5. PREOȚII ȘI VOCAȚIA LA PREOȚIE ÎN SLUJIREA DIECEZEI
INDICAȚII METODOLOGICE
Tema de față pune în discuție preotul cu rolul său deosebit de important în mijlocul oamenilor, precum și problema vocațiilor la sfânta preoție, în general, și în Biserica noastră locală, în special.
Ținând cont de faptul că preotul nu mai este văzut astăzi așa cum era văzut odată, iar problema vocațiilor la sfânta preoție trece printr-o mare criză pe plan mondial - chiar dacă la noi lucrurile par să fie încă îmbucurătoare - este necesar să adâncim în noi cunoștințele despre preot în lumina revelației și să-i facem pe credincioși să păstreze cu grijă simțul de prețuire și respect față de această taină așa de sublimă și importantă pentru binele spiritual al omenirii.
În ciuda tuturor obiecțiilor și criticilor îndreptate împotriva stării preoțești și chiar a scandalurilor provocate de către cei care nu-și trăiesc cu demnitate vocația lor, Dumnezeu va continua să se folosească de preoți pentru a împărți lumii darurile sale. Datoria noastră este să ne rugăm pentru preoți și pentru vocațiile la preoție, să contribuim fiecare în mod concret pentru a-i susține pe preoți în munca lor grea și plină de răspundere, iar pe copiii și tinerii care își exprimă dorința lor de a deveni preoți să-i ajutăm cu toată dragostea, știind bine că în felul acesta colaborăm cu Dumnezeu la opera de mântuire a lumii.
Pentru aprofundarea acestei teme sugerăm comisiilor sinodale locale să acorde trei întâlniri: două despre preoție și una despre vocații la preoție. Structurarea temei este deja cunoscută:
I. Cine suntem?
II. Ce trebuie să fim?
III. Ce trebuie să facem?
Sugerăm de asemenea, atât preoților cât și credincioșilor ca, dezbătând tema de față, să însoțească fiecare din cele trei întâlniri cu o rugăciune specială pentru preoți și vocații la preoție. Reînnoirea vieții creștine urmărită de actualul Sinod diecezan nu se va putea realiza fără un cler bun, el însuși reînvigorat.