Miercuri, 16 decembrie 2009
Tineri și bătrâni
Am văzut parohi și colaboratori-vicari foarte diferiți ca și caracter, ca formare, ca vârstă... dar cu spirit bun: treptat prin bunăvoință au ajuns la intimitate, la completare în munca pastorală, la iubire și înțelegere edificatoare în rândul populației. Până aici: meditație în comun; spovadă reciprocă; împărțire egală a veniturilor din slujire; tânărul făcut expert de cel bătrân, bătrânul susținător al inițiativelor tânărului. (...)
Preotul bătrân: luminează, instruiește, arată confidență, îi prezintă un ambient sfânt; îl primește și-l tratează pe preot ca și colaborator; îl asistă cu iubire și-l corectează cu demnitate; îi arată încredere și are ambiția de a forma un viitor paroh sau poate chiar pe succesorul său; dezvoltă în el toate capacitățile bune; mai ales îl iubește și caută adevăratul lui bine.
Preotul tânăr: este umil, supus, vorbește de bine; se oferă operelor, se lasă condus, răspândește și apără persoana și opera pastorală; face binele care este posibil și se pregătește pentru opere și pentru o slujire viitoare mai largă.
Giacomo Alberione
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".