Vineri, 15 ianuarie 2010
Ascultare reciprocă între păstori și credincioși
Locurile de comuniune trebuie să fie întreținute și extinse zi de zi, la orice nivel, în structura vieții fiecărei Biserici. Comuniunea trebuie să apară aici cu claritate în raporturile dintre episcopi, preoți și diaconi, între păstori și întreg poporul lui Dumnezeu, între cler și persoane consacrate, între asociații și mișcări ecleziale. În acest scop, organismele de participare prevăzute de Dreptul canonic, precum consiliile prezbiterale și pastorale (...)
Într-adevăr, teologia și spiritualitatea comuniunii inspiră o ascultare reciprocă și eficace între păstori și credincioși (...).
Este semnificativ ceea ce sfântul Benedict amintea abatelui mănăstirii, invitându-l să-i consulte pe cei mai tineri: "Deseori unuia mai tânăr îi inspiră Domnul o părere mai bună". Și sfântul Paulin de Nola îndeamnă: "Să prețuim vorbele tuturor creștinilor, deoarece în toți suflă Duhul lui Dumnezeu".
Ioan Paul al II-lea, Novo millennio ineunte 45
Hubertus Blaumeiser și Tonino Gandolfo, Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine..., 365 gânduri pentru Anul Sfintei Preoții, Ed. Città Nuova, Roma, 2009, traducere de pr. Mihai Pătrașcu.
Textele pregătite în această carte, pentru fiecare zi a Anului Sfintei Preoții, vor fi disponibile pe www.ercis.ro, atât pe prima pagină (click pe link-ul "Anul Preoției" de pe rândul cu "Lecturile zilei" și "Gândul zilei", precum și din secțiunea "Anul Sfintei Preoții".