Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

7 noiembrie: Martirii din România: întrunire la Suceava

La inițiativa Fundației "St. Gerhards-Werk" din Germania, în zilele de 6-7 noiembrie, la Hotelul "Balada" din Suceava a avut loc o întâlnire a reprezentanților tuturor Bisericilor creștine din România în vederea pregătirii unui martirologiu dedicat martirilor creștini din secolul al XX-lea în România. Întâlnirea a fost organizată de ÎPS Pimen Zainea, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Din partea Diecezei de Iași au fost prezenți PS Petru Gherghel și pr. dr. Ștefan Lupu. Din partea Bisericilor catolice au mai participat: PS Virgil Bercea (Eparhia de Oradea), PS Alexandru Meisan (Eparhia de Lugoj), Mons. Sociu Ilie (București), Mons. Mihai Todea (Eparhia de Cluj-Gherla).

Dorința alcătuirii unui martirologiu comun, care să-i prezinte, în spirit ecumenic, pe toți martirii creștini din România, a fost exprimată în cursul întâlnirii organizate de aceeași fundație germană la Timișoara, în perioada 15-16 mai. Punctul de plecare al acestui proiect l-a constituit, pe de o parte, specificul acestei fundații, adică cel de a fi "punți" de legătură între Est și Vest (membrii ei sunt născuți în România, dar trăiesc în Germania) și, pe de altă parte, invitația făcută de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, cu ocazia jubileului din anul 2000, ca fiecare țară să-și alcătuiască propriul martirologiu. În plus, privirea comună îndreptată spre aceia care și-au mărturisit credința cu prețul propriei vieți poate constitui fundamentul refacerii unității dintre Bisericile creștine.

Sesiunea de lucru s-a deschis miercuri, 6 noiembrie, la ora 13,00 și s-a încheiat joi, 07 noiembrie, la ora 14,00. După cuvântul de salut adresat participanților de către ÎPS Pimen Zainea, președintele Fundației "St. Gerhards-Werk", Hermann Schuster, născut în Parohia Romano-Catolică Poiana-Micului (Suceava), dar emigrat în Germania la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, a prezentat proiectul realizării unui martirologiu dedicat martirilor creștini din România în secolul al XX-lea.

Pentru o mai bună și eficientă desfășurare a lucrărilor de realizare a acestui proiect, Schuster l-a invitat, în calitate de expert, pe prelatul Helmut Moll de la Köln (Germania) să susțină o serie de referate pe această temă. De fapt, prelatul Moll, din însărcinarea Conferinței Episcopale Germane, a reușit să redacteze și să publice pentru anul 2000 un martirologiu cu martirii creștini din Germania din secolul al XX-lea.

Cele patru referate ținute de prelatul Moll au luat în considerație următoarele teme: criteriile pentru stabilirea martiriului; lărgirea criteriilor pe baza condițiilor specifice secolului al XX-lea; culegerea de informații și literatură pentru întocmirea biogramelor; colaborarea pentru întocmirea de biografii istorice și stabilirea răspunderii pentru diferitele confesiuni creștine.

În încheierea acestei sesiuni de lucru, Schuster a supus dezbaterii câteva aspecte practice legate de întocmirea și publicarea viitorului martirologiu. Mai întâi s-a luat în discuție posibilitatea ca, pentru martirii de altă etnie decât cea română, să se adauge și biografia în limba lor maternă. Apoi, s-a cerut ca fiecare Biserică creștină să desemneze pentru fiecare dieceză un responsabil care să se ocupe de adunarea și redactarea biografiilor martirilor, iar la nivel național, să se constituie o comisie de coordonare formată din cinci reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, patru ai Bisericii Catolice (doi romano-catolici, doi greco-catolici) și unu al Bisericii Protestante. Numele acestor responsabili urmează să fie comunicată președintelui fundației până în luna decembrie. După desemnarea lor, acești reprezentanți se vor întâlni în luna martie anul viitor, pentru a stabili aspectele concrete legate de realizarea acestui proiect. În sfârșit, alte aspecte dezbătute au fost: durata lucrărilor, dreptul de publicare și finanțarea proiectului. Din partea sa, Schuster i-a asigurat pe participanți de disponibilitatea Fundației "St. Gerhards-Werk" de a sprijini financiar editarea și publicarea acestui martirologiu care va avea ca titlu: "Martirii creștini ai României din secolul al XX-lea".

Atmosfera caldă și frățească instaurată între participanții la această întâlnire confirmă faptul că martirii pot deveni temelia unității dintre creștini, după cum spune vechiul adagiu: "Sângele martirilor, sămânța creștinilor". În acest spirit ecumenic și frățesc, participanții s-au rugat împreună, joi dimineață, la mormântul sfântului mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Rugăciunea comună și privirea îndreptată spre martirii creștini, de ieri și de azi, a trezit în sufletul tuturor celor prezenți la această sesiune de lucru dorința de a lucra împreună, de a se cunoaște mai bine, de a se respecta reciproc și, mai ales, de a-i cinsti împreună pe cei care au avut curajul să dea mărturie despre Cristos cu propriul sânge, indiferent din ce Biserică ar proveni.

pr. dr. Ștefan Lupu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat