Vineri, 11 decembrie 2009
A fi preot înseamnă relație
Părintele Marco este o persoană foarte bună din punct de vedere al preotului fidel față de angajamentele sale, începând de la castitatea celibatară și de la viața de rugăciune, este paroh zelos și vestitor convins al sfintei învățături. Dar du-te să vorbești cu el dacă reușești, sau să stai un pic împreună cu el. Este bun și silitor "în sine", dar ruinează totul atunci când intră în relație.
Cine știe despre câți preoți s-ar putea spune mai mult sau mai puțin așa! Ei bine, în aceste cazuri evaluarea ar putea să fie chiar mai rea: nu există preot bun în sine și apoi cu lipsuri în viața de relație, sau promovat în viața interioară-privată și corigent (sau amânat) în viața socială-relațională. (...)
Relația este dimensiune constitutivă a ființei umane, a oricărei persoane, cu atât mai mult a celui care a ales să-și ofere propria viață pentru a vesti mântuirea. Vestirea înseamnă relație, mântuirea înseamnă relație, a fi preot înseamnă relație. (...)
Relația nu este un accidens... ci substanța faptului de a fi și de a deveni oameni, oameni sănătoși, preoți adevărați, ucenici credibili.
Amedeo Cencini
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".