Duminică, 11 octombrie 2009
Limbaj pentru toți
Cineva va spune: eu nu am memorie și-mi lipsește elocvența pentru a proclama Cuvântul lui Dumnezeu. Mă tem că această scuză nu ne poate folosi ca apărare în judecata teribilă nouă care știm bine că Domnul nostru n-a ales să vestească Cuvântul său profesori și rectori, ci pescari fără instruire și paznici de turme, foarte săraci și disprețuiți.
La fel, dacă se găsește în vreun preot o elocvență profană frumoasă și foarte abundentă (...) este desigur nepotrivită, dacă va voi să vorbească în biserică așa încât exortația lui să nu poată fi înțeleasă de toată turma Domnului, așa cum se cuvine, dar discursul său să ajungă cu greu la un număr mic de persoane culte.
Pentru aceasta, episcopii trebuie să predice credincioșilor cu un limbaj simplu și comun pe care toți să-l poată înțelege, făcând ceea ce spune apostolul: "M-am făcut totul pentru toți, pentru a-i câștiga pe toți", și conform sfatului sfânt și salutar al fericitului Ieronim care spune: "Se cuvine ca preotul care predică să provoace mai mult la căință decât la aplauze".
Cezar de Arles
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".