11. BISERICA ȘI MASS-MEDIA
"Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă schimbați, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită" (Romani 12,2).
"Mi-am căutat liniștea în toate ale lumii, dar n-am aflat-o nicăieri decât într-un ungher cu o carte în mâini" (Toma de Kempis).
Indicații metodologice
Mijloacele de comunicare în masă au devenit în zilele noastre o forță deosebită mai ales prin ultimul intrat pe scenă: internetul. Ca orice forță și aceasta poate fi pusă în slujba umanității sau poate să fie folosită rău dăunând în acest caz și întorcându-se împotriva oamenilor. Tocmai în acest spirit deja Conciliul Vatican II afirma, motivând luarea în considerare a acestui subiect: "Sfânta Maica Biserică știe că aceste mijloace, bine întrebuințate, oferă neamului omenesc avantaje mari, întrucât contribuie mult la destinderea, la îmbogățirea sufletelor și la răspândirea și întărirea împărăției lui Dumnezeu. Mai știe însă că oamenii le pot folosi împotriva planului creatorului divin și le pot întoarce spre propria pierzare; mai mult ea se neliniștește și inima ei de mamă se umple de durere văzând pagubele pe care greșita lor folosire le-a adus deseori omenirii" (Conciliul Ecumenic Vatican II, Decretul asupra mijloacelor de comunicare socială Inter mirifica, 2).
Ce sunt mijloacele de comunicare socială? Care sunt acestea? Ce impact au asupra noastră? Cât de mult ne influențează viața? Cum putem ști când mass-media sunt pentru sau împotriva noastră? Când sunt un ajutor pentru om? Când sunt împotrivă? Ce știm despre presa catolică? Dar despre internet? Ce pot face creștinii?
La aceste întrebări și la altele se va încerca un răspuns în abordarea acestei teme sinodale "Biserica și mass-media".
Tema poate fi prezentată în 2-3 întâlniri. Ca și temele anterioare, și aceasta este structurată în trei părți:
I. Cine suntem? Pentru a putea înțelege ce avem de făcut vom încerca să înțelegem cum s-a folosit Biserica din Moldova de mass-media în decursul istoriei și cum stau lucrurile astăzi.
II. Ce trebuie să fim? Călăuza prezentului și a viitorului în legătură cu raportul dintre mass-media și Biserică sunt documentele magisteriului în acest domeniu.
III. Ce trebuie să facem? Sugestiile, propunerile concrete și soluțiile din partea preoților și a credincioșilor vor ajuta să înfruntăm viitorul conștienți că "primul areopag al lumii moderne" - mijloacele de comunicare socială - are menirea să contribuie la răspândirea și întărirea împărăției lui Dumnezeu.
*
În elaborarea temei de față s-au folosit și materiale puse la dispoziție de Cristina Grigore, Radu și Oana Capan, pr. Francisc Ungureanu etc. Un gând de recunoștință pentru ei și pentru toți cei care au ajutat într-un fel la elaborarea acestei teme. Unele s-au folosit integral, astfel "Contextul general" aparține Cristinei Grigore.
*
S-a preferat tratarea mai pe larg a temei de față pentru că materialului constituie și o parte din cursul "Biserica și mass-media" pentru studenții anului III de la Institutul Teologic din Iași.