Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

10. GRIJA BISERICII FAȚĂ DE CATEGORIILE SPECIALE DE CREDINCIOȘI

I. CINE SUNTEM?

Existența categoriilor defavorizate este arhicunoscută și reprezintă o problemă aprig dezbătută și mediatizată la nivelul societății. De cele mai multe ori problematica foarte complexă a vieții acestor persoane nu este cunoscută în detaliu, fapt care determină o abordare superficială a situației lor specifice. Acest fapt este unul dintre motivele care evidențiază necesitatea unei cateheze cât mai atente.

În secolul nostru, în care totul se schimbă așa de repede, este destul de greu să fie descrisă cu precizie ființa umană care conduce evenimentele și care, în același timp, este modelată de ele. Acest lucru este valabil și pentru Biserică. Cei mai în vârstă se pierd în fața cantității enorme de informații, a răsturnării valorilor de altădată, a relativismului și laxismului din multe sectoare ale vieții cotidiene. Dar nu trebuie să devenim pesimiști, deoarece în față ni se deschid perspective noi, posibilități sporite de a căuta caritatea, solidaritatea și altruismul.

 

1. Viața, dar al lui Dumnezeu

Nu vom putea înțelege niciodată modul în care trebuie să acționăm pentru a veni în sprijinul fraților aflați în dificultate, dacă nu vom înțelege mai întâi semnificația vieții, a bolii, a suferinței. Suntem oameni creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. A fi om înseamnă a fi cu alții și pentru alții, în acest univers din care suntem o mică parte. Însă noi suntem mai mari decât universul întreg deoarece suntem ființe inteligente și libere, suntem singurele creaturi care, în ciuda limitelor și mizeriei noastre, avem aspirații nelimitate. Dar acestea nu pot fi împlinite aici pe pământ, ci în Dumnezeu. Iată punctul terminal, ținta finală, patria spre care se îndreaptă existența noastră, punctul de referință al activităților noastre.

În drumul nostru spre marea bucurie întâlnim obstacole pe care nu putem să le depășim fără lumina și puterea lui Cristos. Un obstacol foarte greu este suferința care ne urmărește ca o umbră. Boala este o consecință a ființei noastre limitate, devenită și mai sensibilă din cauza păcatului originar, din cauza căruia omul a pierdut viața divină și a fost rănit în însăși natura sa. Omul este divizat în însăși natura sa: trupul nu mai ascultă și nu mai slujește, iar persoana pierde din luciditate. Drama continuă prin separarea de ceilalți, prin experiența amară a izolării, a impresiei de a fi inutil, a tristeții și a disperării. Boala trupului însă poate să paralizeze și spiritul, ceea ce este și mai grav. Dacă nu avem credință sau dacă credința este slabă, va fi foarte greu să purtăm crucea suferinței. Cine are credință întoarce totul în folosul său, chiar și crucea, și suferința. Cu ajutorul harului va trece peste orice obstacol, se va purifica și se va maturiza mai mult, va continua călătoria spre paradis, unde nu va mai fi nici moarte, nici lacrimi, nici durere (cf. Ap 21,4).

În viața publică Isus a străbătut numeroase orașe și sate, vindecând orice boală și neputință (cf. Mt 9,35). Biserica este sacramentul universal al lui Cristos, trupul său mistic, și, într-un anumit sens, este prelungirea lui Cristos și a misiunii sale. De aceea trebuie să aibă aceleași predilecții, trebuie să îndeplinească aceleași gesturi milostive. Ea recunoaște în cei suferinzi și săraci imaginea lui Cristos sărac și suferind și îi îngrijește cu o iubire deosebită, fiind conștientă că o face lui Cristos în persoană. Ea îi susține în încercare prin acțiunea liturgică, cu ajutorul prestat de credincioșii săi prin asistența caritabilă, cu învățătura sa despre valoarea suferinței, cu invitația de a se uni în mod spontan la patima și moartea lui Cristos.

 

2. Pastorația în Dieceza de Iași

Apostolatul categoriilor defavorizate este una dintre componentele cele mai importante ale parohiei, care este în primul rând comunitate de iubire. Mai întâi, trebuie să avem o atitudine creștină față de cei care suferă, să realizăm o întâlnire reală și completă cu suferința altuia. De obicei ne este teamă, nu avem suficient curaj, nu suntem pregătiți să ne apropiem de unul care suferă. Suntem prea obișnuiți să vedem durerea în mod abstract. Aceste persoane caută întâi de toate iubirea, nu lucrurile noastre: capacitatea de a accepta, de a asculta, de a intra în sufletul celui care suferă.

Diferența mare dintre doctrină și practică este o demonstrație concretă a necesității urgente de catehizare, care să-i conducă pe credincioși la redescoperirea iubirii fraterne. Pentru a fi eficace, cateheza trebuie făcută pe două fronturi: cu toată comunitatea locală și cu persoanele în cauză.

O ocazie propice pentru cateheza comunitară s-a dovedit a fi oferită de lecturile evanghelice duminicale care reproduc minunile săvârșite de Cristos asupra celor care alergau la el cu credință, de reuniunile de rugăciune care sensibilizează față de problemele fraților. De o cateheză specială au nevoie și cei care se află în contact direct cu cei bolnavi, cu persoanele în vârstă, cu cei dependenți, cu cei aflați în închisoare sau în unitățile militare: medici, infirmieri, capelani, voluntari.

Medicii și personalul medical reuniți în Asociația Medicilor Catolici se bucură de atenție spirituală din partea Bisericii prin conferințe lunare, pelerinaje și exerciții spirituale ținute de asistentul lor spiritual, părintele Claudiu Dumea. Personalul care lucrează în asociația Caritas se bucură și el de posibilitatea unor conferințe, pelerinaje, exerciții spirituale, schimburi de experiențe datorită grijii directorului diecezan, părintele Egidiu Condac. La fel, organizația caritativă "Sfântul Vincențiu de Paul" are în vedere formarea voluntarilor care lucrează pentru alinarea suferinței. Dar numărul persoanelor din cadrul acestor organizații este relativ mic și acestea pot fi întâlnite doar în principalele orașe ale diecezei: Iași, Bacău, Roman, Piatra Neamț, Onești și Târgu Ocna. Rămân în schimb majoritatea comunităților noastre a căror voluntari pot beneficia de o astfel de asistență spirituală doar în măsura în care părintele paroh sau părinții vicari sunt mai mult sau mai puțin sensibili față de aceste categorii speciale de persoane.

În dieceza noastră bolnavii au fost întotdeauna în centrul atenției, asistența acordată lor neputând fi oprită nici măcar de restricțiile autorităților comuniste. Chiar dacă a fost dificilă organizarea celebrărilor comunitare, cele desfășurate la domiciliul bolnavului se bucurau de multă atenție și erau pregătite cu grijă. De cele mai multe ori, la aceste celebrări luau parte mai mulți membri ai familiei, iar bolnavul însuși participa în mod activ. O dată cu redescoperirea libertății religioase după 1989, celebrările comunitare din biserici sau spitale, cele organizate cu ocazia diferitelor pelerinaje au reprezentat tot atâtea posibilități de rugăciune, de a arăta cum cuvântul lui Dumnezeu vorbește despre suferință și cum liturgia o inserează în mod vital în dinamismul mântuirii noastre.

Biserica, primind cu mare atenție porunca lui Cristos cu privire la grija față de cei bolnavi, a continuat să fie fidelă acestui mandat. Încă de la început ea s-a rugat mereu pentru cei bolnavi, are multiple binecuvântări, diferite ordine călugărești ce au drept scop a se îngriji de cei bolnavi. În dieceză își desfășoară activitatea numeroase surori care deseori sunt numite de către bolnavi ca fiind "îngeri". Asemenea bolnavi favorizați întâlnim în Adjudeni, Butea, Răducăneni etc. Spitalul de la Barticești reușește să aline suferințele multor oameni, iar în centrele Caritas din Iași, Bacău, Roman și Tg. Ocna asistența pastorală a preoților și laicilor față de cei aflați în dificultate este demnă de toată lauda.

De zece ani se celebrează Ziua Bolnavului tocmai pentru a-i putea aduna pe bolnavi la biserică și a le vorbi despre importanța suferinței. În spitale, de la grija preotului de a se strecura neobservat înainte de 1990, s-a ajuns ca preotul să aibă o capelă în care să poată celebra săptămânal sfânta Liturghie.

Același lucru se poate constata și în unitățile militare sau în penitenciare. De la interdicția de a intra în biserică, militar fiind, și educația ateistă care se făcea în perioada satisfacerii stagiului militar, astăzi 80% dintre comandanții de unitate și 81% dintre militari consideră necesară prezența preotului în armată.

Penitenciarele care erau mai mult locuri de ispășire a pedepsei, după 1990 au devenit locuri de reeducare, acolo unde asistenții spirituali își fac datoria și colaborează cu cadrele din "sectorul reeducare" al penitenciarului, ajutați fiind și de tineri voluntari sau persoane consacrate care pot organiza diferite activități caritative, culturale și recreative.

În privința dependenților, după 1990 au apărut drogurile care fac ravagii în special în rândurile tinerilor. Practica studenților de la Facultatea de Teologie - Asistență Socială și experiențele seminariștilor din anul pastoral care lucrează cu dependenții, cu siguranță vor fi un câștig pentru pastorația acestor categorii de persoane. De asemenea, diferitele cursuri organizate la casa preoților verbiți de la Traian, materialele informative puse la dispoziție de Asociația Medicilor Catolici din Iași, traducerile părintelui Ioan Sociu susținute de predicile tematice și catehezele preoților din pastorație îi vor ajuta cu siguranță pe cei care și-au pierdut libertatea și au nevoie de sprijin pentru a o redobândi.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat