Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SINODUL DIECEZAN 

11. BISERICA ȘI MASS-MEDIA
ANEXE

Emisiuni religioase la radio

(cf. Almanahul "Presa Bună" 2001)

- Radio România

Floarea darurilor - luni, miercuri, ora 18.49-19.00, emisiune de actualitate religioasă

Cuvânt și suflet - marți și joi, ora 18.49-19.00 - Catehism radiofonic

Ecumenica / Biserica în societate - vineri, ora 18.49-19.00

Împărtășire din cuvânt - sâmbătă, ora 16.30-17.00 - aprofundare a mesajului Evangheliei

Adevăr și lumină - popasuri la mănăstiri din țară și dialog cu duhovnici pentru găsirea unor mărturii ale prezenței lui Dumnezeu în lume; duminica, ora 16.30-17.00 / Convorbiri creștine

- Radio România Cultural

Istoria credințelor și a culturilor religioase - miercuri, ora 11.30-12.00

Dialogurile bunului credincios - emisiune dezbatere în direct pe teme de actualitate religioasă - vineri, ora 10.30-11.00

Iubește-ți aproapele - vineri, ora 14.30-14.45 - prezentare a activităților unor O.N.G. -uri umanitar-creștine

Pelerin la mănăstiri - vineri (o dată la două săptămâni), ora 17.00-17.30 - călătorii

Valori ale ecumenismului - vineri, ora 21.50-22.00 - emisiune dezbatere pe teme religioase abordate interconfesional

Comori ale credinței (prima duminică a fiecărei luni), ora 16.00-17.00 - emisiune de prezentare a valorilor spiritualității românești

- Radio România Tineret

Dăruind vei dobândi - joi, ora 18.30-19.00 - emisiune de reflectare a activităților socio-caritative în care sunt implicați tineri și de analiză din perspectivă morală a unor probleme cu care se confruntă tânăra generație

Moralia - vineri, ora 18.30-19.50 - dezbatere în direct pe probleme de morală creștină

- Antena Satelor

Floarea darurilor - marți, ora 20.05-21.00 - emisiune în direct de zidire creștină

- Radio Iași

Gânduri creștine - sâmbătă, ora 8.30 - emisiune pe teme religioase abordate interconfesional

Radio Vatican

Mă opresc schematic asupra postului de radio al papei și asupra Programului în limba română.

"Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat": începutul imnului "Laudes regiae" cu melodia compusă de cehul Jan Kunc și orchestrația maestrului italian Alberico Vitalini, emite în eter sunetul internațional al emițătorului papei: Radio Vatican.

1. Natură și finalitate

Radio Vatican este emițătorul radiofonic al Sfântului Scaun, recunoscut juridic la instanțele internaționale și este instrumentul de comunicare și de evanghelizare în slujba ministerului petrin. Are personalitate juridică și are sediul în statul Vatican.

Scopul esențial al postului Radio Vatican este acela de a vesti cu libertate, fidelitate și eficacitate mesajul creștin și a face legătura dintre centrul catolicismului și diferitele țări din lume:

- răspândind vocea și învățăturile suveranului pontif;

- informând asupra activității Sfântului Scaun;

- devenind ecoul vieții catolice în lume;

- orientând către evaluarea problemelor prezente în lumina magisteriului bisericesc și în atenția constantă față de semnele timpurilor.

De asemenea, Radio Vatican furnizează colaborare și consultanță pentru dieceze și conferințe episcopale, în ceea ce privește activitatea lor în sectorul radiodifuziunii.

Radio Vatican are, ca misiune instituțională, aceea de a asigura înregistrarea, amplificarea și distribuirea sunetului la toate activitățile publice ale Sfântului Părinte, direct în cadrul cetății Vaticanului și prin supraveghere în exterior. Are, de asemenea, sarcina de a constitui, păstra și gestiona arhiva sonoră pontificală, asigurându-i, în cazul utilizării de către terți, menținerea caracterului pastoral și protecția drepturilor de proprietate intelectuală.

2. Raportul cu Sfântul Scaun

Radio Vatican, care este o instituție a Sfântului Scaun, prin conținutul programelor, doctrinar și informativ, este în subordinea Secretariatului de Stat, a cărui primă secțiune, în comun acord cu cea de a doua, exercită activitatea de supraveghere a emițătorului, care este obligat să urmeze cu atenție directivele care îi sunt adresate.

Totuși, Radio Vatican nu este organul oficial al Sfântului Scaun și, prin urmare, conținuturile elaborate de acest post și difuzate cu rapiditatea cerută de activitatea radiofonică rămân în responsabilitatea acestuia.

Natura sa de instrument în slujba Sfântului Părinte și facilitatea cu care marele public tinde să atribuie mesajelor difuzate de Radio Vatican un caracter oficial presupun o grijă deosebită în asigurarea deplinei sintonii a acestor mesaje cu magisteriul și cu activitatea Sfântului Scaun.

3. Programul: informație și formare, finalități declarate

În urmarea scopurilor sale instituționale, Radio Vatican se supune directivelor primite de la Sfântul Scaun și indicațiilor pastorale ale magisteriului pontifical cu privire la utilizarea instrumentelor de comunicare socială pentru răspândirea mesajului creștin.

De aceea, acest post de radio difuzează, înainte de toate, informație de actualitate bisericească și religioasă, ținând cont de carențele pe care, în această materie, le dovedește informația oferită de diferitele organe de comunicare socială. În primul rând, sunt prezentate, cu rapiditatea proprie mijlocului radiofonic, intervențiile și activitatea papei și a Sfântului Scaun în general, având conștiința importanței pe care aceste comunicații o au pentru formarea opiniei publice.

Se ocupă și de actualitatea politică, socială, economică, nu doar în contextul celei religioase, dar și pentru a-i ajuta pe creștini să citească în ea semnele timpurilor și pentru a-i stimula să adopte atitudini și să ia decizii în lumina credinței lor. În toate acestea are grijă să acționeze cu discernământ prudent și cu mare obiectivitate, prezentând cu acuratețe sursele și urmărind cu fidelitate linia exprimată de Sfântul Scaun.

Cu limitele și condiționările comunicației radiofonice, Radio Vatican se îngrijește să ofere ascultătorilor, mai ales celor care se găsesc în situații de izolare sau de restrângere a libertății religioase, o posibilitate de participare spirituală la actele de cult, transmițând, de asemenea, pentru un public mai vast, celebrările prezidate de papa, ca o contribuție la aprofundarea comuniunii dintre Biserică și succesorul lui Petru.

Un spațiu amplu în programul Radio Vatican își găsesc diferitele dimensiuni permanente ale catehezei creștine: cuvântul lui Dumnezeu, tradiția bisericească și patristică, teologia fundamentală și dogmatică, etica, doctrina socială a Bisericii, istoria bisericească și hagiografia, asociațiile creștine etc., în timp ce o atenție deosebită este acordată ecumenismului și dialogului cu marile religii, în special în cadrul transmisiilor adresate acelor zone din lume cu o prezență creștină mai redusă.

În limitele permise de caracterul restrictiv al mijloacelor și al timpilor de care dispune, dedică un spațiu adecvat și culturii umane și artei, în special celei muzicale, mai adecvată posibilităților mijlocului radiofonic, unindu-se astfel cu o îndelungată tradiție bisericească și pontificală.

4. Structura

Din punctul de vedere al structurii sale organice și funcționale, Radio Vatican este alcătuit dintr-o Direcție Generală de care depind trei departamente: Departamentul Programe, Departamentul Tehnic și Departamentul Administrativ.

Sfântul Scaun a încredințat conducerea Radio Vatican Societății lui Isus, căreia îi revine sarcina de a propune pentru numire cei mai înalți responsabili din cadrul postului și de a pune la dispoziție un număr suficient de persoane consacrate corespunzătoare și de a asigura funcționarea organismului sub călăuzirea și supravegherea Secretariatului de Stat.

5. Comunitatea de lucru

Personalul trebuie să fie conștient că participă la o misiune de slujire a Bisericii Universale, fiind chemat să colaboreze la răspândirea mesajelor sale de credință și de unitate bisericească; de la personalul postului de radio se așteaptă o constantă aprofundare a propriei credințe și o mărturie de viață coerentă cu aceasta, un ridicat nivel de calitate profesională, o activitate desfășurată cu fidelitate, responsabilitate și spirit de inițiativă.

6. Cum s-a născut Radio Vatican?

Radio Vatican s-a născut într-un moment istoric foarte zbuciumat, în care unele regimuri limitau libertatea de expresie a Bisericii. După semnarea, la 11 februarie 1929, a Pactelor din Lateran dintre Biserică și statul italian, Pius al XI-lea a încredințat lui Guglielmo Marconi, inventatorul radioului, sarcina de a realiza o stație radio a Vaticanului. Prima instalație a radioemițătorului vatican a fost executată de Societatea Marconi din Londra, iar antenele, executate de Firma grecească Franklin, înalte și elegante, în spatele cupolei lui Michelangelo, au fost o minune a tehnicii din acea perioadă. Postul de radio a fost inaugurat de papa Pius al XI-lea cu o rugăciune compusă special pentru acest eveniment de către suveranul pontif: "...Praedicate evangelium omni creaturae, benedic hanc machinarum seriem ad etheris undas ciendas ut apostolica verba cum longinquis etiam gentibus communicantes, in unam tecum familiam congregemur..." (Osservatore romano, 14 februarie 1931).

Textul primului mesaj radio, cu tonul biblic accentuat și mai mult de eleganța limbii latine, era aproape o simfonie cu note impunătoare. Acestea au fost primele cuvinte: "Audite coeli... Auziți, o ceruri, ceea ce spun; ascultă, pământule, cuvintele din gura mea... Auziți și ascultați, o popoare din depărtare"... Iar omul care poate să vorbească lumii și-a lansat mesajul său, după cum spune formula care nu are egal: Urbi et orbi. Era ora 16 și 49 de minute a zilei de 12 februarie 1931. Lua ființă Radio Vatican.

7. Programul în limba română

Astăzi este unul din cele 40 de programe ale Radio Vatican. A fost inițiat acum 55 de ani, după programele în limba poloneză și în lituaniană, dar înainte de programele în limba cehă și în limba maghiară.

Primul program în limba română a fost transmis, cu titlu experimental, în martie 1947. Prilejul a fost oferit de discursul rostit de Pius al XII-lea, despre Conferința de la Paris pentru pace în Europa, după anii de război. Textul a fost tradus de directorul de atunci al Academiei Române de la Roma, Petre Panaitescu. Primul vorbitor a fost Mons. Panfil Carnațiu, care încă mai locuiește la Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma. Transmisiunile regulare au început la sfârșitul lunii decembrie din același an. Către sfârșitul anului 1948 transmisiunile au devenit zilnice.

Erau ani foarte dificili pentru Biserică în România, în special pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. În prezent, emisiunea de seară difuzată în fiecare zi de Programul în limba română durează 20 de minute și este retransmisă în dimineața următoare. Este un program național de durată medie. Mai sunt și alte programe de jumătate de oră, precum și altele de 15 minute. Prezintă în fiecare zi activitatea pontificală, știri din Biserică, rubrici săptămânale de formare, pe scurt actualitatea internațională, iar, la închidere, un moment de spiritualitate urmărind calendarul liturgic, nu doar roman.

(Unele priorități și exigențe venite din partea ascultătorilor reali și virtuali, cărora li se adresează: creștini catolici de rit bizantin și de rit latin, creștini ortodocși și de alte comuniuni, cei care vorbesc limba română și o înțeleg; a retransmite programul în FM; mai multe știri din Biserica locală etc.)

Închei așa cum fac la fiecare transmisie:

"Cu aceasta, stimați ascultători, emisiunea noastră a luat sfârșit. Mulțumindu-vă pentru atenția acordată, vă spunem tuturor «Cu bine». Radio Vatican. Lăudat să fie Isus Cristos. Laudetur Jesus Christus!

Mons. Anton Lucaci

***

Emite în 40 de limbi, printre care și în limba română, zilnic între orele 21.00 și 21.20; dimineața (în reluare) între orele 7.20 și 7.40 în benzile de unde scurte cu lungimile de 41 m și 49 m, respectiv 7365 și 6185 kHz și pe unda medie de 1611 kHz (186 m). Seara se transmite, în zona Romei, și în FM 96,3 MHz. Duminica și în marile sărbători sfânta Liturghie în ritul bizantin român începând de la ora 9,10 până la 9,45 pe unda medie de 1530 Khz (196 m) și pe unde scurte cu lungimile de 41 m și 31 m, respectiv 7250 și 9645 kHz, iar în zona Romei în FM 93,3 MHz. Programul cuprinde zilnic: informații din activitatea Sfântului Părinte și a Sediului Apostolic, știri din viața Bisericii Catolice și din lumea creștină în general, teme de spiritualitate și aprofundarea credinței, considerații omiletice la duminicile și sărbătorile de poruncă după calendarul roman.

Pr. Anton Lucaci: Piața Pia, nr. 3, 00120 Vatican; tel. 0039/06/698.84763; e-mail: prorom@vatiradio.va; Programul român: e-mail: vati240@vatiradio.va

Scrisorile cu sugestiile ascultătorilor pot fi trimise pe adresa:

Radio Vatican: Programul Român, 00120 - CittB del Vaticano; tel. 0039/06/698.84763; fax 0039/06/698.84565; homepages: http: //www.vatican.va; http: //wm.org./vatican-radio

Note: A început să emită acum 55 de ani în martie. Primul crainic: Mons. Pamfil Carnațiu, Din 1948 emite zilnic, apoi s-a difuzat și Liturghia greco-catolică. Din 1957 există arhivă.

Ce este Internetul?

Internetul este o rețea foarte complexă care permite schimbul de informații într-un timp foarte scurt. El face parte pe drept cuvânt dintre "autostrăzile" informației. Rețeaua de Internet mai este numită "pânza mondială", deoarece organizează conexiunile informatice asemenea unei țesături cu multiple noduri și ramificații.

În timpul ultimelor decenii, Internetul a pătruns în numeroase cămine. Copiii se joacă pe calculator încă de la o vârstă fragedă. Părinții comunică prin e-mail. Bunicii învață împreună cu nepoții lor să navigheze pe calculator. Ce este, așadar, Internetul?

În conversațiile noastre "internet" este deseori sinonim cu "rețea". Multe construcții, de la drumurile romane la actualele autostrăzi, trecând prin calea ferată, funcționează în rețea...

Gările centrale și locurile de triaj care structurează sistemul feroviar ne sunt familiare. Rețeaua Internet la care noi putem avea acces are o structură asemănătoare: unește numeroasele calculatoare, asemenea gărilor făcute accesibile prin șine. Pentru a circula în această rețea, trebuie să mai avem acces la o gară!

Astfel, primul nostru demers, pentru a deveni un utilizator al Internetului, este acela de a recurge la un calculator personal sau pus pentru un timp la dispoziția publicului într-un "Internet Café".

De la calculator la rețea

Calculatoarele noastre sunt mașini care păstrează, primesc și schimbă cunoștințele, "datele". Munca lor este permisă prin numerotare, adică prin conversia textului în limbaj binar - alcătuit din 0 și din 1.

Pentru a schimba datele între două calculatoare, putem să le copiem pe un suport fizic, dischete, sau pentru a înregistra informații mai "voluminoase" pe un Zip sau pe un cd-rom.

Putem, de asemenea, să legăm două calculatoare printr-un cablu prin care trece informația.

Astfel, ele formează o mică "rețea locală". Dacă asociem mai multe rețele locale, multiplicăm numărul calculatoarelor conectate, precum și conexiunile lor. Pentru a administra aceasta, este judicios să se organizeze rețeaua în jurul calculatorului central, "routerul", prin care se tranzitează toate datele celorlalte calculatoare, "clienții". Astfel, s-a născut o rețea de rețele locale: "Internetul".

În această mare rețea, routerii, asemenea sistemelor de schimbare, orientează la fiecare etapă a traseului informației datele către etapa următoare. Calculatoarele centrale, "serverele" sunt așezate la marile răspântii. Ele stochează informațiile, le schimbă cu alte servere și le trimit calculatoarelor de la periferie, identificate fiecare printr-un număr.

Rețeaua de Internet este, așadar, ceea ce este șina pentru vagonul de marfă.

Pentru a intra în acest univers, se folosește adesea o linie telefonică. Informațiile astfel transmise și primite trebuie să fie convertite printr-un "modulator-demodulator", un modem. Trebuie, de asemenea, să aveți un abonament pe lângă un "furnizor de acces internet". Contul pe care îl deschideți poate fi gratuit sau plătit.

Veți putea, de asemenea, să vă conectați la rețea, să fiți "on line". Astfel, veți naviga din sit în sit, veți schimba e-mail-urile și veți dialoga în "chat room" sau în "newsgroup".

Ofertă

Mă ofer să țin de urât copiilor dv. Cu mine vor învăța ușor: cum să bea alcool, cum se fumează, cum se comite adulterul, cum se fură în mod inteligent, cum se ucid oamenii și cum se minte de îngheață apele.

Puteți ieși liniștiți în oraș în fiecare seară. Voi veghea asupra copiilor dv și-i voi distra. Dacă vor fi obosiți la școală sau vor adormi la sfânta Liturghie de duminică, nu contează.

Încredințați-mi fără grijă copiii dv. În fața mea, ei sunt atenți și înregistrează fiecare cuvânt. De altfel și dv. înșivă mă cunoașteți și mă apreciați mai presus de orice.

Televizorul dv.

 

Zece sfaturi pentru părinți
1. Să nu lăsați televizorul mereu deschis.
Este posibil ca să vorbească doar el? Repede va deveni el stăpânul casei.
2. Să nu lăsați niciodată copiii singuri în fața televizorului.
Riscă să rămână singuri pe lume și în viață.
3. Nu deveni nici tu dependent de televizor!
Dumnezeu a spus strămoșilor: "Stăpâniți pământul" (deci și televizorul).
4. Dă familiei tale reguli de vizionare TV înțelepte.
Nu televizorul este cel ce trebuie să dicteze propria lege.
5. Învață să demontezi jucăria televizivă.
Trebuie să-i cunoști toate trucurile și limbajele.
6. Ține în mână "cheile" televizorului.
Tu trebuie să comanzi instrumentul și mesajul.
7. Dezvoltă-ți și fă să se dezvolte și în alții simțul critic.
Televizorul să nu stea în locul creierului.
8. Nu te încrede în "semafoare".
Există mereu cei ce trec pe roșu: interdicțiile atrag.
9. Transformă televizorul într-un colaborator educativ.
Este doar un obiect casnic electric.
10. Amintește-ți că tu trebuie să-ți educi copilul.
El nu trebuie să creadă că are drept părinți două televizoare.
(Oraș Nou, nr. 1/2001, pag. 11)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat