52 de ani de la moartea episcopului Anton Durcovici
Anul acesta se împlinesc 52 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici; dosarului său de beatificare se află pe masa de lucru a Comisiei Pontificale pentru Cauza Sfinților din Vatican. Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Austria, la Bad Deutsch-Altenburg. În 1894 se stabilește la Iași, face studiile seminariale la București și Roma și este sfințit preot la 24 septembrie 1910. La 30 octombrie 1947 este numit episcop de Iași. După arestarea sa la 26 iunie 1949, în noaptea de 10/11 decembrie 1951 moare în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației.
La împlinirea a 52 de ani de la moartea sa eroică, biografia episcopului Anton Durcovici rămâne mai actuală ca niciodată. Istoricii descoperă noi mărturii privind viața și martiriul său, sunt publicate articole și volume, și sunt organizate simpozioane unde figura centrală este aceea a episcopului-martir...
Cazul Durcovici rămâne unul dintre cele mai dramatice din istoria Bisericii din România. Ca și diaconul Ștefan, el a acceptat conștient voința lui Dumnezeu de a muri ca martir pentru credința sa. Perioada 1948-1949, în care s-a aflat la conducerea Diecezei de Iași, a fost una de confruntare deschisă cu regimul comunist, asupritorul Bisericii, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. Din ură față de Biserică, asupritorii săi i-au întocmit dosar de urmărire informativă, l-au spionat prin toate mijloacele, iar în final l-au anihilat. În închisorile comuniste, scria recent istoricul catolic american Robert Royal, episcopul "a fost maltratat (...) într-o asemenea măsură, încât în momentul în care a fost azvârlit dezbrăcat într-o celulă devenise de nerecunoscut". Aflat în captivitate, el și-a susținut cu mult curaj nevinovăția, declarând: "De la început și până în ziua arestării mele, am căutat să îndeplinesc îndatoririle mele religioase de episcop catolic și am înlăturat din faptele și cuvintele mele orice politică, având drept scop de a călăuzi clerul și credincioșii catolici pe drumul mântuirii sufletelor, îndemnându-i în credința lor religioasă".
Moartea sa la Sighet a fost atroce după ce torționarii săi, la ordinul liderilor regimului comunist, i-au refuzat hrana și apa de băut. Și pentru ca asasinatul să fie perfect, Securitatea i-a îngropat trupul în cimitirul săracilor, într-un loc rămas până astăzi necunoscut. Mai mult, moartea episcopului a fost mult timp ținută secretă. Efectul avea să fie însă contrariu, iar episcopul nu a fost niciodată dat uitării. În plină teroare comunistă, la 12 ianuarie 1954, respectiv 7 iulie 1955, preoții T. Jovanelli și P. Pleșca cereau eliberarea din închisoare a ep. Durcovici, neștiind că el murise. În ultimii ani ai regimului comunist, dosarul de canonizare a episcopului Durcovici era deja în curs, fiind date publicității și primele informații privitoare la viața și martiriul său. După 1990, episcopul P. Gherghel a revigorat aceste preocupări, demarând cercetările istorice privind viața și activitatea episcopului martir.
Parafrazându-l pe istoricul antic Tertulian, putem spune că pe jertfa sângelui său de martir crește astăzi Biserica noastră Catolică.
Dr. Dănuț Doboș
* * *
La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop. El a fost consacrat la 5 aprilie 1948 de nunțiul apostolic Gerald Patrik O'Hara și înscăunat la 14 aprilie același an. Această numire a fost făcută de Sfântul Părinte papa Pius al XII-lea (1939-1958) în înțelegere cu Înaltul Guvern al țării și conform Concordatului încheiat între Sfântul Scaun și Statul Român.
Mons. Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888 în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de opt ani a venit la Iași, unde a frecventat timp de doi ani cursurile Școlii Elementare a Parohiei Catolice. Apoi s-a transferat la o școală din București, după care s-a înscris ca seminarist la Liceul "Sfântul Iosif" din capitală (1898-1906). La 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma pentru a-și continua studiile teologice la "Propaganda Fide" (1906-1911). După ce a fost sfințit preot la 24 septembrie 1910 în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", s-a reîntors în țară la 29 iulie 1911. Aici a fost mai mulți ani profesor, după care a activat la Tulcea, Târgoviște și Giurgiu. După Primul Război Mondial pr. A. Durcovici a ocupat diferite funcții în cadrul Arhidiecezei de București: vicar general al Mitropoliei de București, rector și profesor la Seminarul Teologic din București, precum și canonic al aceleiași arhidieceze.
În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iași, episcopul Durcovici a întreprins o activitate istovitoare de vizitare a parohiilor din Moldova, însuflețind cu viața sa sfântă inimile enoriașilor săi. Din cauza impasului în relațiile diplomatice dintre Guvernul Român și Sfântul Scaun, prin denunțarea Concordatului din 1929, episcopul Durcovici a avut multe de îndurat din partea regimului comunist. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate și închis la București, Jilava și apoi la Sighetu Marmației, unde moare în "celula morții" la 10 decembrie 1951.
* * *
Spre miezul nopții un trup scheletic, dezbrăcat, plin de răni și sânge a fost aruncat într-o celulă unde se mai aflau 15 suflete chinuite. În fața acestei scene pr. Friedrich s-a repezit cu o pătură și l-a acoperit. Din cauza durerilor și a gerului episcopul Durcovici n-a putut dormi și în acea noapte a mai găsit tăria să încurajeze pe sărmanii deținuți, zicându-le: "Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru mult încercatul popor român". A fost apoi luat și dus într-o celulă singur unde a murit la 10 decembrie 1951.
lecturi: 123.