liturghii constituie, într-adevăr, originea și scopul cultului euharistic în afara sfintei Liturghii. Astfel, sfintele specii se păstrează după sfânta Liturghie, îndeosebi pentru ca acei credincioși, care nu pot participa la sfânta Liturghie, cum sunt bolnavii și bătrânii, să se unească, prin împărtășania sacramentală, cu Cristos și jertfa sa, care se aduce la sfânta Liturghie.
Păstrarea sfintelor specii, pentru a face posibilă primirea sfintei Împărtășanii, a favorizat practica de a se adora acest sacrament și de a i se da cultul latriei, care i se cuvine numai lui Dumnezeu. Acest cult al adorației se bazează pe motive bine întemeiate și puternice. Mai mult, unele practici publice și comunitare au fost orânduite de însăși sfânta Biserică.
Așadar, după revizuirea Ritualului sfintei Liturghii și după publicarea, la 25 mai 1967, a instrucțiunii Eucharisticum mysterium, în care se dau normele privind "practicarea cultului datorat acestui sacrament, chiar și în afara sfintei Liturghii, dar strâns legat cu celebrarea sfintei jertfe, conform prescrierilor
Conciliului al II-lea din Vatican și altor documente ale Scaunului Apostolic1, care tratează despre acest lucru". Sfânta Congregație pentru Cultul Divin a revizuit și a adoptat riturile prezentate în instrucțiunea Sfânta Împărtășanie și cultul misterului euharistic în afara sfintei Liturghii.
Acestea, după ce au fost aprobate chiar de către Sfântul Părinte papa Paul al VI-lea, sunt publicate acum în această ediție, care este declarată tipică, pentru a înlocui riturile existente până acum în Ritualul roman și pentru a fi folosite imediat în limba latină, iar în limba vorbită, din ziua pe care o vor stabili conferințele episcopale pentru teritoriul lor, după ce vor fi făcut traducerea și vor fi obținut aprobarea Sfântului Scaun.
Orice dispoziție contrară se abrogă.

Dat la sediul Sfintei Congregații pentru Cultul Divin, în ziua de 21 iunie 1973, în solemnitatea Trupul și Sângele lui Cristos.

Arturus Card. Tabera
Prefect

+ A. BUGNINI
Arhiepiscop tit. Diocletianensis
Secretar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat