Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul Anton Durcovici, un candelabru care încă trebuie aprins

În cadrul sesiunii de primăvară a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași, desfășurată la sediul Episcopiei de Iași, în prima parte a zilei de luni, 22 martie 2010, ordinea de zi a prevăzut și un moment comemorativ intitulat "Imaginea PS Anton Durcovici la 100 de ani de la sfințirea ca preot", pregătit și susținut verbal printr-o cuvântare de către pr. dr. Fabian Doboș. Reproducem textul integral al cuvântării, în varianta trimisă de autor.

*

Figura ilustrului episcop și martir Anton Durcovici însoțește necontenit pelerinajul Bisericii noastre locale spre portul mântuirii.

Dieceza de Iași a avut minunata șansă de a fi condusă, la jumătatea secolului trecut, de o personalitate de prin rang a Bisericii Catolice din România. Mai mult, trebuie să considerăm faptul că episcopul Anton Durcovici a fost primul păstor al diecezei noastre care a trebuit să țină piept invaziei regimului comunist. În acest sens, putem afirma că prima bătălie a catolicilor din Moldova împotriva ateismului comunist a fost o victorie strălucită; o victorie datorată statorniciei episcopului Durcovici, înzestrat de Creator cu numeroase virtuți și calități, dintre care cea mai importantă rămâne credința în Dumnezeu întrupată în dragostea față de aproapele. Putem, așadar, să-l asemănăm pe acest corifeu al catolicismului din România cu un candelabru ce cuprinde foarte multe obiecte de iluminat. Cine poate cunoaște cu exactitate numărul acestor obiecte?! Numai Dumnezeu!

Ploaia persecuțiilor, praful arhivelor și negura uitării au estompat imaginea acestui personaj marcant al Bisericii noastre. După evenimentele din 1989 s-au ridicat, din rândul cercetătorilor locali, câțiva istorici, care, cu patimă și sârguință, au reușit să readucă în prim plan imaginea episcopului Durcovici. Cel mai faimos dintre aceștia este domnul profesor dr. Dănuț Doboș, care, împreună cu Mons. Anton Despinescu, a publicat, în anul 2002, biografia prelatului sub titlul: Episcopul Anton Durcovici. O viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii.

Uimit de intensitatea vieții de credință a martirului Anton Durcovici, episcopul Petru Gherghel scria, în postfața operei amintite:

"Așa precum, privind de la distanță un munte, el ne apare fermecător și atrăgător, dar nu-i putem bănui încă toate tainele care îl înconjoară și care îl fac cu adevărat cuceritor, tot așa, cunoscând măreția și înălțimea eroului nostru, episcopul Anton Durcovici, prezentată și punctată de diferiți autori, când intri în amănunte și descoperi aspectele unei vieți pline de sacrificii, de mărturii zilnice, de gesturi curajoase și de acte de credință și de iubire, chiar și în cele mai mici detalii ale vieții particulare și ecleziale, poți cu adevărat să te edifici de farmecul sufletului său nobil, de măreția lui care te luminează din cele mai mici amănunte".

Așadar, un munte... o stâncă a credinței... o piatră unghiulară a catolicismului din România, și în special a Diecezei de Iași.

Oare numai alpiniștii se cațără pe munți? De câte ori nu ne-am aventurat și noi!? Oare numai istoricii au datoria să cutreiere ungherele vieții de credință a martirului Anton Durcovici? Nu! Cu siguranță, nu! Pentru fiecare credincios al diecezei noastre această cunoaștere trebuie să fie o onorabilă datorie... Poate primii care trebuie să-și facă mea culpa pentru puțina cunoaștere de care se bucură martirul nostru printre credincioși suntem chiar noi, preoții, care, apăsați de o mie și una de griji pământești, am uitat de faptul că astăzi putem sluji în libertate și datorită sacrificiului suprem pe care episcopul Durcovici l-a făcut, alături de mulți alți preoți și laici.

Dacă este adevărat ce spunea Tertulian: Sanguis martyrum, semen christianorum, este și mai adevărat că între sângele martirului nostru și credința pe care o purtăm în inimi există o interdependență intrinsecă. Și dacă sângele său hrănește credința noastră, de ce n-ar putea oare credința noastră să fie cauza venerării sângelui său în Biserică?

Este vorba, după cum se poate intui, despre continuarea cercetărilor la cauza de beatificare a martirului nostru. Anul acesta sărbătorim centenarul hirotonirii sale preoțești. Într-adevăr, a fost sfințit preot la 24 septembrie 1910, în bazilica "San Giovanni in Laterano", omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput. Acesta este un alt inel de aur care leagă Dieceza de Iași de Biserica Romei.

După elogiul figurii episcopului Anton Durcovici și formarea convingerii că, pentru a avea un alt fericit din rândurile poporului nostru, este nevoie de mai mult interes din partea fiecărui preot și laic al diecezei noastre, se impun de la sine anumite obligații de conștiință.

Împreună cu Preasfințitul Petru și cu membrii Departamentului de Istorie, vin cu următoarele propuneri concrete:

  • publicarea unor articole în revistele diecezane și parohiale despre viața exemplară a episcopului Anton Durcovici;

  • răspândirea unei broșuri de popularizare (circa 20 p.) cu biografia martirului nostru;

  • prezentarea acestei broșuri în ședințele decanale, la care să fie invitat și un membru al Departamentului de Cercetare Istorică. În cadrul ședințelor, se va putea prezenta și filmul documentar pe care TVR l-a realizat despre viața episcopului Durcovici;

  • promovarea unor tineri cercetători care să fie de un real folos studierii vieții și activității episcopului martir;

  • prezentarea vieții martirului nostru, din partea unei persoane competente, în diferite parohii, cu ocazia întâlnirilor organizate de diverse asociații (AC, SCOUT etc.);

  • disponibilitate din partea parohilor.

Ultima propunere, de fapt, ar fi trebuit să fie prima, pentru că, în acest caz, este valabilă parafrazarea principiului: "Dacă dragoste nu e, nimic nu e". Aici trebuie să spunem: "Dacă disponibilitate nu e, nimic nu e!".

Creștinii dintr-o anumită dieceză se bucură enorm de mult atunci când cineva "de-al lor" devine fericit. Ei au un nou protector ceresc, un punct de referință, acolo sus, un prieten al lui Dumnezeu, la care aleargă cerându-i ajutor.

Închei cu un îndemn pe care îl adresez tuturor: Să-l ajutăm pe episcopul martir Anton Durcovici să devină fericit, pentru ca el să ne ajute să devenim sfinți!

Pr. dr. Fabian Doboș


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat