Vineri, 12 martie 2010
Nopți întunecate colective
Și omul modern, în pofida cuceririlor sale, atinge în experiența sa personală și colectivă abisul abandonării, ispita nihilismului, absurditatea atâtor suferințe fizice, morale și spirituale.
Noaptea întunecată, încercarea ce ne face să atingem misterul răului și cere deschiderea credinței, capătă uneori dimensiuni de epocă și proporții colective (...). Ioan al Crucii, cu experiența lui, ne invită la încredere, să ne lăsăm purificați de Dumnezeu; în credința țesută din speranță și din iubire, noaptea începe să aibă "luminile zorilor"; devine luminoasă ca o noapte de Paște (...).
O dacă nopțile întunecate care se îndesesc peste conștiințele individuale și peste colectivitățile din timpul nostru ar fi trăite în credința curată; în speranța "care obține atât cât speră"; în iubirea arzătoare a puterii Duhului, pentru ca să se transforme în zile luminoase pentru omenirea noastră îndurerară, în victorie a Celui Înviat care eliberează cu puterea crucii sale!
Ioan Paul al II-lea, Celebrare în cinstea sfântului Ioan al Crucii
Segovia, 4 noiembrie 1982
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".