Chemare și răspuns la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica
Pelerinajul este un răspuns al omului la chemarea lui Dumnezeu. Am întâlnit pelerini curajoși care au venit în perioada pandemiei la sanctuar și mi-am dat seama că, dacă Dumnezeu te cheamă, nu te poate opri nimeni și nimic.
Viața omului este o călătorie continuă a cărei finalitate este împărăția cerurilor, respectiv întâlnirea cu Dumnezeu. Pelerinajul ne amintește fiecăruia în parte că noi, aici pe pământ, nu trăim veșnic, ci suntem flotanți. Casa noastră este sus în ceruri.
Ce îl determină pe un creștin să pornească într-o astfel de călătorie de suflet?
Vizita la un sanctuar poate să deschidă sufletul acelei persoane. Pentru un creștin pios, întotdeauna pelerinajele sunt prilej de bucurie sufletească, întărire în credință și îmbogățire spirituală. Pentru un trăitor de viață spirituală intensă, Cacica este un loc unde se încarcă mereu cu energie pozitivă și produce schimbări profunde. De fapt, pelerinajul este un răspuns al omului la apelul făcut de Dumnezeu, o căutare reciprocă și o întâlnire de suflet. Legătura dintre răspunsul omului și chemarea lui Dumnezeu se cheamă credință.
În mod deosebit, sanctuarele mariane sunt locuri a căror misiune este aceea de a o propune pe Sfânta Fecioară Maria ca model de urmat. Maica Domnului este calea pentru a ajunge la Cristos, Domnul și izvorul mântuirii. Pelerinajele se fac pentru convertirea ființei noastre, pentru a cere iertare, pentru a ne elibera de păcat, pentru a primi haruri, pentru a fi recunoscători. De aceea, este importantă atenția față de celebrările liturgice, care permite pelerinilor o participare activă și o trăire spirituală profundă a pelerinajului.
În solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, celebrăm trecerea de la condiția pământească la fericirea cerească a aceleia care l-a născut pe dătătorul vieții. Privirea ațintită asupra Maicii noastre cerești înălțată la cer ne amintește de veșnicie. Între credincioși, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscută și ca "Paștele din mijlocul verii". În Maria descoperim viitorul luminos pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru umanitate și pentru universul întreg.
Atunci când preotul dintr-o comunitate însoțește grupul de pelerini, se roagă împreună cu ei Rozariul, cântă cântece creștinești, devin un singur trup, făcând în acest fel ca pelerinajul să își atingă scopul. În timpul unui pelerinaj, în care preotul și enoriașii merg împreună, se consolidează legătura dintre preot și credincioșii pe care-i păstorește. Cu atât mai mult în aceste timpuri tulburi - de pandemie, de război, de criză economică, de frământări sociale, când oamenii sunt într-o fugă permanentă, care duce la egoism, la însingurare, la ruptura de adevăratele valori -, liantul care poate să-l apropie pe creștin de aceste valori este preotul, care se află într-o permanentă legătură cu fiii săi duhovnicești.
Credincioșii se întorc din pelerinaje mult mai întăriți spiritual. Experiența aceasta sufletească se reflectă în atitudinea pe care o afișează, pelerinii oferind și celor din jur, familiilor lor, prietenilor, vecinilor, o mică parte din pacea interioară care le-a cuprins sufletul. Cu siguranță, cei care vin la Cacica doresc să se întoarcă acasă, împărtășind și altora din experiența lor minunată.
Programul pelerinajului la Cacica 2022
Duminică, 14 august 2022
10.00 - Celebrare penitențială
12.00 - Sfânta Liturghie de deschidere
13.30 - Primirea tinerilor pelerini (pelerinajul începe la ora 12.00 de la locul de după calea ferată, înainte de zona unde încep serpentinele)
16.00 - Calea sfintei cruci
17.00 - Adorație euharistică
18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate
22.00 - Priveghere mariană și procesiunea cu lumânări în jurul bazilicii
Luni, 15 august 2022
06.00 - Sfânta Liturghie de dimineață
07.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică)
08.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă)
09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică)
09.15 - Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă)
11.00 - Sfânta Liturghie solemnă a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica și procesiunea în jurul bazilicii.
Celebrările vor fi transmise de Radio ERCIS FM, unele transmisiuni fiind preluate de Angelus TV și TVR Iași.
Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.,
rector al sanctuarului Cacica
lecturi: 1395.