Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

Instruirea și educația catolică în școală

II. CE TREBUIE SĂ FIM? O Biserică "mamă și învățătoare"

C. Mărturia vieții creștinilor prezenți în școală

"Voi sunteți sarea pământului... Voi sunteți lumina lumii... Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune și să-l preamărească pe Tatăl vostru din ceruri" (Mt 5,13-16).

"Cine transmite o boală nu este doctorul care știe multe despre ea, ci numai acela care are virusul. Credința nu se învață; se molipsește".

Biserica, după cum am văzut, consideră prioritară stabilirea de școli catolice acolo unde acest lucru este posibil, aceste școli fiind cel mai bun mijloc pentru a asigura, pe lângă o formare de calitate la nivel cultural și profesional, o educație bazată cu adevărat pe valorile evanghelice. Apoi, ca și o a doua posibilitate a prezenței Bisericii în domeniul școlar, este predarea religiei ca disciplină care pune în dialog credința și cultura.

Dar, pe lângă aceste două mari mijloace, mai este o realitate pe care Biserica nu o trece cu vederea: prezența catolicilor în școală, indiferent că aceasta este confesională sau nu.

Așa cum toți fiii Bisericii simt nevoia de a progresa și de a se forma continuu pentru a înțelege mai bine și a se conforma misterului creștin care dă sens vieții lor, tot așa sunt și chemați să fie martori ai credinței acolo unde se află, acolo unde trăiesc și muncesc, indiferent de starea de viață pe care au ales-o.

Catolicii sunt prezenți în domeniul școlar, acest loc privilegiat pentru formarea persoanelor, în calitate de directori, profesori, învățători, educatori, personal auxiliar, elevi, părinți etc. și acolo fiecare trebuie să-și trăiască propria vocație creștină în slujba Bisericii; acolo fiecare trebuie să dea mărturie de coerență între ceea ce crede și ceea ce trăiește.

"Fiind educator, acela care contribuie la formarea integrală a omului merită în mod special această denumire... profesorii care au făcut din această muncă meseria lor... Cu ei trebuie asociați toți aceia care participă în grade diferite la această formare, fie în posturi directive, în calitate de consilieri, diriginți sau coordonatori... în posturi administrative sau în altele auxiliare" (Laicul catolic, martor al credinței în școală, nr. 15).

Profesorii catolici (preoți, persoane consacrate sau laici), precum și toți acei catolici care activează în cadrul școlii, trebuie să facă pași reali spre constituirea unei adevărate comunități educative creștine (care se fie rodul colaborării între diferitele instanțe prezente în școală) și să se deosebească prin credința lor, prin atitudinea de disponibilitate, atenție personală și dialog, prin competența ca educatori care caută formarea și dezvoltarea integrală a elevilor lor, indiferent de materia pe care o predau sau de funcția pe care o dețin. Ei sunt primii chemați să trăiască valorile creștine, să realizeze acea sinteză necesară între credință, cultură și viață. Trebuie să înțeleagă misiunea lor mai mult ca pe o vocație decât ca pe o simplă meserie.

Familiile, părinții, au obligația de a se implica în educarea copiilor lor nu numai când sunt mici, ci și mai târziu, prin alegerea unei școli care să asigure, împreună cu o pregătire culturală de calitate, o formare religioasă temeinică și prin apropierea de școală pentru ca educarea copiilor să fie rodul colaborării. În același timp, trebuie să trăiască și ei ceea ce au ales pentru copiii lor atunci când au cerut Botezul.

Elevii catolici, adevărați protagoniști ai procesului educațional, trebuie să dobândească o mentalitate și un stil creștin în relațiile lor școlare atât cu profesorii cât și cu ceilalți colegi de altă confesiune, pentru a deveni model și referință pentru ei.

Întreaga comunitate catolică, adică Biserica locală, în calitate de "mamă și învățătoare", are misiunea de a supraveghea instruirea și educația religioasă a membrilor ei, mai ales a celor mai tineri, implicându-se activ în bunul mers al școlii și dând exemplu de viața creștină pentru a deveni un model de referință practic și un "șantier" în care elevii vor putea pune în practică ceea ce au învățat, adică ce înseamnă a fi membru al acestei mari comunități care este Biserica.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat