Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

Biserica lui Cristos care este în Moldova

I. CINE SUNTEM?
Noul popor al lui Dumnezeu

Adevăratul popor al lui Dumnezeu

Din punct de vedere teologic, Biserica este comunitatea celor răscumpărați prin sângele lui Cristos și sfințiți de harul lui, comunitate care îi cuprinde pe toți pelerinii de pe acest pământ, pe cei "suferinzi" din purgator și pe fericiții din ceruri. Această comunitate este invizibilă. De asemenea, Biserica este noul popor al lui Dumnezeu, trupul mistic al lui Cristos, sacramentul universal de mântuire; și acest popor, acest trup, acest sacrament nu poate fi decât unul singur.

Din punct de vedere sociologic, în schimb, Biserica este orice grupare de ucenici ai lui Cristos care pretinde a fi noul popor al lui Dumnezeu, adevăratul trup al lui Cristos, sacramentul autentic de mântuire pentru întreaga omenire. Grupările celor care cred în Cristos și care avansează această pretenție sunt foarte multe: catolici, luterani, nestoriani, calviniști, ortodocși, prezbiteriani, episcopaliani, baptiști, penticostali etc., însă acestea sunt adânc dezbinate între ele cât privește simbolurile, riturile, ministerele, legislația, organizarea; drept pentru care nu putem crede că toate se identifică cu noul popor al lui Dumnezeu, cu adevăratul trup al lui Cristos și că toate reprezintă acel instrument de mântuire pe care Dumnezeu l-a voit pentru omenirea întreagă. Este imposibil ca toate să fie adevărata Biserică. Însă, în acest caz, cum putem să recunoaștem, între atâtea Biserici ale lui Cristos, pe cea adevărată?

Problema identificării adevăratei Biserici a lui Cristos a apărut încă din epoca apostolică, pentru că încă de atunci urmașii lui Cristos s-au împărțit în numeroase fracțiuni. Soluția care a fost adoptată și, ulterior, ratificată de Conciliile ecumenice constă în lista unor caracteristici fundamentale prin care să se deosebească, din punct de vedere extern, vizibil, Biserica adevărată de Bisericile "adultere", o listă foarte scurtă, care cuprinde patru note: unitatea, sfințenia, catolicitatea și apostolicitatea. Acestea sunt numite note și nu doar proprietăți ori dimensiuni, întrucât fac cunoscută, vizibilă și verificabilă, certifică adevărata Biserică și, de aceea, permit celui care vrea să-l urmeze pe Isus și să fie părtaș la harul lui, să descopere care este "trupul său mistic", "sacramentul universal de mântuire", "noul popor al lui Dumnezeu", adevărata "mireasă a lui Cristos". Aceste proprietăți reprezintă cartea de identitate prin care poate fi recunoscută adevărata Biserică nu atât pentru că, prin ele, reușim să percepem originea lor din principiul divin, spiritual, supranatural și ascuns, care susține țesutul eclezial, cât mai ales pentru că, extern și vizibil, se manifestă în fața ochilor tuturor ca efect al acelei virtuți misterioase.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat