Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

4. CĂSĂTORIA ȘI FAMILIA - IDENTITATE ȘI MISIUNE

CE TREBUIE SĂ FIM?

După ce am schițat "identitatea" familiei și am făcut o scurtă radiografie a situației în care ne aflăm, vom vedea acum drumul pe care trebuie să-l urmeze familia și căsătoria pentru "a fi ceea ce este": "comunitate de viață și de iubire". Făcând referință mereu la documentele Bisericii, vom face trecerea de la "indicativul salvific", care este identitatea căsătoriei și a familiei, la "imperativul moral", care este "misiunea" pe care familia și căsătoria o are în Biserică și în societate. Este trecerea de la "a fi" la "a trebui să fie", de la "ontologie" la "angajare morală" de trăire a vieții conform exigențelor ființei proprii. Adică: cum trebuie să trăiască familia creștină viața sa de iubire sfințită, "consacrată" de sacramentul Căsătoriei? Ce așteaptă Biserica de la familia celui de al treilea mileniu? Pentru a împlini așteptările lui Dumnezeu și ale Bisericii, ce trebuie să facă familia creștină în viața ei conjugală? Cum poate să poarte la împlinire, la realizarea deplină, "ontologia" sa în existența sa de fiecare zi? Cu alte cuvinte: "Familie, fii ceea ce ești!" (FC 17).

 

Căsătoria și familia după Conciliul Vatican II

1. Contextul de fond. În termeni generali trebuie scoasă în evidență înainte de toate importanța contextului de fond al Conciliului. Vorbind despre căsătorie ca și comuniune, Conciliul folosește același limbaj ca atunci când vorbește despre Biserică. De fapt Biserica este un mister de comuniune. În tradiția creștină primară, reflecția asupra experienței de koinonia a deschis calea înțelegerii misterului Bisericii. Întorcându-se la izvoare, Vatican II a substituit o viziune prevalent juridică a Bisericii, considerată ca o structură ierarhică și piramidală, cu o viziune profund comunională. Ecleziologia sa este definită în termeni de "comuniune" și de "sacrament", așa cum am văzut în prima temă propusă de Schema teologico-pastorală pentru Lineamenta.

Cât privește tema specific matrimonială, Conciliul preferă un discurs pastoral, moral și spiritual, fundamentat pe Sfânta Scriptură și pe tradiție, având ca destinație Biserica și lumea.

Textele sunt cunoscute: cel mai amplu și organic text este cel din Gaudium et spes (nr. 47-52), celelalte sunt Lumen gentium (nr. 11; 34-35; 41), Apostolicam actuositatem (nr. 11 și 30), Gravissimum educationis (nr. 3 și 6), Optatam totius (nr. 2 și 11) și Dignitatis humanae (nr. 5).

Pentru a sesiza modul diferit și nou de abordare a căsătoriei prezentăm o scurtă confruntare între enciclica lui Pius al XI-lea Casti connubii (31 decembrie 1930) - reprezentativă pentru reflecția despre căsătorie dinainte de Conciliul Vatican II - și constituția pastorală despre Biserica în lumea contemporană Gaudium et spes (7 decembrie 1965).

Deși nu există contradicții între aceste două documente, se poate observa în mod evident o noutate, căci "Conciliul cercetează tradiția sacră și învățătura Bisericii, din care scoate elemente noi totdeauna în armonie cu cele vechi" (DH 1,1). Acest pas înainte constă într-o perspectivă diferită și mai profundă în care este considerată căsătoria. Să urmărim această trecere:

  • De la o concepție "esențialistă" la una "existențială" despre căsătorie: în timp ce Casti connubii consideră căsătoria în esența sa, adică în structura sa fundamentală dintr-o perspectivă juridică și statică, Gaudium et spes o consideră conform sensului său de dezvoltare existențială: ce dă viață pe deplin unei căsătorii? ce îi permite să se dezvolte conform planului lui Dumnezeu?

  • De la căsătoria-contract la căsătoria-vocație: Casti connubii consideră căsătoria în mod esențial ca un contract, din care provine o instituție înzestrată cu anumite "bunuri"; Gaudium et spes alege perspectiva vocațională (Până acum se putea numi "vocație" doar aceea a preotului sau a vieții consacrate. Rezultatul practic era că credincioșii angajați în căsătorie erau considerați într-o stare de viață care putea să apară de rang inferior în comparație cu starea clericală și de viață consacrată): chemarea lui Dumnezeu la care soții trebuie să răspundă cu o tot mai mare generozitate și fidelitate, căsătoria prezentându-se astfel nu atât ca un punct de sosire cât mai ales ca un punct de plecare.

  • De la categoria de "datorie" la aceea de "iubire": căsătoria este considerată de Casti connubii sub profilul obligației și al dreptății (problema drepturilor și datoriilor, a cărei conținut este dat de cele trei "bunuri" - urmând împărțirea făcută de sfântul Augustin în De bono coniugali, c. 24,32: proles, fides et sacramentum), în timp ce în Gaudium et spes este considerată sub profilul iubirii, ca forță care fundamentează și susține dezvoltarea existențială a căsătoriei.

  • De la "scopurile" la "exigențele vocației" căsătoriei: Casti connubii în perspectiva sa esențialistă și instituțională prezintă procreația ca scopul primar în sensul că ea specifică instituția matrimonială și de aceea o distinge de toate celelalte instituții (în care se află ajutorul reciproc, efortul mutual de a se înțelege, perfecționarea reciprocă); Gaudium et spes în perspectiva sa existențială și vocațională analizează căsătoria care se dezvoltă sub impulsul iubirii umane și divine: în această lumină vorbește despre exigențele - care se succed în timp - ale acestei iubiri care începe cu logodna și se confirmă cu celebrarea căsătoriei (de aici unirea intimă a persoanelor și darul vieții copiilor).

  • De la "culpă" la "responsabilitate": Casti connubii identifică cu precizie lipsurile față de căsătorie (contracepția, avortul, sterilizarea, divorțul) și consideră trupul ca un mijloc-instrument pus la dispoziția misiunii procreatoare a soților; Gaudium et spes se oprește mai ales asupra responsabilității soților în misiunea lor procreatoare ("responsabilitate umană și creștină", care trebuie actualizată conform normelor morale indicate în Casti connubii) (cf. GS 50,2).

  • De la o formulare negativă spre o formulare pozitivă cu privire la raporturile conjugale în perioadele agenesiace (nefecunde): aceste raporturi sunt judecate licite de Casti connubii, dar formula de exprimare este destul de negativă și în sens juridic (de drepturi și datorii) și moral (licit și ilicit); în timp ce Gaudium et spes prezintă o formulare pozitivă, vorbind despre "reglementarea legitimă a nașterilor" cel puțin de trei ori (GS 51; 52; 87) (beneficiind de fapt de succesivele intervenții ale lui Pius al XII-lea la diferite întruniri de medici italieni) cu referire la societate și la specialiștii în științele biologice, medicale, sociale și psihologice (GS 52).

  • De la castitatea ca necesitate la castitatea ca dinamism plin de iubire: Casti connubii vede în castitate virtutea destinată să facă să fie observată legea divină și naturală, în timp ce Gaudium et spes oferă o viziune mai pozitivă, prezentând castitatea fie ca o virtute care face posibil idealul reglementării nașterilor, fie ca o virtute care provine din iubirea divină (cf. D. TETTAMANZI, Il matrimonio cristiano. Studio storico teologico, pro manuscripto, Seminario di Milano 1979, 219-221).

Putem spune că Gaudium et spes reprezintă un moment cheie în evoluția reflecției ecleziale despre căsătorie și familie. Conciliul Vatican II încheie astfel o lungă perioadă de istorie a moralei matrimoniale caracterizată de o puternică tendință juridică, nu lipsită de rigorism - care a provocat reacția societății civile care s-a orientat spre permisivism - inaugurând o etapă nouă, de "reînnoire", la care se face referință de mai multe ori în documentele conciliare. Atribuind iubirii conjugale o importanță fundamentală pentru constituirea vieții de familie, Conciliul se plasează în cadrul unui curent de gândire și de viață, deja generalizat în gândirea occidentală, numit personalism. De aceea, diferitele aspecte ale iubirii conjugale sunt prezentate în această perspectivă: personalistă.

2. Reînnoirea limbajului, adică primatul iubirii în căsătorie și trecerea de la acea etică a contractului la etica alianței. Depășind categoria pur juridică de "contract", căsătoria este definită în categorii mai mult biblice: "comunitate intimă de viață și de iubire conjugală, fondată de Creator și structurată cu legi proprii, este stabilită de legământul conjugal, adică de consensul personal irevocabil" (GS 48).

Se pune problema dacă definiția clasică a căsătoriei mai este valabilă. Desigur, căsătoria este aceeași astăzi ca și mai înainte cu zece sau douăzeci de secole. Dar definițiile pot să fie mai mult sau mai puțin perfecte, după cum cuprind mai mult sau mai puțin realitatea definită și pot fi mai mult sau mai puțin inteligibile.

Dacă se examinează multele declarații ale magisteriului bisericesc despre căsătorie, mai ales cele promulgate în perioada dintre Leon al XIII-lea (1878-1903) și Conciliul Vatican II, se poate vedea că prevalează termenul "matrimonium" înțeles ca instituție orientată prin natura sa spre procrearea și educația copilului.

Dacă sunt confruntate documentele pregătitoare ale Conciliului și constituția pastorală despre Biserica în lumea contemporană Gaudium et spes, se poate observa o schimbare remarcabilă de perspectivă, căci, în timp ce schemele pregătitoare rămâneau blocate într-o atitudine conservatoare, Gaudium et spes (47-52) are în schimb o deschidere clar inovatoare (exista gândirea că "a considera iubirea ca unicul criteriu al moralității era o inspirație falsă" (falsum effatum de amore utpote unico criterio moralitatis); așa este scris în una dintre schemele pregătitoare al documentului (Acta Synodalia Concilii Oecumenici Vaticani II, Typografia Polyglottis Vaticanis 1980, vol. I, pars IV. Schema "De ordine morali christiano", cap. III, nr. 15, p. 707)). Aceste scheme cereau Conciliului să fie reafirmată doctrina catolică despre natura și scopurile căsătoriei după formularea tradițională și să fie reafirmate decretele Sfântului Oficiu. Gaudium et spes ne oferă în schimb o panoramă foarte pozitivă. După o lungă dezbatere pentru a-i îmbuna pe orientali, Conciliul refuză expresia juridică de "contract matrimonial", afirmând cu vigoare termenul "foedus dilectionis" (legământ de iubire): "Comuniunea intimă de viață și de iubire conjugală, întemeiată de Creator și înzestrată de el cu legi proprii, se întemeiază pe legământul dintre soți, adică pe consimțământul personal irevocabil" (GS 48). Iar puțin mai departe, tot în același număr, afirmă încă o dată "legământul conjugal" (foedus coniugale). Apoi, constituția pastorală face o comparație cu foedus dilectionis dintre Dumnezeu-Cristos-mirele și poporul-Biserica-mireasa. Aici este atins punctul forte și cel mai înalt: legământul conjugal nu este încheiat după modelul alianțelor umane, politice care astăzi se încheie iar mâine, dacă circumstanțele și interesele o cer, pot fi desfăcute; legământul conjugal este încheiat după alianța pe care o face Dumnezeu cu poporul său în Vechiul Testament și după alianța veșnică dintre Cristos și Biserica sa (cf. Ef 5).

Considerată în această optică, etica creștină a căsătoriei este citită în termenii unei progresive "reîntoarceri" la categoria biblică de "alianță", într-o depășire progresivă a categoriei juridice de "contract". Căsătoria este și rămâne clar "sacrament" și "instituție" și deci și "legământ " și "contract", dar accentul este pus pe prima categorie ("sacrament", "legământ") mai degrabă decât pe a doua ("instituție", "contract"). Este destul de semnificativ și faptul că în recentul Cod de drept canonic, definiția de "legământ" (can. 1055 § 1: foedus) precedă și într-un fel o fundamentează pe aceea de "contract" (can. 1055: § 1. Legământul (foedus) matrimonial, prin care un bărbat și o femeie stabilesc între ei o comunitate a întregii vieți, rânduit prin caracterul său natural spre binele soților și spre nașterea și educarea copiilor, a fost ridicat de Cristos Domnul, între cei botezați, la demnitatea de sacrament; § 2. De aceea între botezați nu poate să existe un contract matrimonial valid care să nu fie în același timp și sacrament).

Este definită astfel, în termeni mai pozitivi, viața soților, fiind cuprinsă întreaga realitate conjugală a definițiilor precedente, dar într-un limbaj accesibil timpurilor noastre. S-a făcut trecerea de la un limbaj abstract la un limbaj concret, de la un limbaj aistoric și esențialist la un limbaj existențialist și istoric, de la un limbaj impersonal la un limbaj personal și direct.

3. Iubirea conjugală conform Conciliului Vatican II. Inima societății este familia. Inima familiei este iubirea conjugală. Pentru a avea o idee adevărată și profundă despre ceea ce înțelege Biserica Catolică prin familie, care are la bază legământul căsătoriei, trebuie să vedem ce constituie în context creștin natura cu totul aparte a iubirii conjugale. Abordarea noastră este în termeni creștini și despre o realitate creștină. Astfel vom examina în cheie teologică fundamentele iubirii conjugale. Pentru unul care nu este catolic limbajul va apărea probabil greu de înțeles. Căsătoria creștină nu este o realitate pur sociologică și juridică, ci este în primul rând o realitate sacramentală - adică determinată de credință - și de aceea se poate înțelege în adevărul său doar în lumina credinței. Rațiunea umană trebuie să se lase luminată de credință.

Gândirea părinților conciliari cu privire la conceptul de "iubire" nu era unanimă. Era vorba despre un concept nou și neobișnuit pentru un conciliu al Bisericii. Unii erau entuziasmați, susținuți de experți, alții în schimb erau plini de incertitudini. Problema era dacă un astfel de concept avea o suficientă claritate metafizică, sau mai curând trebuia să fie considerat un concept psihologic și pedagogic în care diferențele culturale au jucat un rol important. În ciuda tuturor dificultăților întâmpinate la comisia pregătitoare și în aulă, părinții conciliari s-au decis pentru "iubirea conjugală" (GS 49) și au dat o mărturie incomparabilă în aplicarea doctrinei morale conjugale a Bisericii.

Pentru a vedea cum înțelege Conciliul iubirea conjugală ne oprim la câteva linii ale reflecției filozofico-teologice, ușor de integrat în concepția personalistă despre iubire.

a. Iubirea umană între "dorință" și "dăruire" sau între "eros" și "agape". Când ne aflăm în fața unei persoane putem avea trei atitudini fundamentale. Putem să ne gândim și să spunem: "Cât de util îmi este că tu exiști!" Este atitudinea celui care privește altă persoană, gândindu-se la avantajele pe care le-ar putea avea din cunoașterea și prietenia acelei persoane. Aceasta este o atitudine utilitaristă. Putem să ne gândim și să spunem: "Ce-mi place că tu exiști!" Este atitudinea celui care privește pe celălalt ca izvor posibil de plăcere, ca ceva care îi poate procura plăcere. Este o atitudine hedonistă. Putem să ne gândim și să spunem: "Ce frumos este că tu exiști!" Este atitudinea celui care privește pe celălalt, văzându-i demnitatea, valoarea care îl face demn să existe, valoarea sa în sine și pentru sine. Este o atitudine iubitoare: este iubire.

De fapt iubirea face referință în mod fundamental la un bine; a iubi înseamnă a ne referi la un lucru bun, căci iubirea și binele se caută reciproc. Însă sunt două tipuri de raportare la bine, care pot fi calificate: captativă (eros) și oblativă (agapP).

Prima este aceea de dorință sau de concupiscență (în gr. eros): pleacă din starea de necesitate a celui care iubește și se mișcă spre binele care îl îmbogățește. Aici este valabil principiul clasic: bonum est quod omnia appetunt. În această raportare binele este realitatea așteptată sau dorită de cel care iubește. Pentru o mai bună înțelegere plecăm de la o experiență obișnuită. Dacă într-o zi de vară foarte caldă trecem prin fața unui chioșc cu înghețată și ne este foarte sete, imediat simțim o mare dorință de a cumpăra și a mânca o înghețată. Dimpotrivă, dacă nu ne este sete, înghețata nu exercită asupra noastră nici o atracție. Obiectul care atrage atenția noastră nu are în sine o valoare proprie: ne interesează întrucât este capabil să stingă în noi setea. Dacă nu ne este sete, el nu reprezintă nici un interes. Setea mea este aceea care face așa de interesantă înghețata. Are valoare, pentru că eu am nevoie de ea.

A doua raportare este aceea de dăruire sau de bunăvoință (în gr. agapP): pornește nu dintr-o stare de necesitate, de sărăcie, ci din plinătatea sau bogăția celui care iubește, care vrea să dăruiască un bine propriu unei alte ființe capabile de a-l primi. Aici este valabil principiul clasic: bonum est diffusivum sui. În această raportare binele este realitatea dăruită de cel care iubește. De aceea, această formă de iubire se mai numește și iubire oblativă (de la offero, offerre, obtuli, oblatum, care înseamnă a oferi, a dărui). Să ne explicăm printr-un exemplu. Deasupra caselor trebuie construit un acoperiș: desigur, pentru ca să nu ploaie înăuntru. Același lucru este valabil și pentru bazilica "Sfântul Petru": când a fost construită trebuia să fie completată cu un acoperiș. Era necesar în acest scop: să nu ploaie în bazilică. Dar de ce o cupolă? Era chiar necesară o cupolă? Nu numai că nu era necesară, ci era și foarte greu de construit și foarte costisitoare. Atunci de ce Michelangelo voia să construiască o cupolă și nu un simplu acoperiș? Pentru că o cupolă este frumoasă, adică merită să fie construită din cauza frumuseții sale intrinseci și nu doar din cauza funcționalității sale.

Putem spune că un lucru - și chiar o persoană - este voită în două moduri diferite: poți voi ceva sau pe cineva pentru că îi simți nevoia, și poți voi pe cineva sau ceva doar pentru că merită să fie voit, iubit. În primul caz, dorința ta este aceea care conferă valoare obiectului voit, în al doilea caz este obiectul care, din cauza valorii sale, trezește în tine dorința. Această experiență transpusă în domeniul iubirii conjugale vrea să spună că adesea iubirea este confundată cu atracția, cu necesitatea care se simte pentru altă persoană care ne-ar face fericiți. Acea persoană valorează pentru că ne satisface, pentru că avem nevoie de ea pentru satisfacerea unei dorințe. Și de aici până la reducerea iubirii la o unire fizico-sexuală nu mai este decât un pas. Se ajunge la prejudecata mult răspândită că "a iubi" înseamnă simplu "a avea raporturi sexuale" fără o profundă unitate spirituală pe care o cere adevărata iubire. Într-un cuvânt: raportul bărbat-femeie este redus la sexualitate, iar aceasta separată de unirea spirituală a soților nu poate fi numită "iubire". Aici este vorba despre o confuzie teribilă, iar iubirea conjugală înțeleasă astfel devine un contract cu riscuri.

Ambele referințe se pot numi și trebuie să fie numite "iubire": și ambele se întâlnesc la om, căci el este capabil:
- atât să dorească, întrucât este "creatură", adică ființă în necesitate (care are nevoie de...) și în consecință doritor de a fi "umplut";
- cât și să dăruiască, întrucât este "persoană", adică ființă capabilă să "posede" un bine și să-l "comunice" altor persoane.

Dar în cazul omului ele trebuie integrate bine. În cazul ființelor infraumane singura iubire de care sunt capabile este aceea de dorință: acestea nu iubesc în nici un fel nici o ființă, nici chiar pe om, îl doresc doar ca un bine de obținut. În cazul omului suntem la alt nivel, căci pentru a dărui este necesar "a poseda", și pentru a poseda trebuie să fii "persoană". Numai oamenii pot cu adevărat cunoaște și voi binele persoanei iubite. Iubirea de bunăvoință (agapP) sau iubirea oblativă are ca termen final doar persoana. Omul nu poate avea o astfel de iubire pentru ființele infraumane: le poate doar dori ca instrumente ale propriului bine. În schimb, în cazul persoanei, aceasta poate fi nu doar dorită ca un bine propriu, ci și iubită ca ființa căreia i se vrea comunicat un bine. Astfel, realitatea infraumană este "iubită" în mod rațional doar dacă este respectată în structura sa, care este aceea de a fi destinată slujirii omului, în timp ce realitatea umană întrucât este persoană poate fi iubită atât ca bine al omului (chiar dacă nu ca "mijloc", "instrument") cât și ca termen final căruia i se dăruiește un bine.

b. Iubirea umană în existența omului pe pământ. Ce raport există între aceste forme de iubire în omul ca atare și, mai ales, în omul care există în istorie? Aici trecem de la considerația ontologiei esențiale a iubirii la considerarea ei istorico-existențială.

Mai întâi trebuie spus că aceste forme de iubire nu sunt atitudini care se exclud una pe alta: pot coexista în aceeași iubire. În plus, trebuie precizat că, cel puțin în existența pământească îi este imposibil omului să aibă o iubire doar de bunăvoință, oblativă (agapP): totdeauna când iubește o persoană, există și o dorință. Dar această coexistență nu înseamnă în mod necesar o coexistență pacifică: nu totdeauna dorința (eros) și iubirea oblativă (agapP) se edifică una pe alta; pot să nu colaboreze și chiar să se distrugă. În special, dorința, dacă nu este redimensionată și ținută la locul său, periclitează, zădărnicește și face să naufragieze iubirea de bunăvoință (agapP). Există deci o tensiune și o conflictualitate între eros și agapP.

Acest conflict este legat, ca posibilitate, de structura creaturală a celor două iubiri. Dar, ca fapt istoric, disensiunea este agravată în condiția noastră existențială de păcatul originar și personal, care are drept consecință și concupiscența care se traduce, în domeniul iubirii, cu o agresivitate egoistă crescută a dorinței împotriva iubirii de bunăvoință. În această situație, omul istoric este chemat să disciplineze concupiscența cu un efort care nu este împotriva "valorilor" naturale autentice, ci doar împotriva "deviațiilor", pe care trebuie să le stăpânească pentru a putea trăi o iubire cu adevărat și pe deplin umană și deci armonioasă.

c. Izvorul și punctul final al iubirii umane. Dumnezeu este cel care se află la originea și la termenul ultim al iubirii umane, văzută în aspectele sale de dorință și de dăruire.

Atât dorința cât și dăruirea omului îl au ca punct final pe Dumnezeu singur, căci Dumnezeu este totala fericire dorită de om: unii o recunosc deschis și cu bucurie (de exemplu, sfântul Augustin: "Neliniștită este inima noastră până nu se va odihni în tine"), alții o admit, dar într-o mărturisire neconsolată (când afirmă că nu există între lucrurile vizibile și experimentabile obiect suficient de a satisface aspirațiile omului), alții, în sfârșit, o declară fără să știe când cercetează în continuu și cu încăpățânare o valoare care să-i sature pe deplin, dar fără a ajunge vreodată la capăt.

Dumnezeu este termenul ultim al oricărei dăruiri: orice iubire de dăruire este un pas sau un moment spre dăruirea supremă a omului lui Dumnezeu, în care omul se dăruiește pe sine însuși, evident nu pentru a-i conferi lui Dumnezeu un bine pe care el nu-l are, ci doar pentru a-i răspunde iubirii sale.

Iubirea umană își găsește în Dumnezeu izvorul și exemplul său. Dumnezeu este originea iubirii umane: creându-l și salvându-l pe om, el i-a dat omului capacitatea de a dori și de a (se) dărui pe plan creatural și supranatural (așa cum se știe, iubirea de dăruire supranaturală se numește biblic și eclezial "caritate", agapP). Întrucât este "iubit" de Dumnezeu, omul poate iubi: iubirea umană este posibilitate și realitate doar ca urmare a gestului creativ și redemptiv a lui Dumnezeu, adică urmare a însăși iubirii de dăruire a lui Dumnezeu. În plus, Dumnezeu este exemplul iubirii celei mai înalte: caritatea salvifică ne face să urcăm la viața trinitară care ne este revelată și comunicată întrucât Tatăl îl trimite pe Fiul și Tatăl și Fiul înviat îl trimit pe Duhul Sfânt pentru mântuirea noastră. Astfel, în iubirea intimă dintre persoanele divine și în iubirea revărsată în noi stă exemplul, imaginea ("eikon" în sensul biblico-patristic) iubirii umane precum și primul său izvor.

Iubirea umană se califică astfel în mod esențial religioasă (în iubirea umană Dumnezeu este angajat la origine ca autor, la sfârșit ca scop suprem) și supranaturală: iubirea umană - în toate dimensiunile sale, nu numai în aceea de agapP, ci și în aceea de eros - este transformată interior și ridicată în mod supranatural așa încât este un semn eficace al iubirii trinitare-cristico-ecleziale.

Acest caracter religios și supranatural al iubirii umane oferă o nouă lumină pentru a o interpreta și o nouă forță pentru a realiza echilibrul dificil - pentru omul căzut și păcătos - între eros și agape.

d. Iubirea conjugală, întrucât este "iubire umană", realizează toate aceste dimensiuni. Și iubirea conjugală este o iubire:
- de dorință și de dăruire: nu doar de dorință, ci și de dăruire; nu numai de dăruire, ci și de dorință (punându-se problema echilibrului dintre eros și agapP);
- îndreptată spre persoana umană, dar în ultimă analiză spre Dumnezeu;
- religioasă și supranaturală.

"Tocmai pentru că este un act eminamente uman, îndreptat de la persoană la persoană în virtutea unei afecțiuni care se naște din voință, această dragoste cuprinde binele întregii persoane și de aceea poate înzestra cu o demnitate deosebită modalitățile de exprimare ale trupului și ale sufletului și le poate înnobila ca elemente și semne specifice ale prieteniei conjugale. Domnul a binevoit să vindece, să desăvârșească și să înalțe cu un dar deosebit al harului și al iubirii sale această dragoste. Ea, unind umanul cu divinul, îi călăuzește pe soți la dăruirea de sine liberă și reciprocă, manifestată prin sentimente și gesturi de tandrețe, și impregnează întreaga lor viață; mai mult, ea se desăvârșește și crește tocmai prin exercitarea sa generoasă. Așadar, ea este cu mult superioară purei înclinații erotice, care, cultivată în mod egoist, se spulberă repede și jalnic" (GS 49).

În această perspectivă, întreaga viață a soților devine în mod progresiv o dăruire după imaginea darului iubirii lui Cristos: o iubire castă, elevată, salvifică și sfințitoare, sacramentală și în fidelitate totală. Relația bărbat-femeie este cu totul reînnoită de forma nouă pe care Duhul lui Cristos o imprimă fiecărei familii. Existența conjugală este transfigurată de iubirea de dăruire (agape, charitas). Există un mod nou de a fi în relație: logica puterii este înlocuită de cea a slujirii, logica dominării și a revendicărilor este înlocuită de supunerea reciprocă. Ființa unică a persoanei unuia dintre soți se "expropriază" în favoarea celuilalt și aceasta înseamnă renunțarea la sine însuși pentru altul, înseamnă a aparține altuia, chiar în domeniul corporalității. Astfel sfântul Paul spune că "soțul să-și împlinească datoria sa față de soție; la fel și soția față de soț. Soția nu este arbitrul propriului său trup, ci soțul; la fel și soțul nu este arbitrul propriului său trup, ci soția" (1Cor 7,1-4).

Astfel, căsătoria apare ca adevăratul loc de realizare în iubire oblativă a potențialităților relaționare înscrise în natura umană. Dăruirea de sine, expresie concretă a iubirii celor botezați, se actualizează între soț și soție în relația de supunere reciprocă și de slujire. Criteriile sociologice sunt înlocuite de această "nouă creație" care este familia creștină. Cheia acestei "arhitecturi a lui Dumnezeu" este iubirea prin care altul este considerat superior.

 

Iubirea - criteriul fundamental al vieții conjugale

a. Poziția iubirii conjugale în cadrul căsătoriei. Iubirea conjugală este element esențial pentru căsătorie? Ce dă viață pe deplin unei căsătorii? Ce îi permite să se dezvolte conform planului lui Dumnezeu? Sunt întrebările pe care Conciliul le presupune și la care răspunde în Gaudium et spes.

Până nu demult, când era vorba despre căsătorie, erau citate cunoscutele principii ale dreptului roman: "Matrimonium facit partium consensus", "nuptias non concubitus, sed consensus facit". Și ele rămân valabile mereu. Dar trebuie să mergem mai în adânc.

În secolul trecut, din deceniul al treilea până la Conciliul Vatican II, se punea această întrebare: iubirea este cauza eficientă a căsătoriei?

În 1967 Tribunalul "Sacra Romana Rota" dezbate un caz neobișnuit: o femeie îndrăgostită de un evreu se căsătorește cu un catolic pe care nu-l iubește deloc. Sentința declară nulitatea acestei căsătorii nu pentru simulare totală (excluderea lui bonum sacramenti și teamă reverențială), ci pentru incapacitatea femeii de a exprima un consimțământ valid, conștient și liber. S-ar putea spune că după Conciliu s-a început a apăra existența legăturii strânse dintre iubire și consimțământ. În această perspectivă se poate spune că lipsa iubirii în celebrarea căsătoriei implică absența unui consimțământ adevărat și propriu, și deci nulitatea sa.

În perioada postconciliară, cu toate că a fost afirmat în mod explicit locul fundamental al iubirii în căsătorie, se observă totuși o anumită teamă de a accepta adevărul că iubirea este esența căsătoriei. Această teamă nu are altă cauză decât faptul că se confundă iubirea cu alte elemente care fac parte din ea: afectivitatea sau pasiunea. Se uită că iubirea conjugală este o realitate mai complexă și presupune convergența mai multor elemente diferite.

În viața conjugală trebuie să afirmăm că iubirea este "principiul determinant" sau "principiul formal" al ei: căsătoria este comuniune intimă de viață și de iubire conjugală (GS 48). De fapt, iubirea nu numai că are un loc central în etica matrimonială, ci ea este centrul întregii etici în general. Ioan Paul al II-lea scrie că "omul nu poate trăi fără iubire. El rămâne pentru sine o ființă de neînțeles, viața sa este lipsită de sens, dacă nu-i este descoperită iubirea, dacă nu se întâlnește cu iubirea, dacă nu o experimentează și nu și-o însușește, dacă nu participă la ea în mod viu" (Redemptor hominis, 4).

Această iubire care a fascinat oamenii din toate timpurile este radicală și dinamică, ea leagă și eliberează, include un mare ethos, este profund creștină, după afirmația sfântului Augustin: "Ama et fac quod vis". Aici principiul augustinian nu înseamnă de fapt o libertate fără frâu și fără nici o legătură. Dimpotrivă, legătura pe care o creează iubirea este per se încă și mai radicală. De ce? Pentru că iubirea nu este un simplu afect, nici o simplă și vagă propunere: iubirea este culmea absolută care încontinuu se verifică în acțiune. Angajarea morală a soților nu este altceva decât dezvoltarea dinamică și existențială a propriei lor misiuni în istorie, misiune care izvorăște din însăși identitatea lor conjugală.

b. Criteriul iubirii autentice. Iubirea este criteriul fundamental al vieții conjugale și în același timp valoarea de bază a itinerarului etic al familiei. Orice normă etică proprie vieții conjugale nu este altceva decât expresia concretă a unei angajări speciale de a trăi iubirea în toate valențele sale. Însă apare problema: unde pot găsi soții criteriul iubirii autentice? Cum pot ajunge la această culme absolută a iubirii? Ce trebuie să facă pentru ca să fie prezentă în acțiune în mod constant și să poarte la realizare deplină viața de căsătorie a soților? Este suficientă o educație serioasă și lungă? Ce fel de iubire este și trebuie să fie aceea din cadrul căsătoriei creștine pentru ca ea să fie trăită în dăruire unică și totală, indisolubilă și fecundă? Iubirea soților este în mod esențial manifestarea vizibilă a adevărului iubirii lor umane răscumpărate de Cristos. De aceea este esențial pentru soții creștini să trăiască iubirea lui Dumnezeu însuși "revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dăruit" (Rom 5,6).

"În planul lui Dumnezeu, Creator și Mântuitor, familia descoperă nu numai «identitatea» sa, ceea ce «este», ci și «misiunea» sa, adică ceea ce poate și trebuie «să facă»", deoarece, "conform planului divin, familia este constituită ca și «comunitate intimă de viață și de iubire» și, ca atare, are misiunea de a deveni mereu mai mult ceea ce este, adică o comunitate de viață și de iubire, într-o astfel de tensiune, așa cum este cerută de orice realitate creată și mântuită, încât își va afla împlinirea în împărăția lui Dumnezeu. În această perspectivă (...) esența și obligațiile familiei sunt definite în cele din urmă de iubire. Pentru aceasta familia primește misiunea de a păstra, a descoperi și de a comunica iubirea; ca reflex viu și reală participare la iubirea lui Dumnezeu pentru omenire și a iubirii lui Cristos Domnul pentru Biserică, mireasa sa" (FC 17).

Dacă în ordine ontologică soții sunt chemați să devină "asemenea" lui Dumnezeu, în ordine morală și spirituală ei sunt chemați să învețe treptat să trăiască viața însăși a lui Dumnezeu, "conduita" lui Dumnezeu care este Iubire (1In 4,16). Aceasta se realizează în atitudinea de dăruire, după "imaginea Fiului care este primul născut dintre mulți frați" (Rom 8,29; Col 1,18). În Duhul Sfânt primesc capacitatea de "a împlini legea nouă a iubirii" (cf. GS 22).

În plan existențial aceasta înseamnă că adevărata și unica normă a vieții și a sexualității conjugale nu este legea, ci persoana: Cristos și Duhul său. În virtutea sacramentului Căsătoriei, soții sunt făcuți părtași la însăși iubirea lui Cristos; devin capabili de a iubi cu iubirea lui Cristos, deși aceasta are loc într-o inimă în care continuă să rămână sugestia și atracția răului.

"Autentica iubire conjugală este asumată de iubirea dumnezeiască și este călăuzită și îmbogățită de puterea răscumpărătoare a lui Cristos și de acțiunea mântuitoare a Bisericii, pentru ca soții să fie realmente duși la Dumnezeu, să fie ajutați și încurajați în misiunea lor sublimă de tată și mamă. De aceea soții creștini sunt întăriți și, într-un fel, consacrați printr-un sacrament special în vederea îndatoririlor și demnității lor" (GS 48).

Considerarea iubirii conjugale furnizează baza antropologică a eticii matrimoniale, dar în același timp și baza ei teologică. De fapt, Dumnezeu este izvorul suprem al iubirii conjugale. Dumnezeu este iubire (cf. 1In 4,8) și constituie cheia de interpretare a oricărei experiențe de iubire umană. Căsătoria, locul autentic unde iubirea conjugală este acasă, "este o înțeleaptă orânduire a Creatorului cu scopul de a realiza în omenire planul său de iubire" (Humanae vitae, 9). În lumina lui Dumnezeu apare legătura profundă dintre iubirea conjugală și instituția căsătoriei. Angajarea morală proprie soților, de fapt, se fundamentează în profunzimea iubirii conjugale ca formă de participare a bărbatului și a femeii la iubirea lui Dumnezeu. Cristos este prezent continuu în inima libertății lor umane cu puterea sa într-un act reînnoit zilnic în virtutea căruia soții sunt "consacrați" (după expresia din GS 48). Ei nu pot atinge fericirea și plinătatea lor în afara acestui adevăr care îmbogățește sensul libertății lor. Soții se dăruiesc reciproc în Cristos, care vine în întâmpinarea lor, oferindu-le energiile necesare pentru depășirea limitelor unei libertăți vulnerabile, sărace, așa încât să poată să exprime cu sinceritate: "Eu... te iau pe tine... ca soț (soție), făgăduiesc și jur să-ți fiu fidel(ă)... în toate zilele vieții mele". Aceste cuvinte spuse de soți strângându-și mâna sunt pline de semnificație și trebuie să sune ca un avertisment pentru ei cu privire la riscurile unei trădări a iubirii pe care lumea o prezintă ca un drept și chiar ca o eliberare, făcând astfel cuvântul lor nesemnificativ și gestul lor gol, jalnic. Dar "Domnul a binevoit să vindece, să desăvârșească și să înalțe cu un dar deosebit al harului și al iubirii sale această dragoste" (GS 49) și astfel, în căsătorie, soții colaborează la realizarea planului de iubire pe care Dumnezeu vrea să-l realizeze printre oameni, a cărui expresie maximă este dăruirea vieții unor ființe noi. De fapt, "prin dăruirea reciprocă personală care le este proprie și exclusivă, soții urmăresc comuniunea ființelor lor în vederea unei realizări reciproce personale pentru a colabora cu Dumnezeu la nașterea și educarea unei vieți noi" (HV 8).

Așadar, soții în Cristos trebuie să trăiască iubirea lui Dumnezeu, revărsată în inimile noastre prin darul Duhului Sfânt și dezvoltată treptat. În iubirea lor reciprocă (a soțului față de soție și invers) se verifică și se oglindește validitatea și calitatea iubirii de Dumnezeu. Oricum nu este ușor să iubești în mod autentic, mai ales fără a avea clar conceptul de iubire și fără un exercițiu obositor de educație la iubire, cu voința fermă a fiecăruia de a nu urma căi ambigui, mai ales astăzi când atâtea surogate sunt răspândite ca adevărate valori. Apoi, nici chiar educatorul cel mai bun nu poate transmite propria experiență a iubirii, îi poate indica valoarea: aici fiecare trebuie să o dobândească treptat, pentru că experiența nu se transmite, nici nu se altoiește.

Înrădăcinându-se în iubire, care își are izvorul în Dumnezeu, etica matrimonială are astfel un fundament ontologic (în persoana umană, răscumpărată și susținută de har) și nu doar unul juridic (în instituția matrimonială).

c. Caracteristicile fundamentale ale iubirii conjugale. Pentru a fi cu adevărat și pe deplin ca atare, iubirea conjugală trebuie înțeleasă și afirmată în toate caracteristicile sale specifice.

1. O iubire heterosexuală. Caracteristica cu care ni se prezintă în primul rând iubirea conjugală este că ea există doar între un bărbat și o femeie și nu poate exista între persoane de același sex, așa cum poate exista în celelalte forme de iubire. Înțelegerea clară a acestei heterosexualități reprezintă poarta de intrare în misterul iubirii conjugale. Și pentru a o înțelege pornim de la Scriptură. Dumnezeu a creat omul. El (bărbatul) se simte singur și în această solitudine suferă. Dacă după ce Domnul a creat fiecare lucru a văzut că totul era făcut bine, acum, văzându-l pe om în această condiție, spune: "Nu este bine ca omul să fie singur" (Gen 2,18). Nu este bine: omul în această condiție de solitudine, nu a atins plinătatea ființei sale umane. De fapt, omul nu era singur: erau animalele și plantele. Dar ele nu erau persoane: era ceva, dar nu cineva. Și ce face Domnul? A creat un alt bărbat? Nu. A creat femeia. În această comuniune reciprocă dintre bărbat și femeie, persoana umană atinge plinătatea sa. Și Adam fredonează prima cântare de iubire: "Aceasta este carne din carnea mea..." (Gen 2,23).

Este vorba deci despre o întâlnire de iubire heterosexuală. Fiind o iubire dintre un bărbat și o femeie, este caracterizată de tendința de fuziune totală și exclusivă. (Cf. E. FROMM, L'arte di amare, Milano 1963, 70-75: pentru a face să se înțeleagă acest aspect, autorul face comparație între iubirea fraternă și iubirea erotică. Pentru el, prototipul iubirii este iubirea fraternă: "Forma de bază a iubirii este iubirea fraternă" (p. 64). Cu această expresie înțelege "sensul de responsabilitate, grija, respectul înțelegerea pentru aproapele" (p. 64). Acest tip de iubire este prototipul "absenței exclusivității", în sensul că nu este limitată la o singură persoană. Dimpotrivă, iubirea erotică se află la polul opus; caracteristica sa specifică este "dorința de fuziune completă, unirea cu cealaltă persoană. Este prin însăși natura sa exclusivă și nu universală; este poate cea mai înșelătoare formă de iubire care există" (p. 70). Pentru a învinge ambiguitatea iubirii erotice Fromm îi atribuie un factor foarte important: voința. "A iubi pe cineva nu este doar un sentiment puternic, este o alegere, o promisiune, o angajare. Dacă iubirea ar fi doar senzație, nu ar mai exista premise pentru o iubire durabilă. O senzație vine și pleacă. Cum pot să știu că va dura mereu, dacă nu sunt conștient și responsabil de alegerea mea?" (p. 74)).

În afară de această caracteristică, Paul al VI-lea în Humanae vitae, fundamentând răspunsul său la problema procreației responsabile pe analiza iubirii conjugale, o prezintă ca având alte patru note fundamentale. Iubirea conjugală este: o iubire pe deplin umană, o iubire totală, o iubire fidelă și exclusivă, o iubire fecundă (cf. HV 9).

2. O iubire pe deplin umană. Iubirea conjugală se poate numi umană în măsura în care reflectă structura persoanei umane care este în același timp "suflet care se exprimă în trup și trup însuflețit de un spirit nemuritor" (FC 11). De aceea este o iubire sensibilă și totodată spirituală; pune împreună elementele pasionalității și cele ale voinței libere. Este o iubire bazată pe promisiune și hotărâre, pentru că depășește caracterul momentan al pasiunii și se plasează la nivelul infinitului și al veșniciei. Aici este punctul forte care diferențiază iubirea conjugală de simpla iubire erotică (cf. GS 49). Într-adevăr, iubirea conjugală, deși își are originea și se bazează pe iubirea erotică, o transcende: are toate particularitățile și calitățile iubirii erotice, dar acestea sunt depășite de forța întâlnirii interpersonale în promisiune și decizie. Constituția pastorală vorbește despre iubirea conjugală ca despre "un act eminamente uman, îndreptat de la persoană la persoană în virtutea unei afecțiuni purtate de voință" (GS 49). Actul de voință joacă un rol determinant în iubirea conjugală. Pe de o parte face ca elementele spontaneității instinctive să nu o ia înainte, iar pe de altă parte favorizează comunicarea interioară a persoanelor în vederea unității. Unitatea persoanelor nu este simplă apropiere a trupurilor, și cu atât mai puțin simpla ușurare a pulsiunilor instinctive, ci comunicare de voințe, fiind voința liberă locul unde se află propria personalitate. A voi același lucru este propriu persoanelor care se iubesc. Iubirea conjugală este un "a-și voi binele", adică unul voiește binele celuilalt întrucât este altul (și nu eu). Această iubire, care pune în valoare atât elementele psihosomatice cât și cele personaliste, îngăduie soților să crească în bucuriile și durerile vieții cotidiene, astfel încât să devină "o singură inimă și un singur suflet" și să atingă împreună "perfecțiunea lor umană" (HV 9).

3. O iubire totală. Iubirea conjugală are apoi caracteristica totalității și a plinătății, întrucât în experiența conjugală, persoana nu dăruiește doar o parte din sine, ci se dăruiește pe sine însăși în totalitate. "Ea (sexualitatea umană) se realizează în mod uman, numai dacă este parte integrală din iubirea cu care bărbatul se dăruiește femeii cu toată ființa sa și invers, până la moarte. Dăruirea fizică totală ar fi o minciună dacă n-ar fi semnul și rodul dăruirii personale totale, în care este prezentă întreaga persoană, chiar și în dimensiunea ei temporară; căci dacă persoana umană își rezervă ceva, sau își reține o posibilitate de a se decide altfel în viitor, deja prin acest fapt dăruirea n-ar mai fi totală" (FC 11). Iubirea totală înseamnă că este finalizată să se exprime nu numai la nivel de dorință sau de posedare, ci la nivel oblativ. Ea este o iubire care tinde nu numai să primească, ci și să "îmbogățească pe celălalt cu dăruirea de sine" (HV 9). "Cine iubește cu adevărat pe cel cu care s-a căsătorit, nu-l iubește numai pentru ceea ce primește de la el, ci pentru el însuși" (HV 9). Acest fel de iubire este tipic persoanei întrucât ea nu poate niciodată să fie redusă la a deveni mijloc sau instrument pentru propria realizare. Persoana face parte dintre scopuri, nu dintre mijloace. Iubirea conjugală este o iubire fără calcule, fără rezerve, o iubire oblativă, care conduce la o comunicare profundă și o împărtășire între persoane. Este "o formă cu totul specială de prietenie personală, prin care soții își împărtășesc în mod generos toate lucrurile" (HV 9).

4. O iubire fidelă și exclusivă. Fidelitatea și exclusivitatea înseamnă că iubirea conjugală este destinată să dureze în timp și este îndreptată spre o singură persoană. Unitatea și indisolubilitatea sunt două aspecte ale consimțământului personal irevocabil pe care se fundamentează căsătoria. "Așa o concep într-adevăr soțul și soția în ziua în care își asumă liber și în deplină conștiință angajamentul unirii matrimoniale" (HV 9). Este vorba de a iubi cu angajarea de a face să rămână în timp cuvântul dat dincolo de eventualele dificultăți ale drumului celor doi. Această iubire devine posibilă, întrucât sacramentul Căsătoriei îi "face pe bărbat și pe femeie să intre în fidelitatea lui Cristos față de Biserica sa" (CBC 2365).

5. O iubire fecundă. În sfârșit, iubirea conjugală este o iubire fecundă, întrucât ea îi face pe soți părtași la puterea creatoare a lui Dumnezeu și la paternitatea sa. Iubirea lor nu se epuizează în experiența comuniunii dintre persoanele lor, "ci este destinată să continue, dând naștere la vieți noi" (HV 9). Așa cum afirmă Conciliul Vatican II: "Căsătoria și iubirea conjugală sunt orânduite prin natura lor în vederea procreării și creșterii copiilor. Copiii sunt darul cel mai prețios al căsătoriei și contribuie în cea mai mare măsură la binele însuși al părinților" (GS 50).

Iubirea conjugală își descoperă astfel caracteristicile și exigențele sale tipice și care nu pot fi eliminate: totalitate, unitate, fidelitate, indisolubilitate și fecunditate; iar locul unic unde se realizează tot adevărul său este căsătoria care nu este o ingerință a societății ori a autorității, nici impunerea exterioară a unei forme, ci este o exigență interioară a legământului iubirii conjugale (cf. FC 11).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat