Luni, 17 august 2009
17 august
Dovada de iubire
După exemplul lui Isus, preotul, "administratorul tainelor lui Dumnezeu", este el însuși, atunci când este "pentru alții". Rugăciunea îi dă o deosebită sensibilitate față de acești "alții", făcându-l atent față de necesitățile lor, față de viața lor și față de destinul lor. Rugăciunea îi permite preotului să recunoască și pe cei "pe care Tatăl i-a dat lui". Înainte de toate, aceștia sunt cei caare sunt puși de Bunul Păstor ca să spunem așa pe drumul slujirii sale pastorale, al grijii sale pastorale. (...) Sunt cei care sunt din punct de vedere spiritual apropiați, dispuși la colaborarea apostolică, dar și cei îndepărtați, cei absenți, cei indiferenți, într-o stare de reflecție și de căutare.
Cum să fie "pentru" toți aceștia - și "pentru" fiecare dintre ei - după modelul lui Cristos? Cum să fie "pentru" cei pe care "Tatăl ni-i dă nouă", încredințându-ni-i ca pe o angajare? Proba noastră va fi mereu o probă de iubire - o probă pe care trebuie s-o acceptăm, înainte de toate, pe terenul rugăciunii. (...)
Și atunci când va părea că această probă depășește puterile noastre, să ne amintim de ceea ce spune evanghelistul despre Isus în Ghetsemani: "Intrând în agonie, se ruga și mai stăruitor" (Lc 22, 44).
Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către preoți, Joia Sfântă 1987, nr. 11-12
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".