Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

PASTORAȚIA COPIILOR ȘI A TINERILOR
Responsabilitate și angajare

II. CE TREBUIE SĂ FIM?

B. Cine trebuie să fie Biserica pentru copii și pentru tineri

Biserica și tinerii

5. Asistența spirituală și umană continuă

În ambientul parohial, trebuie luate în considerație și dezvoltate toate acele inițiative și structuri parohiale care sunt potrivite pentru a pune în mișcare toate activitățile vieții tinerilor, cum ar fi oratoriile, echipamentele culturale, sportive, recreative etc.

Toate acestea pot contribui foarte mult la formarea tinerilor, mai ales la dezvoltarea simțului comunitar. În acest sens, Consiliul Pontifical pentru Cultură afirmă că "dacă familia rămâne esențială în transmiterea credinței, parohiile și diecezele, colegiile și universitățile catolice, ca și diferitele mișcări ecleziale prezente în toate domeniile vieții și învățământului, vor lua inițiative concrete pentru a promova: locuri în care tinerilor le place să se întâlnească, să încheie raporturi de prietenie și care constituie un ambient de sprijin pentru credință; cicluri de conferințe și reflecții, adaptate cu diferitele niveluri de cultură, fondate pe argumente de interes comun și de actualitate pentru viața creștină; asociații culturale sau socio-culturale, cu programe deschise activităților recreative și instructive, care să includă cântări, teatru, cineclub etc; activități culturale - cărți sau videocasete - care să garanteze o informare și o formare culturală creștină ca și un schimb cu alți tineri și mai puțin tineri; o propunere de modele de imitat...". Toate aceste inițiative se inserează într-o pastorație globală, în care Biserica actualizează "un nou tip de dialog care permite să se aducă originalitatea mesajului evanghelic în inima mentalității de astăzi".

6. Prezența și imaginea preotului sau a animatorului

Preoții responsabili de pastorația tinerilor, sau persoane competente împuternicite să se ocupe de acest sector, liberi de prejudecăți, de atitudini autoritare sau timide, conștienți de misiunea încredințată de a fi educator în credință, vor trebui să aibă și să pună în aplicare un proiect clar de cateheză, având încredere și în puterea Duhului Sfânt care lucrează cu siguranță și în inima tinerilor.

Acolo unde un preot este plin de zel și repetă în el însuși sentimentele inimii lui Isus Cristos, el va reuși să-i atragă pe tineri, să-i facă să fie interesați de adevărurile credinței și de viața creștină, să-i adune în diferite asociații, să-i facă să fie pasionați de idealurile sublime. Marea majoritate a tinerilor este formată, în general, din suflete bune și generoase, care vor binele, lumina, harul, suflete care sunt capabile de opere mari de dăruire, dar care au nevoie doar de înțelegere și de prietenie. Însă câștigarea inimilor nu trebuie făcută numai în sens uman, numai cu mijloace materiale, ci în numele și prin puterea lui Cristos. Preotul nu trebuie să-i atașeze pe tineri numai lui însuși, ci, în mod special, lui Cristos. În acest sens, trebuie să-și folosească talentele ca ministru slujitor și nu ca dominator al sufletelor (cf. 1Pt 5,3). El va trebui să se facă "totul pentru toți" (1Cor 9,22).

Pentru aceasta, este nevoie ca preotul să-i cunoască bine pe tineri, să pună în valoare binele care este în ei, să-i încurajeze în lupta cu răul și să-i conducă pe calea binelui, a maturității și a perfecțiunii creștine. Într-un cuvânt, în pastorația tinerilor, preotul va trebui să fie slujitorul tinerilor, după exemplul lui Cristos (cf. In 13,14).

Fără a ceda la principiile fundamentale ale credinței, preoții și educatorii trebuie să învețe să dialogheze cu tinerii, să-i asculte în toate argumentele și problemele pe care le pun, fără a fi mereu pe poziții contradictorii, dar de a sublinia ceea ce este adevărat și bun în actualitatea vieții moderne. Nu se va renunța însă la trezirea în tineri a entuziasmului pentru marile idealuri umane și creștine.

7. Câteva probleme particulare

Aceste orientări principiale în raport cu generația tânără trebuie corelate cu diferitele situații și categorii de tineri. Vârsta, pregătirea personală și mai ales situația economică și socială instabilă creează o serie de probleme care nu pot fi ignorate pentru o abordare eficientă a pastorației.

Preadolescenți, adolescenți și tineri; tinerii de la țară și cei de la oraș; tinerii care provin din familii sănătoase sau care poartă trauma unor familii distruse; muncitori, șomeri sau studenți; tinerii care migrează în străinătate pentru căutarea unui loc de muncă sau cei descurajați, care cad pradă alcoolismului sau drogurilor; reprezintă momente speciale și specifice ale pastorației generației tinere din dieceza noastră.

Preocuparea Bisericii pentru tineri trebuie să se manifeste și prin grija de a supraveghea toate acele medii, familiale sau sociale (școala, mass-media, societatea), în care ei trăiesc, de a păstra dialogul cu ele și de a lua atitudine ori de câte ori dăunează formării armonioase a tineretului. Sunt atâtea curse care se întind astăzi generației tinere și glasul Bisericii locale din Moldova trebuie să se facă auzit cu aceeași promptitudine și cu același curaj pe care îl are Sfântul Părinte atunci când denunță problemele care afectează întreaga Biserică.

8. Concluzii

Încheiem această prezentare cu apelul către tinerii români făcut de către papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale în România: "În aceste zile Spiritul vă încredințează vouă, tinerilor, visul lui Dumnezeu: ca toți oamenii să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una. Intrați cu acest vis în noul mileniu! Voi care v-ați eliberat de coșmarul dictaturii totalitare, nu vă lăsați amăgiți de visurile înșelătoare și periculoase ale consumismului. Și acestea ucid viitorul. Isus vă face să visați o Românie nouă, un pământ pe care Orientul și Occidentul să se poată întâlni în fraternitate. Această Românie este încredințată mâinilor voastre. Construiți-o împreună, cu îndrăzneală. Domnul v-o încredințează. Voi încredințați-vă lui, știind că De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc (Ps 126/127,1)".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat