Marți, 13 octombrie 2009
Cuvinte care "să trezească"
În mod obișnuit vedem că cu cât predicatorul are viață sfântă, cu atât mai copios este rodul pe care-l aduce, cu atât mai mult dacă folosește stil umil și retorică puțină și expune o învățătură obișnuită. Acest lucru se întâmplă deoarece căldura emană din spiritul viu: cine nu are acest spirit viu, va scoate puțin profit, oricât ar fi de înzestrat cu învățătură și stil elevat.
Desigur nu se poate nega că învățătura sublimă și limbajul rafinat și modul frumos de exprimare au valoarea lor și fac mai mult efect, cu condiția să fie însoțite de spirit bun; însă, fără acesta, vor da gust simțului și intelectului, dar puțină sau nici o fervoare nu vor comunica voinței, care de obicei va rămâne ca înainte slabă și vlăguită în acțiune, deși cu har admirabil au fost spuse cele mai minunate cuvinte posibile.
În acest caz, acestea vor folosi numai să gâdile auzul, așa cum ar face sunetul armonios al instrumentelor muzicale sau al clopotelor, dar nu vor trezi sufletul din somnolența sa, pentru că numai glasul nu are virtute suficientă pentru a învia mortul din mormântul său.
Sfântul Ioan al Crucii
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".