10. GRIJA BISERICII FAȚĂ DE CATEGORIILE SPECIALE DE CREDINCIOȘI
INDICAȚII METODOLOGICE
Intenția cu care au fost scrise aceste rânduri este modestă: credem că urmările suferinței, ca și suferința însăși, le resimte trupul, ființa, mai mult decât degetul rănit. Eforturile de însănătoșire a părții bolnave le depune întregul trup; se înțelege că ființa, ca unitate, este însăși Biserica, iar degetul rănit, bolnav, este creștinul aflat într-o situație care nu-i permite să-și manifeste comuniunea cu ceilalți.
Creștinul este creștin adevărat în măsura în care se întâlnește în mod personal cu Cristos, prezent în frații săi ("Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" - Mt 25,40). Bolnavii, cei aflați în închisoare sau în serviciul militar constituie o categorie aparte, defavorizată. Lipsa libertății, a posibilității de mișcare și comunicare, fac din aceste persoane un domeniu sensibil al noilor perspective pastorale.
Deși suntem conștienți că nu putem da un răspuns clar la problema suferinței, sperăm ca prin intermediul celor trei întâlniri propuse, comisiile sinodale, sensibilizate de datele prezentate, să ajungă la descoperirea unor soluții viabile. Pentru prima întrunire propunem să fie tratată categoria bolnavilor și a persoanelor în vârstă; în a doua întrunire categoria dependenților, iar în a treia întrunire, deținuții și militarii. Ca și celelalte teme oferite spre dezbatere, și cea de față este structurată după schema:
I. Cine suntem?
II. Ce trebuie să fim?
III. Ce trebuie să facem?
Întâlnirea cu aceste persoane, dialogurile și schimburile reciproce ne vor ajuta să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Niciodată nu se va putea spune totul despre el, dar, apropiindu-ne pe căi diferite, propuse de aceste teme sinodale, sperăm să clarificăm mai mult anumite aspecte teologico-pastorale.