Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

12. ECUMENISMUL ȘI DIALOGUL ECUMENIC

Indicații metodologice

Dacă există diviziuni și certuri între creștini, cum să mai creadă lumea în mărturia lor? Aceasta este întrebarea care a dus la nașterea mișcării ecumenice în secolul al XIX-lea, mai întâi în teritoriile de misiune (Africa și Asia) și apoi în teritoriile de veche tradiție creștină (Europa occidentală). Scopul principal al mișcării ecumenice este refacerea unității dintre creștinii catolici, ortodocși și protestanți. Învățătura Bisericii despre ecumenism este formulată oficial în documentele Conciliului Vatican II și, în special, în Lumen gentium și Unitatis redintegratio. Toate documentele ulterioare privind activitatea ecumenică în Biserică - de exemplu Îndreptarul ecumenic din 1967 și 1970, Îndreptarul pentru aplicarea principiilor și normelor cu privire la ecumenism din 1993, scrisoarea enciclică despre ecumenism Ut unum sint a papei Ioan Paul al II-lea (1995) - se bazează pe principiile doctrinare, spirituale și pastorale enunțate în documentele Conciliului.

Angajarea fiecărui creștin și a fiecărei comunități în promovarea unității lumii creștinilor nu este ceva facultativ, ci o poruncă a lui Isus, care înainte de patima și moartea sa le spune ucenicilor: "Toți să fie una... pentru ca lumea să creadă" (In 17, 21). Ecumenismul poate fi promovat în multe feluri: prin rugăciune, prin dialog (caritativ și teologic), prin acțiuni comune de cunoaștere și de apropiere reciprocă etc. Cine trăiește credința creștină propovăduită de Biserica una, sfântă, catolică și apostolică, chiar dacă nu știe, este ecumenic.

Tema ecumenismului poate fi prezentată în una sau două cateheze, după următoarea schemă de lucru: I) Cine suntem? - stadiul actual al relațiilor ecumenice la nivel național (vizita Sfântului Părinte în România, lumini și umbre) și la nivel local (până în 1989 și după 1989); Ce trebuie să fim? - principiile ecumenismului din punct de vedere doctrinar, spiritual și pastoral. II) Ce trebuie să facem? - propuneri concrete, soluții, sugestii pentru îmbunătățirea relațiilor ecumenice.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat