14. EMIGRANȚII. PROBLEME PASTORALE
Introducere
Emigrația este un fenomen întâlnit la toate popoarele și în toate timpurile. Din diferite motive, oamenii au ajuns să-și schimbe țara de baștină pentru una străină. Însuși Abraham este un emigrant: părăsește Urul Caldeii pentru a se stabili în țara Canaanului. Poporul evreu, ajuns la grea încercare, emigrează spre Egipt. În istoria modernă, din toate țările au emigrat populații întregi spre America de Nord. Un caz mai cunoscut este al Italiei: înainte de Primul Război Mondial au emigrat din sudul Italiei spre America peste 3 milioane de persoane. Unii au numit-o "marea hemoragie" a Italiei. Pe la 1910, din Ardeal au plecat spre continentul nord-american foarte mulți greco-catolici, astfel încât s-a înființat în California o episcopie greco-catolică.
O dată cu schimbările intervenite după 1989, și Biserica Catolică resimte, la diferite niveluri, situații și probleme noi. Una dintre cele mai acute este și emigrarea multor creștini catolici din Moldova spre țări europene sau spre America de Nord. Mai îngrijorător este că majoritatea celor plecați sunt tineri sau familii tinere.
În cele ce urmează vom analiza acest fenomen, privit în trecut, dar vom căuta și mijloacele necesare pentru a veni în ajutorul și sprijinul spiritual al celor plecați.