Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

Instruirea și educația catolică în școală

B. Coordonate istorice la nivelul Bisericii noastre locale

2. Situația în dieceză de la 1948 până în decembrie 1989

Contextul politic a devenit, începând cu anul 1948, extrem de ostil catolicilor: Biserica Greco-Catolică a fost desființată, învățământul confesional interzis, școlile, seminariile și academiile au fost închise, proprietățile naționalizate și confiscate abuziv. În același timp, s-au declanșat primele arestări de preoți și credincioși.

Reforma generală a învățământului din august 1948 a determinat Seminarul să-și restrângă activitatea, clădirea de pe Copou fiind naționalizată și dată în folosința Școlii Profesionale Metalurgice din Iași și apoi Facultății de Medicină. După o perioadă de "exil" la Alba-Iulia (între anii 1948-1956), când s-a deschis secția română a Institutului Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar din aceeași localitate, Seminarul din Iași a funcționat fără nici o întrerupere până în ziua de astăzi.

Situația nou creată după reforma din 1948 a persistat până în anul 1989 marcând, cu mici excepții, perioada comunistă pe care țara noastră a traversat-o. Aceste mici excepții au fost Școala de Cantori care pregătea propriu-zis pe viitorii candidați ai institutului și seminarul, a căror activitate totuși era vigilent controlată de Departamentul Cultelor.

În toată această perioadă comunistă, învățătura catehetică pe care preoții o susțineau în parohiile lor în vederea pregătirii imediate pentru sacramente a fost singura activitate pe care am putea-o numi didactică, desfășurată de Biserica locală în câmpul său pastoral. De remarcat în tot acest timp curajul și tenacitatea de care au dat dovadă păstorii comunităților catolice care, în ciuda amenințărilor repetate și a controlului riguros pe care autoritățile îl aveau asupra activității lor, au știut să mențină treaz sentimentul religios și să poarte mai departe tezaurul credinței tuturor generațiilor de creștini care au trăit sub teroarea apăsătoare a iernii comuniste.

3. Situația de după decembrie 1989 până astăzi

Căderea mult așteptată a comunismului, cădere înregistrată în țările din fostul bloc comunist la finele anilor '89 a deschis noi orizonturi și perspective și în dieceza noastră. Prima urgență care se prezenta la momentul respectiv era construirea de noi lăcașuri de cult pentru a face față necesităților cultuale. Pe lângă aceasta, pământul vast al pastorației care se deschidea în fața ochilor a permis revenirea unor congregații care au fost interzise în perioada comunistă (Iezuiții, Franciscanii, "Notre Dame" de Sion, Frații Școlilor Creștine etc.) și apariția mai multor congregații care, cu specificul carismei lor, să iasă în întâmpinarea cerințelor spirituale și materiale ale credincioșilor.

Reintroducerea obligativității studiului religiei în școala primară și gimnazială a ridicat problema pregătirii de personal calificat din punct de vedere profesional și corespunzător din punct de vedere spiritual. Această cerință a fost luată imediat în considerare prin deschiderea încă din 1991 a cursurilor Facultății de Teologie Didactică pentru Laici cu filiale la Suceava, Iași, Roman, Bacău și Onești. Ulterior, această facultate avea să funcționeze în paralel cu Școala Postliceală "Fericitul Ieremia Valahul" pentru ca în cele din urmă să-i cedeze locul. La rândul său aceasta a predat ștafeta Colegiului Universitar de Institutori "Sfântul Toma de Aquino" aflat acum în lichidare întrucât s-a înființat în cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași Facultatea de Teologie Romano-Catolică. În același timp, s-a înființat și-și continuă activitățile de instruire și educație Colegiul Sanitar "Sfânta Lucia" destinat celor care doresc să abordeze într-un spirit creștin problema asistenței sociale a persoanelor cu nevoi deosebite.

Seminarul care din 1956 supraviețuia în condițiile sus-amintite și-a putut redimensiona activitatea de instruire și educare a viitorilor slujitori ai altarului, debutând cu separarea și mutarea seminarului liceal la Bacău în anul 1994 și culminând cu afilierea în 1995 la Facultatea de Teologie din Lateran.

În același timp, s-a putut continua în condiții noi, bineînțeles, activitatea de instruire și pregătire a dascălilor în așa-numita Școală de Dascăli care funcționa pe lângă institut, devenită actualmente Școala de Cântăreți Bisericești "Sfânta Cecilia".

Revenirea după o lungă absență determinată de interzicerea lor de către regimul comunist, a permis părinților franciscani deschiderea la Roman a Seminarului Liceal și a Institutului Teologic Franciscan de Grad Universitar care au în vedere pregătirea, specifică ordinului franciscan, a viitorilor candidați la sacramentul Preoției.

În școală, Biserica locală și-a făcut prezența prin înființarea Liceului Catolic "Sfântul Anton" din Bacău și a Liceului Catolic "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. De asemenea, frații capucini au avut inițiativa de a înființa la Onești un liceu catolic atât pentru tinerii catolici din împrejurimi cât și pentru aspiranții la ordinul și carisma lor.

În ceea ce privește activitatea didactică pe care o desfășoară diferitele congregații feminine și masculine în dieceză, exemplele sunt numeroase. Dintre acestea amintim: Școala Profesională "La Salle" a Fraților Școlilor Creștine din Pildești; Grădinița de Copii "Sfântul Iosif" - Adjudeni; Grădinița de Copii cu Program Prelungit "Casa Copiilor" - Iași; Grădinița de Copii "Sfântul Carol Borromeu" - Gioseni; Grădinița de Copii "Sfânta Maria" - Rădăuți; Grădinița de Copii "Sfânta Ana" - Săbăoani; "Grădinița de Copii" - Buruienești; "Grădinița "Sfânta Teodora" - Tămășeni; Grădinița "Sfântul Paul" - Onești; Grădinița-Centru Educativ "Fericita Roza Venerini" - Pildești; Grădinița "Sfânta Bartolomea" - Faraoani etc. (datele sunt preluate din Almanahul Presa Bună - 2002).

Toate aceste exemple nu vor decât să exprime diversitatea implicării Bisericii locale, în special după decembrie 1989, în instruirea și educarea noilor generații. Aceasta, bineînțeles, în colaborare cu toți factorii educaționali din instituțiile de învățământ de stat și vizând atingerea idealului educațional din care elementul religios este o componentă esențială.

Cu siguranță că nu acestea reprezintă tot ceea ce Biserica noastră locală trebuie și poate să facă. Tocmai de aceea perspectivele și exigențele care se impun de către noua viziune pe care Biserica și-a format-o în acest domeniu o dată cu lucrările celui de-al II-lea Conciliu din Vatican, vor constitui subiectul celei de-a doua părți a temei noastre: Ce trebuie să fim?



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat