Sinodul diecezan
  Introducere
  Documente
  Structuri
  Itinerar
  Rugăciune
  Materiale
  Cateheze
  Schema
  teol.-pastorală
  Cartea
  sinodală
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SINODUL DIECEZAN 

17. INSTRUMENTE ÎN SLUJBA PASTORAȚIEI: BUNURILE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAREA LOR

INDICAȚII METODOLOGICE

Creștinul crede și mărturisește că Domnul Dumnezeul universului este creatorul cerului și al pământului. Omul, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, a primit misiunea ca, supunându-și pământul cu tot ce se află pe el, să cârmuiască lumea în dreptate și sfințenie și să îndrepte întreg universul spre Dumnezeu ca astfel el să fie preamărit pe tot pământul.

Biserica, societate externă și vizibilă, alcătuită din ființe umane constituite din trup și suflet, nu se poate lipsi de acele bunuri de care au nevoie toți oamenii. Pe lângă aceasta, ea, prin însăși instituirea sa divină, a fost dotată de către fondatorul ei cu personalitate juridică proprie care se extinde, fără îndoială, atât la drepturile și datoriile spirituale, cât și la drepturile umane, permise oricărei societăți umane: dreptul de a dobândi, de a poseda și de a administra bunuri temporale. Ca oricărei entități supreme și independente, Bisericii îi revine dreptul incontestabil de a poseda și administra bunuri astfel încât să-și poată îndeplini lucrarea și să-și atingă scopurile sale. Acest drept Biserica și l-a exercitat, de-a lungul istoriei, încă de la începuturile sale.

În Dieceza de Iași problematica bunurilor materiale s-a născut o dată cu Biserica locală de pe meleagurile noastre, ea însoțind mereu activitatea pastorală a preoților și a credincioșilor catolici din Moldova, misionari sau autohtoni. De-a lungul istoriei, situația materială a Bisericii locale din Moldova a variat, dar, în timp, ea s-a cristalizat tot mai mult astfel încât la ora actuală am putea vorbi de un patrimoniu al diecezei. Este un patrimoniu care trebuie cunoscut, păstrat și încredințat viitorului. De aceea Sinodul diecezan își propune și abordarea acestei teme. Credincioșii și clerul trebuie să conștientizeze datoria morală care le revine în acest sens și, interpretând semnele timpului, trebuie să vegheze pentru ca, sprijinită și de acest patrimoniu, Biserica locală de Iași "să înainteze în larg".

Fără pretenția de a fi abordat în mod exhaustiv această problematică propunem și pentru această temă, care va fi tratată în două întâlniri, schema documentelor sinodale:

I. Cine suntem? - pentru a putea înțelege ce avem de făcut și de păstrat vom încerca să găsim, în Sfânta Scriptură și în tradiție, fundamente și motivații ale patrimoniului bisericesc. De asemenea, sprijiniți de mărturia istorică, vom încerca să vedem cine suntem din punct de vedere al patrimoniului.

II. Ce trebuie să facem? - ghidul prezentului și al viitorului patrimoniului bisericesc, cel care ne va ajuta să transformăm bunurile materiale în adevărate instrumente în slujba pastorației va fi Codul de drept canonic.

III. Ce trebuie să facem? - așteptând sugestii, propuneri concrete și chiar soluții din partea clerului și a credincioșilor, va trebui să înfruntăm viitorul conștienți că Biserica luptătoare își are locul său determinant în societatea umană din orice timp și, drept urmare, ea nu poate fi lipsită de acele bunuri de care au nevoie toți oamenii care o alcătuiesc.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat