13. MISIUNEA "AD GENTES ȘI COLABORAREA ÎNTRE BISERICI
INDICAȚII METODOLOGICE
Activitatea misionară se sprijină pe credința și experiența Bisericii care, din ziua de Rusalii și până la parusie, dă mărturie și proclamă că Isus a venit să reveleze chipul lui Dumnezeu și să merite, prin cruce și înviere, mântuirea pentru toți oamenii.
Misiunea este o problemă de credință și iubire.
În sens propriu, misiunea "ad gentes" se adresează popoarelor, grupurilor umane, contextelor socio-culturale în care Cristos și evanghelia sa nu au pătruns sau în care nu există comunități creștine suficient de mature pentru a putea întrupa credința în mediul lor și a o vesti altor grupuri. În sens larg, grija pastorală permanentă și noua evanghelizare sunt activități misionare.
Într-un mod organic, învățătura Bisericii despre misiunea "ad gentes" este cuprinsă în magisteriul papilor din secolul al XX-lea, printre care amintim pe papa Pius al XII-lea cu enciclicele "Evangelii praecones" (1951) și "Fidei donum" (1957) și pe papa Ioan al XXIII-lea cu enciclica "Princeps pastorum" (1959). Conciliul Vatican II prezintă această învățătură în constituția dogmatică "Lumen gentium", în decretul despre ecumenism "Unitatis redintegratio" și, mai ales în decretul "Ad gentes"; aceste documente sunt aprofundate de către papa Paul al VI-lea în exortația apostolică "Evangelii nuntiandi" (1975) și de papa Ioan Paul al II-lea în enciclica "Redemptoris missio" (1990).
Tema misiunii "ad gentes" poate fi prezentată în una sau două cateheze, după următoarea schemă de lucru: I) Cine suntem? - vestirea evangheliei la nivel universal, național și local; II) Ce trebuie să fim? - principiile misiunii din punct de vedere doctrinar, spiritual și pastoral; III) Ce trebuie să facem? - propuneri concrete, soluții, sugestii pentru îmbunătățirea activității misionare.