Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

PASTORAȚIA COPIILOR ȘI A TINERILOR
Responsabilitate și angajare

II. CE TREBUIE SĂ FIM?

B. Cine trebuie să fie Biserica pentru copii și pentru tineri

Biserica și copiii

3. Asistența umană și spirituală acordată copiilor

Prezența Bisericii în viața copiilor nu trebuie să se reducă numai la momentele de cateheză și de liturgie, ci trebuie să pătrundă și în cadrul cotidian al vieții. Biserica va avea grijă să supravegheze și să formeze acele medii responsabile cu educația copilului, pentru ca împreună să colaboreze în vederea unei formări umane și spirituale armonioase.

Familia

După ce a învățat să recunoască iubirea lui Dumnezeu față de toți oamenii din pildele date de părinți, făcând astfel o primă ucenicie a apostolatului în familie, copilul va fi mai sensibil față de nevoile materiale și spirituale ale aproapelui.

Fiind și exemplu pentru dânșii, părinții creștini au datoria să-l introducă pe copil într-un raport vital cu Dumnezeu, prezentându-i, într-un mod simplu, adevărurile credinței creștine. Misiunea lor este de neînlocuit, pentru că, în zilele noastre, într-o lume străină și, de multe ori, ostilă credinței, familiile credincioase sunt de primă importanță, fiind focare de credință vie. În sânul familiei, "părinții trebuie să fie pentru copiii lor, prin cuvânt și exemplu, primii vestitori ai credinței și să vegheze la vocația proprie a fiecăruia, acordând atenție specială vocației sacre". Din familie începe să se formeze personalitatea copilului, să fie antrenat la practicarea virtuților morale și format pentru viața comunitară, bază indispensabilă pentru viața socială și pentru angajarea în slujirea lui Dumnezeu și a Bisericii. De fapt, după cum se spune, cei șapte ani de acasă trasează conturul viitoarei persoane creștine, copilul ieșind treptat din sfera restrânsă a familiei și îndreptându-se spre viața socială.

Școala

Școala primară, în care copilul face prima experiență de muncă intelectuală, are un rol deosebit în domeniul catehezei și al pastorației. Deși nu este loc de educare la credință, așa cum este familia și Biserica, totuși ea este un moment de formare de bază, un moment în care se fac eforturi pedagogice deosebite, nu atât pentru memorizarea și asimilarea unor simple noțiuni, ci, mai ales, pentru a-i învăța să învețe. La școală, copiii întâlnesc diferite modele ale adulților și ale colegilor, ale căror alegeri de viață trebuie verificate, discutate și confruntate cu imperativele credinței.

Este dreptul familiilor de a cere de la școală o instrucție adecvată copiilor lor. "Părinții, fiind cei dintâi răspunzători de educația copiilor lor, au dreptul să aleagă pentru dânșii o școală care corespunde propriilor lor convingeri. Acest drept este fundamental". Din păcate, în România nu s-a ajuns la o legiferare a prezenței școlilor catolice primare, existând doar o posibilitate limitată de a oferi copiilor o "educație catolică" în unele localități prin grădinițele conduse de diferite congregații religioase, urmând apoi un salt până la liceele catolice existente în Iași, Bacău și Onești.

Este de datoria Bisericii și a creștinilor de a se îngriji în special de învățământul religios al copiilor în școală, de asigurarea cadrelor didactice pregătite în acest domeniu și cu viață morală exemplară, de procurarea de materiale didactice: cărți, reviste religioase etc. Astfel, școala îi educă pe copii "la promovarea eficientă a binelui cetății pământești și îi pregătește la slujire în vederea răspândirii împărăției lui Dumnezeu pentru ca, ducând o viață exemplară și apostolică, aceștia să devină plămadă de mântuire pentru comunitatea umană".

Biserica parohială

În comunitatea eclezială, în mod normal în parohie, în experiența participării la diferite grupări care, în majoritatea lor, sunt deschise problemelor lumii, copiii au posibilitatea să se maturizeze în atitudinile lor de credință, în inițierea la viața liturgică, în participarea la dimensiunea comunitară și apostolică, într-un climat intens de relații umane.

În fiecare parohie este necesar un spațiu, în afara bisericii, o sală de cateheze sau oratoriu, dotate corespunzător, în care să se asigure copiilor momente de întâlnire și de comuniune prin organizarea unor activități culturale și recreative, alături de cele spirituale.

Organizațiile

Un semn bun este apariția anumitor organizații creștine pentru copii, între care se remarcă, într-un mod deosebit, Scoutul și Acțiunea Catolică a Copiilor. Însă, orice fel de asociere a copiilor de la formarea unui cor până la grupul ministranților, de exemplu, au un rol aparte, întrucât formează copiii în spiritul unei conviețuiri organizate, punând bazele viitoarei activități apostolice.

4. Concluzie

Dacă societatea civilă are din ce în ce mai mare grijă față de copii din punct de vedere sanitar, social și juridic, Biserica nu poate să nu fie profund angajată în formarea religioasă a copiilor, conștientă fiind că viitorul depinde de dânșii. O bună formare și educare a copiilor pe plan general uman și religios va asigura Bisericii de mâine efervescența și vitalitatea necesară. În acest sens, trebuie să recunoaștem că magisteriul Bisericii, pe baza învățăturii Sfintei Scripturi și a tradiției apostolice, manifestă o grijă deosebită față de copii, chiar înainte de a se naște, din primul moment al conceperii lor și, apoi, în decursul vieții de copilărie, evidențiind ajutorul permanent de care copiii au nevoie pentru a-și putea dezvolta aptitudinile fizice, morale, intelectuale, dar și o credință adevărată și profundă în Cristos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat