Sâmbăta, 19 decembrie 2009
Preoții și provocările de astăzi
1) Identitatea teologică a ministerului prezbiteral. Conciliul Vatican II învață că preoția ministerială este orânduită în vederea slujirii preoției comune a credincioșilor și că fiecare, chiar dacă în mod diferit ca și calitate, participă la unica preoție a lui Cristos. (...)
2) Contextul culturii actuale. Preotul este chemat să o cunoască pentru a putea semăna în ea sămânța evangheliei, pentru ca mesajul lui Isus să ajungă să constituie o interlocuțiune validă, comprehensibilă, aducătoare de speranță și semnificativă. (...)
3) Aspectele existențiale și afective, celibatul. O viață spirituală intensă, bazată pe caritatea pastorală, care se hrănește din experiența personală cu Dumnezeu și din comuniunea cu frații; sau, tot la fel, cultivarea relațiilor fraterne cu episcopul, cu alți preoți din dieceză și cu laicii. (...). Celibatul cere să se asume cu maturitate propria afectivitate și sexualitate, trăindu-le cu seninătate și bucurie în cadrul unui parcurs comunitar.
Conferința din Aparecida (2007), Document conclusiv, nr. 192-196
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".