Sâmbăta, 16 ianuarie 2010
"Civilizația" originară a comunității
Din Faptele Apostolilor se poate vedea că toate comunitățile creștine, care se nasc și se înmulțesc urmând legile unui organism viu, mențin aceeași linie de viață: practica poruncii lui Isus este motivul de a fi al comunității însăși, este aspectul foarte nou și original care diferențiază această nouă comunitate de celelalte.
S-ar putea recapitula toată acțiunea pastorală a apostolilor în a-i face pe toți să retrăiască noua poruncă, sinteză a Legii și a Profeților: "Aceasta este porunca - scrie Ioan - pe care am primit-o de la Cristos: cine-l iubește pe Dumnezeu să-l iubească și pe fratele său" (1In 4,21).
Ei, apostolii, au experimentat această comuniune cu Isus și cei dintâi au avut conștiința Împărăției lui Dumnezeu printre ei. Misiunea lor va fi să-i introducă, să-i facă părtași pe alții de această comuniune tocmai pentru că este "civilizația" originară pe care Dumnezeu a voit să ne-o comunice.
Silvano Cola, Scritti e testimonianze,
Gen's, Grottaferrata 2007, p. 57
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".