Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Cordun

În perioada 11-13 iulie 2025, Parohia "Fericitul Vladimir Ghika" din Cordun, Neamț, a avut privilegiul de a primi vizita pastorală a Preasfințitului Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, însoțit de părintele Iulian Tancău.

Este un moment istoric pentru creștinii din comunitatea "Fericitul Vladimir Ghika", pentru că nu au avut niciodată ocazia să participe la un astfel de eveniment, la celebrările și întâlnirile atât de simple și familiare ale episcopului cu oamenii.

"Cele trei zile petrecute cu episcopul nu le voi uita și voi purta mereu în inimă sfaturile sale. A dăruit întregii comunități puterea de a merge mai departe, să avem speranță, credință și iubire." (Elena Cocuț).

"E prima oară în viața mea când particip la o vizită pastorală. Când a luat cuvântul episcopul nostru, parcă sufletul mi s-a deschis ca o floare, am absorbit totul... nu mă mai săturam să îi ascult cuvintele pline de iubire și învățătură." (Georgeta Pîrțac).

"În aceste zile de har, întâlnirea cu Preasfințitul Iosif Păuleț a fost un moment de întărire în credință, rugăciune și comuniune, marcând o apropiere profundă între păstor și credincioși." (Maria Diac).

Într-o astfel de atmosferă ne-am adunat în prima zi, 11 iulie, la Sfânta Liturghie care a marcat deschiderea oficială a vizitei pastorale. La începutul sfintei celebrări, părintele paroh Andrei Ciobănică a salutat cu bucurie prezența Preasfințitului Iosif în parohia noastră, a părintelui decan Sebastian Bilboc și a părintelui Iulian Tancău, care l-a însoțit pe Preasfințitul.

La Sfânta Liturghie, Preasfințitul ne-a vorbit de importanța cultului Inimii lui Isus, de importanța consacrării familiei la Inima lui Isus, care înseamnă sfințire împreună cu cineva. Mai întâi, ne sfințim împreună cu Cristos, ne unim cu misterul crucii sale, iar ca răsplată pentru noi ne împărtășim de comorile înțelepciunii și ale științei Inimii lui Isus - calea care conduce spre Tatăl. Cât de benefică este consacrarea celor care sunt bolnavi și nu pot veni la biserică și a noilor tineri căsătoriți, căci își vor găsi suportul sfânt al iubirii lor.

Dar a mai vorbit și de sfântul zilei, Sfântul Benedict, abate, întemeietorul Ordinului Benedictin, care a contribuit mult la încreștinarea Europei. Episcopul ne-a îndemnat să urmăm și noi deviza Sfântului Benedict: "Ora et labora" - roagă-te și muncește, crucea și plugul.

În ziua de sâmbătă, 12 iulie, a doua zi a vizitei, Preasfințitul s-a întâlnit cu copiii și adolescenții, pe care, într-un dialog jovial și plăcut, i-a îndemnat să poarte în inimă două cuvinte: "recunoștința și respect" (cei doi de "R"), ca fiind două principii importante de viață în drumul lor spre cunoașterea și dezvoltarea spirituală. Au urmat mai multe întrebări din partea copiilor (dacă fetele pot fi discipoli, ce semnifică ținuta episcopului...), după care copiii au exprimat prin cântece cum pot fi și ei discipoli misionari ai lui Cristos, vocație dobândită la botez.

A urmat vizita la trei bătrâni și bolnavi, unde au fost încurajați în suferința și neputința lor să-și unească suferințele și greutățile cu ale lui Cristos de pe Cruce.

După aceste vizite la bolnavi și bătrâni, s-a vizitat cimitirul, unde comunitatea catolică are un teren oferit de biserica ortodoxă în cimitirul lor din Cordun. Preasfințitul s-a rugat pentru răposații locali, pentru preoții care au contribuit la formarea comunității.

Cu bucurie și emoții ne-am adunat duminică, 13 iulie, a treia zi a vizitei pastorale, vârstnici, adulți, copii și adolescenți, să recităm Sfântul Rozariu și să participăm la Sfânta Liturghie pontificală de încheiere a vizitei pastorale, prezidată de PS Iosif Păuleț, alături de pr. Iulian Tancău și pr. paroh Andrei Ciobănică. Cuvântul de învățătură din ultima zi a vizitei pastorale a fost luat din Evanghelia din Duminica a 15-a de peste an, unde Isus ne învață că nimeni nu poate trăi și nu poate fi fericit fără dragoste. Drumul dragostei se bifurcă: unul se întoarce la noi și altul se îndreaptă spre semenii noștri. În parabola Samariteanului milostiv, Isus vrea să ne arate care dintre cele două drumuri duc la viața veșnică și ne dă exemplu dragostea samariteanului față de omul căzut. Parabola este foarte actuală și astăzi, la care Isus ne îndeamnă și pe noi și ne spune: "Mergi și fă și tu la fel!".

Ca exemplu al samariteanului milostiv, episcopul l-a amintit pe patronul Bisericii noastre, "Fericitul Vladimir Ghika", care s-a făcut una cu Cristos dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui.

La finalul celebrării, părintele paroh Andrei Ciobănică a adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru aceste zile de har trăite în credință și armonie. Un cuvânt prețios a fost adresat și Excelenței Sale pentru timpul petrecut în comunitate, asigurându-l de susținerea noastră în rugăciune. O mulțumire a fost adresată și părintelui Iulian Tancău, care a fost disponibil pentru spovezi și pentru bunăvoința lui de a fi în mijlocul nostru.

În încheiere, toți s-au bucurat și au oferit Preasfințitului un buchet de flori, dorindu-i mulți ani în păstorirea Diecezei de Iași.

Eusebia Divile

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-13 iulie: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia Cordun

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiunea "Anul pastoral 2024-2025. "Discipoli misionari ai lui Cristos"

Programul vizitelor pastorale ale PS Iosif Păuleț în Dieceza de Iași (începând din octombrie 2022)

Secțiunea "Vizite pastorale"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat