Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Un mac roșu la fereastra cerului: Ioan Paul al II-lea

Nimănui nu i-ar trece prin minte să cultive la fereastră maci.

Nimeni nu ar așeza maci într-o glastră.

Și nimeni nu ar aduce maci în casă.

Pentru că macii trăiesc o singură zi.

Pentru că macii sunt floarea somnului care îndepărtează orice durere.

Pentru că macii durează numai în pământul în care au prins rădăcini.

Poate că de aceea un mac roșu ar putea fi considerat uneori floarea națională a Poloniei: pentru că are una din cele două culori ale stindardului polonez; pentru că macul este simbolul jertfei - copiilor li se spune că s-a născut din sângele lui Făt-Frumos când se lupta cu balaurul, celor mai mărișori - din sângele unui împărat care a căzut apărându-și țara, iar un cântec patriotic spune că macii care înfloresc la Monte Cassino sunt atât de roșii fiindcă au fost udați de sângele soldaților polonezi (căzuți acolo în Cel de-al Doilea Război Mondial ) - dar toți știu că jertfa e continuă, pentru ca adevărul, dreptatea, demnitatea și frumusețea să dureze - de aceea sunt atâția maci pe câmpiile țării. Pentru că macul nu are nici spini și nici otravă să se apere - ci doar puterea iubirii. Pentru că macul se naște și trăiește în holdele de grâu, iar bobul de grâu, care poartă chipul Mântuitorului, este prin sine însuși simbolul jertfei roditoare. Iar macul are patru petale, așezate în cruce, învăluindu-se delicat una pe cealaltă, așa cum brațele Crucii învăluie în delicată iubire viața nesfârșită pe care au născut-o prin jertfă.

Poate că de aceea a fost aleasă ca imagine oficială pentru ceremonia beatificării portretul în care Sfântul Părinte poartă veșmânt roșu.

Pentru că rădăcinile sale sunt în Polonia, dar, sărutând pământul fiecărei țări pe care a vizitat-o, a făcut ca întreg pământul să devină astfel patria acelei flori sfinte care îndepărtează orice durere - Mântuirea. Și, sărutând pământul, a îmbrățișat toți oamenii - indiferent de religie, confesiune, convingeri și culoare; cerând iertare în numele Bisericii de la toți și pentru toate, a făcut posibilă căderea comunismului, fiindcă domnia urii nu poate dura acolo unde există dialog. De aceea, singurul căruia i s-a permis să celebreze Sfânta Liturghie în Camera Cinei celei de Taină, pe pământul sfânt, a fost el. Și într-o nișă, în aceeași cameră, se înalță un măslin cu muguri, flori și fructe de bronz - spre aducere aminte și dar al Sfântului Părinte. Iar sus, acolo unde vigilența distructivă și intolerantă nu a reușit să descopere simbolul creștin, oricâtă vreme a vremuit de atunci, există o cheie de boltă din primele secole ale creștinismului, care înfățișează mielul pascal. Jertfă, iertare, iubire, înțelegere și pace. Și mai presus de toate, Mântuirea care șterge orice durere - nu prin somn, ci prin trezirea la conștiința adevăratei demnități: aceea de creștin.

Iată de ce, când nimeni de pe pământ nu aduce maci în casă, nu-i cultivă și nu-i ține în glastră, acolo, sus, la fereastra cerului, s-a deschis încă o dată floarea națională a Poloniei - un mac roșu.

La fereastra Ei, a Mamei noastre cea dintotdeauna, al cărei fiu a fost cu totul și cu toate ale sale, el - Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea. Fericitul Ioan Paul al II-lea.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat