Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

PASTORAȚIA COPIILOR ȘI A TINERILOR
Responsabilitate și angajare

I. CINE SUNTEM?

Introducere

În conformitate cu practica Bisericii, cu învățătura magisteriului și în special a Sfântului Părinte, copiii și tinerii reprezintă un sector privilegiat al pastorației oricărei comunități parohiale, fiind necesare dezvoltarea unor mijloace specifice de abordare și de lucru proprii fiecărei vârste. Educația, sau formarea umană și creștină, a copiilor, a adolescenților și a tinerilor este o prioritate pentru pastorația diecezei noastre. Activitatea pastorală în Biserica noastră locală trebuie să găsească drumul și metoda cea mai adaptată zilelor noastre, pentru a fi aproape de copii și tineri, sau pentru a-i apropia, în cazul în care s-au îndepărtat de Biserică. În această acțiune trebuie să pornim de la încrederea în Dumnezeu Tatăl, primul educator al poporului său, prin darul făcut în Fiul său și prin acțiunea Duhului Sfânt.

Biserica noastră trebuie să conștientizeze mai mult datoria de a se apropia în mod deosebit și într-un mod specific de copii și de tineri, oferindu-le un statut propriu în ansamblul activității pastorale.

În același timp, preocuparea pentru formarea copiilor și a tinerilor nu trebuie ruptă și izolată de grija pastorală datorată întregului popor al lui Dumnezeu în domeniul evanghelizării și al catehezei, al liturgiei și al sacramentelor, al comuniunii și al carității. Copiii și tinerii aparțin unei comunități, iar educația lor trebuie să-i conducă la o integrare armonioasă în slujba acestei comunități.

Copiii și tinerii devin un subiect special al pastorației, nu prin separarea de restul comunității, ci prin integrarea, într-un mod propriu, în sânul ei. Nu este vorba despre un alt fel de pastorație, ci de un mod propriu de a-i face părtași la unica grijă a Bisericii de a-i conduce pe toți oamenii la mântuire.

Plecând de la aceste considerații introductive, problemele dezbătute în continuare vor încerca să surprindă la nivel principial cele mai importante aspecte ale pastorației copiilor și tinerilor în Biserica de astăzi.

Scurt istoric al pastorației tinerilor în Dieceza de Iași

1. Pastorația tinerilor și a copiilor până în 1948

Încă de la înființarea Diecezei de Iași a existat o preocupare deosebită din partea episcopilor și a preoților pentru a acorda o atenție specială pastorației copiilor și a tinerilor. Numeroasele asociații și organizații, promovate în special de episcopul Mihai Robu confirmă existența unui cadru vast de activitate precum și necesitatea și eficiența unui mod special de a lucra cu tinerii și copiii încă din acea perioadă.

În 1931, episcopul Mihai Robu a aprobat statutele Asociației Tinerilor Catolici "Luceafărul" din Huși, al cărei prim președinte a fost parohul Celestin Vaes, îndemnând pe toți tinerii catolici să se înscrie în asociație, iar pe bătrâni să sprijine moral și material asociația "pentru a deveni fala și onoarea catolicilor din Huși".

Studenții ieșeni au înființat la rândul lor în ianuarie 1932 Asociația Studenților Români Catolici, care avea inițial un număr de 49 de membrii provenind de la Facultățile ieșene de Științe, Litere, Medicină precum și de la Academia de Arte Frumoase. Primul președinte al asociației a fost studentul Iuliu Pop de la Facultatea de Medicină. La 18 noiembrie 1932, episcopul Robu a aprobat statutul Asociației Studenților Catolici, dorind ca "tânăra asociație să se dezvolte cât mai mult și să aducă roade cât mai frumoase și cât mai îmbelșugate".

Tinerii catolici ieșeni au înființat la 3 octombrie 1934 Asociația "Sf. Gheorghe". Aceasta reunea elevii catolici din diferite școli secundare din Iași, publice și particulare, care urmăreau scopuri exclusiv religioase, educative și culturale. Episcopul Mihai Robu a solicitat la 3 octombrie 1934 Direcțiunii Școlilor de Stat și Particulare ca membrii asociației să fie dispensați de orele de religie ortodoxă, deoarece aceștia urmau cursurile speciale de religie la Parohia din Iași. Locul de întrunire al membrilor Asociației "Sf. Gheorghe" a fost o sală modestă din clădirea episcopiei.

Episcopului Mihai Robu i-a aparținut și ideea înființării în Dieceza de Iași, la 17 decembrie 1932, a Acțiunii Catolice, după ce ajunsese la concluzia că asociațiile catolice din Iași aveau nevoie de o conducere unitară, de o îndrumare sistematică și de o activitate corespunzătoare programului Acțiunii Catolice fixat de Sfântul Scaun. În 1931, episcopul Robu a aprobat apariția publicației Asociației Copiilor și Tinerilor Catolici din Iași intitulată Revista noastră, coordonată de parohul Dumitru Romila.

Pastorația tineretului catolic, ca latură a Acțiunii Catolice, în sensul căreia a și dezvoltat-o, a fost una din preocupările principale ale episcopului Mihai Robu. Pentru a da un caracter unitar acestei activități a Bisericii Catolice din Moldova, el a redactat la 11 septembrie 1939 "Norme pentru pastorațiunea tineretului", arătând că scopul Bisericii este: "să formeze din tineri creștini adevărați, membri vii ai Bisericii, să-i pregătească pentru formarea unui cămin și a unei familii creștine; să-i facă să devină misionari ori profesioniști destoinici, să-i lege mai strâns de Dumnezeu și cu poporul din care fac parte (să iubească limba, tradițiile și obiceiurile lui), să-i formeze cetățeni buni și credincioși față de țară și față de legile ei".

În ciuda susținerii din partea Bisericii și a implicării pline de zel a tinerilor, viața tuturor acestor asociații va fi destul de scurtă. În 1948, asociațiile laicilor care mai funcționau, împreună cu averea lor mobilă și imobilă, au fost desființate de regimul comunist prin Decretul din 3 august. Astfel, o dată cu instaurarea regimului comunist, perspectivele deosebite deschise de aceste asociații au fost compromise.

2. Pastorația tinerilor și a copiilor între 1948-1989

Situația Bisericii Catolice din România în condițiile regimului comunist a fost deosebit de grea. Au fost desființate toate congregațiile și asociațiile religioase, fiind interzisă orice formă de asociere. A fost anulat unilateral Concordatul din anul 1929 dintre Statul Român și Sfântul Scaun, comuniștii restructurând organizarea Bisericii și funcționarea ei. Contactul direct cu Sfântul Scaun în timpul lucrărilor Conciliului Vatican II a fost practic imposibil. Prin urmare, nu s-a putut face nici o informare referitoare la el, iar aplicarea reformelor acestuia s-a făcut cu întârziere.

Urmările acestei situații dificile din România s-au putut observa și pe planul apostolatului organizat al tinerilor și al copiilor, anul 1948 însemnând apusul temporal al tuturor asociațiilor. Datorită persecuției și urmăririi securiste, cu tinerii și copiii nu se puteau desfășura activități decât în ascuns sau în grupuri foarte restrânse. Propaganda comunistă atee a denigrat sau a ignorat orice formă de religiozitate în educația generației tinere, ceea ce a îngreunat apropierea și dialogul acesteia cu Biserica. Pe de altă parte, numărul mic de preoți și persecuțiile la care aceștia erau supuși a făcut imposibilă o pastorație specială pentru tineri și pentru copii.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor dificultăților, nu s-a pierdut niciodată din vedere ceea ce era esențial pentru formarea creștină a generației tinere. Pregătirile pentru prima sfântă Împărtășanie, pentru Mir și pentru Căsătorie au constituit momentele forte ale pastorației copiilor și tinerilor.

Departe de a-i îndepărta de Biserică și de Cristos, toate restricțiile și persecuțiile din perioada comunistă nu au făcut altceva decât să întărească în rândul tinerilor și a copiilor credința, speranța și iubirea. Aceasta o demonstrează, într-o oarecare măsură, avântul religios ce va lua amploare o dată cu obținerea libertății.

3. Pastorația tinerilor și a copiilor după 1989

Schimbările provocate de așa-zisa Revoluție din decembrie 1989 au deschis porțile unei activități de amploare a tinerilor și a copiilor în Dieceza de Iași. Ca semn al credinței că "Biserica are multe de spus tinerilor și tinerii au multe de spus Bisericii", mulți tineri din dieceză se asociază, devenind modele de viață creștină pentru ceilalți, dorind să aplice în viața de fiecare zi cuvintele Sfintei Scripturi. La rândul lor, copiii și adulții fac același lucru. Astfel, la nivelul Diecezei de Iași, ca de altfel și în celelalte dieceze, își fac apariția mai multe asociații, prin intermediul cărora tinerii și copiii, în vederea edificării poporului lui Dumnezeu, își pot pune mai ușor în valoare talanții primiți.

Preocuparea Bisericii pentru generația tânără nu se oprește numai la nivelul grupărilor și asociațiilor, ci se îndreaptă spre toți tinerii și copiii de astăzi, în dorința de a deveni ceea ce Isus a fost pentru ei: Mântuitorul cel bun și un bun prieten. Pastorația tinerei generații nu se limitează numai la orele de cateheză, ci se realizează printr-o gamă foarte largă de activități și inițiative prin care se oferă o formare integrală de om și de creștin bun.

De la spațiul special acordat în viața efectivă a Bisericii (Liturghii, adorații, ore de rugăciune, cateheze proprii, zile de reculegere, zile de întâlnire diecezane, naționale și internaționale) la diferitele forme de implicare creștină a tinerilor și copiilor în viața socială (acțiuni caritative, spectacole, reviste, activități distractive), pastorația tinerilor și a copiilor încearcă să transforme Biserica dintr-o instituție rigidă într-un mediu existențial pentru aceste generații.

Pe de altă parte, prezența în pastorație a tot mai mulți preoți tineri, implicarea diferitelor ordine religioase specializate în pastorația tinerilor și a copiilor precum și posibilitatea de a cunoaște cum se lucrează în alte dieceze și de a face schimburi de experiență, reprezintă un izvor de reînnoire și de îmbunătățire continuă a modului în care Biserica locală de Iași se ocupă de generația tânără de astăzi.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat