Duminică, 7 martie 2010
A suferi iubind
Există două moduri de a suferi: a suferi iubind și a suferi fără a iubi. Sfinții sufereau toți cu răbdare, bucurie și perseverență, pentru că iubeau. Noi suferim cu supărare, ciudă și plictiseală, pentru că nu iubim. Dacă l-am iubi pe Dumnezeu, am fi fericiți că putem să suferim din iubire față de Cel care a acceptat să sufere pentru noi (...).
Voi spuneți că este dur? Nu, e plăcut, e mângâietor, e suav: este fericirea... Numai că trebuie iubit atunci când se suferă și trebuie suferit iubind.
Cel care merge în întâmpinarea crucii, merge în sens invers crucilor: el le întâlnește probabil, dar este mulțumit să le întâlnească: le iubește, le poartă cu curaj. Îl unesc cu Domnul nostru. Îl purifică. Îl dezlipesc de lumea aceasta. Înlătură obstacolele din inima lui și-l ajută să străbată viața așa cum o punte ajută să se treacă apa.
San Giovanni Maria Vianney, Primavera nell'anima. 100 pagine del Curato d'Ars
Citta Nuova, Roma 2006, p. 29, 39
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".