|
© Vatican Media |
Mesajul Patriarhului Bartolomeu adresat lui Leon al XIV-lea pentru solemnitatea Sfinților Petru și Paul
Cu spirit de caritate și pace pentru a înainta în unitate
Publicăm într-o traducere din engleză mesajul trimis lui Leon al XIV-lea de Sanctitatea Sa Bartolomeu, patriarh ecumenic, la 29 iunie, cu ocazia solemnității Sfinților Apostoli Petru și Paul.
Sanctitate, frate iubit în Domnul,
Cu profundă bucurie, Sanctitate, în primul an al pontificatului dumneavoastră, vă trimitem acest salut cu ocazia sărbătorii Bisericii Romei, solemnitatea conducătorilor apostolilor Petru și Paul. Vă trimitem, Sanctitate, acest salut prin intermediul Delegației noastre patriarhale, formată din Eminența Sa arhiepiscopul mitropolit senior Emanuel de Calcedon, preacucernicul mare ecleziarh Atios, director al Oficiului Patriarhal Privat, și preacucernicul mare sincel Hieronymos.
Continuăm să jelim decesul predecesorului dumneavoastră, neuitatul Papă Francisc - cu care am împărtășit atât de multe - și, în același timp, privim cu așteptare și speranță spre noua dumneavoastră slujire, Sanctitate. Prin harul lui Dumnezeu, s-au realizat multe în timp ce mergem împreună cu umilință pe calea dialogului spre plinătatea unității. Schimbul nostru reciproc de salutări cu ocazia sărbătorilor patronale ale sediilor noastre respective este un astfel de semn al acestui dialog în acțiune: un dialog de iubire, adevăr și de pace.
Inimile noastre s-au încălzit când am aflat motoul dumneavoastră, Sanctitate, preluat de la marele Părinte al Bisericii, Sfântul Augustin, îndrăgit de dumneavoastră și de noi: In Illo uno unum. Îl primim ca semn prețios al setei dumneavoastră de unitate creștină, Sanctitate, bazată pe o viziune profund patristică a ecleziologiei, care izvorăște din izvorul Noului Testament însuși și, îndeosebi, din scrierile apostolului Paul, a cărei comemorare o celebrăm astăzi cu atâta gelozie. Aceasta este viziunea care animă dialogul oficial dintre Bisericile noastre și care continuă să aducă atât de multe roade. Comisia Internațională Mixtă pentru Dialog Teologic, după ce a publicat la Alexandria, în 2023, o declarație comună intitulată Sinodalitate și Primat în al doilea mileniu și astăzi, lucrează cu sârguință pentru a ajunge la declarații comune cu privire la problemele care ne-au divizat cel mai mult din punct de vedere istoric. Faptul că dialogul nostru este acum în măsură să abordeze aceste probleme într-un spirit de pace și de caritate este în sine un semn ulterior al progresului pe care îl facem spre unitate.
În Discursul 295, Sfântul Augustin predică într-un mod foarte inspirat despre această solemnitate sacră, care la vremea sa devenise deja comună. Făcând ecou sentimentelor sale exprimate în alte părți și îmbrățișate de dumneavoastră, Sanctitate, ne spune că noi celebrăm o "singură [...] zi a pătimirii pentru cei doi apostoli. Dar amândoi erau fost una" (Discurs 295, 7). Cu aceste puține cuvinte, marele sfânt rezumă semnificația dublei comemorări: nu numai Petru, nici numai Paul, ci Petru și Paul împreună, deoarece în unicul Cristos sunt una. Când Petru este ales de Domnul nostru, scopul este legat exclusiv de slujirea unității: "când Cristos se adresează unuia singur, vrea să sublinieze unitatea" (Discurs 295, 4). Sfântul Augustin exprimă foarte bine legătura intimă dintre primat și sinodalitate, unul și mulți, în viața Bisericii.
În aceeași omilie, Sfântul Augustin ne îndeamnă astfel: "Celebrăm ziua de sărbătoare făcută sacră pentru noi de sângele apostolilor. Să iubim credința lor, viața lor, ostenelile lor, suferințele lor, mărturiile lor, predicile lor. De fapt, facem progrese prin iubire" (Discurs 295, 8). În zorii pontificatului dumneavoastră, Sanctitate, învăluit cum este de o iubire și o devoțiune specială față de acest mare sfânt, luăm cuvintele Sfântului Augustin ca profetice pentru timpul și misiunea noastră. Adevăratul progres către unitatea după care tânjim va avea loc numai prin iubirea noastră, și prin respectiva imitare a lor, față de acești sfinți preaînalți ai lui Dumnezeu, conducătorii apostolilor Petru și Paul.
Sanctitate, preaiubit frate Leon, ne aflăm în mijlocul comemorării celei de-a 1700-a aniversări a primului Conciliu Ecumenic ținut la Niceea în anul 325, un moment potrivit pentru a fi uniți "prin credința care a fost transmisă sfinților o dată pentru totdeauna" (Iuda 3). Credința proclamată la Niceea este credința lui Petru și Paul, credința conciliilor ecumenice ulterioare și a întregii Biserici a lui Dumnezeu. În această luminoasă ocazie ne este amintit celebrul episod care a avut loc la cel de-al patrulea Conciliu Ecumenic ținut la Calcedon în anul 451, când părinții conciliari, ascultând Tomul compus de memorabilul dumneavoastră predecesor, Sfântul Leon cel Mare, citit cu voce tare, au exclamat într-un glas: "Petru a vorbit prin Leon.". În această perioadă tragică "de războaie și zvonuri de războaie" (Mt 24,6), de criză ecologică, dezorientare religioasă și anxietate larg răspândită, ne rugăm cu ardoare ca, în căutarea noastră comună pentru a proclama credința mântuitoare de la Niceea, care nu este alta decât credința creștină, slujirea dumneavoastră, Sanctitate, să fie întotdeauna inspirată și mișcată de același Duh care l-a mișcat pe predecesorul și patronul dumneavoastră ceresc. Atunci, odată cu roadele Duhului manifestate prin persoana dumneavoastră, să răsune încă o dată cu bucurie aclamația din trecut: "Petru a vorbit prin Leon."
De la Patriarhia ecumenică,
29 iunie 2025
Iubitul dumneavoastră frate în Cristos
Bartolomeu,
arhiepiscop de Constantinopol - Noua Romă și patriarh ecumenic
(După L'Osservatore Romano, 1 iulie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu