Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Memoriile unei foste gărzi personale a lui Ioan Paul al II-lea

De Edward Pentin

Timp de 12 ani, căpitanul din Garda Elvețiană ieșit la pensie Roman Fringeli a fost format și pregătit pentru a-și da viața pentru Papa.

Între 1987-1999, l-a apărat pe viitorul fericit Ioan Paul al II-lea ca una din cele cinci gărzi personale în călătoriile papale - o perioadă care a avut 15 călătorii apostolice în Asia, Europa, Africa și Americi.

Timp de trei ani și jumătate, în perioada aceea, Fringeli a condus contingentul Gărzii Elvețiene când Pontiful mergea în străinătate. "Dacă împrejurările ar cere, m-aș sacrifica pe mine însumi pentru Papa", amintește el. "Gândul meu în timpul călătoriilor a fost mereu acesta".

Originar din Basel, în nordul Elveției, Fingeli a lăsat vechea armată pontificală în urmă cu peste 10 ani, însă entuziasmul său rămâne același, și este nerăbdător să împărtășească experiențele lui fericite - și uneori dureroase - referitoare la acele vizite fundamentale.

Fringeli își amintește perfect eforturile pentru a ține în spate mulțimea la Nairobi, strigătele la militari în Mozambic pentru a evita ca o mare masă de oameni să ajungă prea aproape de Papa și misiunea dificilă de a-l apăra pe Pontif în fața unui milion de credincioși la Seul.

"Îmi amintesc că în Ruanda, în timpul Liturghiei, am primit avertismentul despre un atac terorist aerian", a afirmat el. "Vă imaginați? Și a fost cu numai patru ani înainte de genocidul care a avut loc în țară".

Într-o altă călătorie era cu Ioan Paul al II-lea într-un avion vechi care a încercat de trei ori să aterizeze în Lesotho, nereușind din cauza ceții. După ce a deviat îndreptându-se spre Johannesburg, grupul a trebuit să conducă timp de cinci ore până în Lesotho numai pentru a sosi la sunetul unei bătălii cu focuri de armă în timp ce forțele speciale eliberau un grup de ostatici. Papa, care a mers în capitala Maseru pentru a-l beatifica pe preotul misionar Joseph Gérard, a vizitat apoi pe câțiva dintre răniți în spital. "A fost o călătorie specială, teribilă", a amintit Fringeli. "Ioan Paul al II-lea voia să ofere un mesaj de pace și se afla în fața unui asemenea lucru".

Totuși, vizita cea mai neliniștitoare a fost probabil cea la Berlin în anul 1996. Anarhicii au protestat puternic, lansând proiectile împotriva papamobilului în timp ce alții defilau goi în timp ce trecea Papa. "Dintr-o dată, acei nebuni au început să arunce mingi mici roșii pline de vopsea pe ferestrele papamobilului", a amintit Fringeli, care încerca să-i țină departe pe asaltatori. "Mi-a fost rușine de Germania pentru ceea ce s-a întâmplat. Poliția a permis mulțimii să ajungă prea aproape de papamobil, și eu am spus să o îndepărteze".

Benedict al XVI-lea va vizita Berlinul în septembrie, și unii se tem că se poate repeta același scenariu. "La Berlin nu se știe niciodată", a spus Fringeli. "Se pot aștepta la nebuni, [însă] Papa este german, ceea ce ar putea ajuta, și probabil poliția va face o muncă mai bună în controlarea mulțimii".

Fringeli spune că a fost surprins de faptul că poliția germană părea să se teamă să-i oprească pe oameni. "Polițiștii nu voiau să atingă persoanele, mai ales la Paderborn [etapa care a precedat Berlinul în călătoria papală]. În Africa se foloseau bastoane pentru a-i ține departe pe oameni".

Însă în continentul african, siguranța era dură după părerea lui. În călătoria lui Ioan Paul al II-lea la Yaoundé (Camerun) în anul 1995, Fringeli își amintește că a văzut un om instabil din punct de vedere mintal care se plimba prin fața papamobilului. Poliția l-a prins de picioare, făcându-l să cadă la pământ "ca un sac de cartofi", și apoi l-au aruncat prin mulțime. Fringeli este încă tulburat de asta și definește întâmplarea "teribilă", "un scandal".

Nici arme, nici veste antiglonț

Apărarea vaticană a Papei în timpul călătoriilor este în mod tradițional asigurată de două Gărzi Elvețiene în civil, un căpitan și un caporal major, și de trei agenți ai Poliției vaticane. Restul protecției revine autorităților locale, care în general pun o mașină la dispoziția echipei de securitate vaticană.

Când era la post, Fringeli nu îmbrăca o vestă antiglonț - ar fi fost prea grea și "protecția mea era corpul meu", a spus el. Nu avea nici arme. "Ce se poate face cu o armă și o mulțime?", a întrebat el. "S-ar ucide multe persoane, și același discurs este valabil în Bazilica Sfântul Petru sau în timpul unei audiențe".

Se încredea mai mult pe vederea lui și pe forma lui fizică. Fosta Gardă Elvețiană mi-a arătat o fotografie în care era îmbrăcat cu o haină închisă la culoare și mergea lângă Ioan Paul al II-lea în timpul unei vizite în România, analizând mulțimea din jur cu ochii lui antrenați. "Priveam mereu în jur, căutând o mișcare rapidă, pe vreunul care aleargă sau sare peste bariere", a spus el. "Asta era misiunea mea".

L-am întrebat ce credea despre "breșa" în sistemul de securitate în Bazilica Sfântul Petru în timpul Liturghiei de la miezul nopții din anul 2009, când o femeie a sărit peste barieră, a prins haina Papei și l-a făcut să cadă la pământ, implicând alte persoane din procesiune.

"Trebuie înțeles că se întâmplă totul într-o fracțiune de secundă", a declarat el. "În general, responsabilitatea este a persoanei care stă de acea parte a Papei, dar s-a întâmplat prea rapid". Fringeli a spus că nu vrea să-i înveți pe alții ceea ce trebuie făcut, dar că în loc să se arunce asupra femeii, el ar fi încercat s-o blocheze și s-o îndepărteze. "Este o eroare a te arunca asupra unei persoane, pentru că există riscul de a-l lua pe Papa jos cu tine, așa cum s-a întâmplat". În orice caz, a subliniat că securitatea vaticană este "foarte bună" și mai pregătită față de timpul când el presta serviciu.

Fringeli are desigur multe amintiri despre Pontiful răposat și este fericit pentru vestea beatificării lui. "Pentru mine Ioan Paul al II-lea a fost un Papă sfânt, ca toți Papii din ultimele două sau trei secole", a explicat el, subliniind că Papa Wojtyla spune mereu că este ocrotit de Sfânta Fecioară Maria și că atribuia mijlocirii ei faptul că a supraviețuit atentatului din anul 1981.

"Era un mesager al păcii", a adăugat el. "Unii au spus că ar fi fost mai bine dacă ar fi rămas mai mult timp în Vatican, fără a călători așa de mult, însă pentru Papa nu erau călătorii de plăcere. Toate prevedeau un program intens [care] angaja toată ziua". Fringeli a amintit și că unii au mers pe jos din Zambia până în Zimbabwe numai pentru a-l vedea. Cele 104 călătorii ale lui Ioan Paul al II-lea în afara Italiei, a spus el, era și pentru acele persoane, mai ales în țările sărace, care nu ar fi putut merge niciodată la Roma.

Apoi a amintit că Ioan Paul al II-lea, la sfârșitul fiecărei călătorii, se preocupa mereu să mulțumească staff-ului care se îngrijea de siguranța lui. Totuși, atunci când era mai tânăr, tendința lui de a face băi de mulțime spontane nu-i permitea mereu să fie prea iubit de gărzile sale personale. "Nu era ușor de călători cu Papa, pentru că nu se știa ce vrea să facă în afara programului", a mărturisit fosta Gardă Elvețiană. "Dar experiența ajută mult".

În pofida exigențelor călătoriilor papale, Fringeli a revelat că le-a simțit mereu în mod profund satisfăcătoare, și că entuziasmul lui n-a dispărut niciodată. "În timpul unei călătorii era oboseală, dar la sfârșit mă gândeam mereu: 'Care ar putea să fie următoarea?'. Era ca un drog".

Fringeli a adus omagiu și pentru două figuri legate de călătoriile apostolice: Cardinalul Roberto Tucci, mult timp organizator al vizitelor, pe care l-a definit "un mare, mare om", și Camillo Cibin, gardă personală din Poliția vaticană, răposat, care a continuat să-l protejeze pe Pontif până când a avut vârsta de 80 de ani.

"Fără ei doi", a încheiat el, "Papa n-ar fi putut să facă o călătorie".

(După Zenit, 21 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat