Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilia Sfântului Părinte Leon al XIV-lea la Sfânta Liturghie și binecuvântarea pallium-ului noilor mitropoliți (Bazilica Vaticană, duminică, 29 iunie 2025)

Iubiți frați și surori,

Astăzi sărbătorim doi frați în credință, Petru și Paul, pe care îi recunoaștem ca stâlpi ai Bisericii și îi venerăm ca patroni ai diecezei și ai orașului Roma.

Istoria acestor doi apostoli ne interpelează îndeaproape și pe noi, comunitatea discipolilor Domnului peregrină în timpul nostru. Îndeosebi, privind la mărturia lor, aș dori să subliniez două aspecte: comuniunea eclezială și vitalitatea credinței.

Înaintea de toate, comuniunea eclezială. De fapt, liturgia din această solemnitate ne arată cum Petru și Paul au fost chemați să trăiască un destin unic, acela al martiriului, care i-a asociat definitiv cu Cristos. În prima lectură îl găsim pe Petru care, în închisoare, așteaptă executarea sentinței (cf. Fap 12,1-11); în a doua, apostolul Paul, și el în lanțuri, într-un fel de testament afirmă că sângele său urmează să fie vărsat și oferit lui Dumnezeu (cf. 2Tim 4,6-8.17-18). Atât Petru, cât și Paul, așadar, își dau viața pentru cauza evangheliei.

Totuși, această comuniune în unica mărturisire a credinței nu este o cucerire pașnică. Cei doi apostoli o obțin ca pe un scop la care ajung după un drum lung, în care fiecare a îmbrățișat credința și a trăit apostolatul în mod diferit. Fraternitatea lor în Duh nu șterge diferențele de la care au plecat: Simon era un pescar din Galileea, Saul în schimb un intelectual riguros aparținând partidului fariseilor; primul lasă imediat totul pentru a-l urma pe Domnul; al doilea îi persecută pe creștini până când este transformat de Cristos Înviat; Petru predică mai ales iudeilor; Paul este stimulat să ducă vestea bună neamurilor.

Între cei doi, după cum știm, nu au lipsit conflicte în ceea ce privește raportul cu păgânii, până acolo încât Paul afirmă: "Când a venit Chefa la Antiohia, l-am înfruntat fățiș, căci era de condamnat" (Gal 2,11). Și de această problemă, după cum știm, se va ocupa Conciliul din Ierusalim, în care cei doi apostoli se vor confrunta din nou.

Preaiubiților, istoria lui Petru și Paul ne învață că această comuniune la care Domnul ne cheamă este o armonie de voci și de chipuri și nu anulează libertatea fiecăruia. Patronii noștri au parcurs cărări diferite, au avut idei diferite, uneori s-au confruntat și s-au ciocnit cu franchețe evanghelică. Totuși, acest lucru nu i-a împiedicat să trăiască o concordia apostolorum, adică o comuniune vie în Duh, o sintonie rodnică în diversitate. După cum afirmă Sfântul Augustin, "o singură zi este consacrată sărbătorii celor doi apostoli. Dar și ei erau una. Deși au fost martirizați în zile diferite, erau una" (Discurs 295, 7.7).

Toate acestea ne interoghează cu privire la drumul comuniunii ecleziale. Ea se naște din impulsul Duhului, unește diversitățile și creează punți de unitate în varietatea carismelor, darurilor și slujirilor. Este important a învăța să trăim comuniunea în acest fel, ca unitate în diversitate, astfel încât varietatea darurilor, unită în mărturisirea unicei credințe, să contribuie la vestirea evangheliei. Suntem chemați să mergem pe acest drum, privind tocmai la Petru și Paul, pentru că toți avem nevoie de o astfel de fraternitate. Biserica are nevoie de ea, relațiile dintre laici și preoți, dintre preoți și episcopi, dintre episcopi și papa au nevoie de ea; așa cum viața pastorală, dialogul ecumenic și raportul de prietenie pe care Biserica dorește să-l întrețină cu lumea au nevoie de ea. Să ne angajăm să facem din diversitățile noastre un laborator de unitate și de comuniune, de fraternitate și de reconciliere, pentru ca fiecare în Biserică, cu propria istorie personală, să învețe să meargă împreună cu ceilalți.

Sfinții Petru și Paul ne interpelează și noi cu privire la vitalitatea credinței noastre. De fapt, în experiența uceniciei există întotdeauna riscul de a cădea în obișnuință, în ritualism, în scheme pastorale care se repetă fără a se reînnoi și fără a percepe provocările prezentului. În schimb, în istoria celor doi apostoli suntem inspirați de dorința lor de a se deschide la schimbări, de a se lăsa interogați de evenimente, de întâlniri și de situațiile concrete ale comunităților, de a căuta noi căi pentru evanghelizare pornind de la problemele și întrebările puse de frații și surorile în credință.

Și în centrul evangheliei pe care am ascultat-o este tocmai întrebarea pe care Isus o pune discipolilor săi și pe care ne-o pune și nouă astăzi, pentru ca noi să putem discerne dacă drumul credinței noastre își păstrează dinamismul și vitalitatea, dacă mai este flacăra relației cu Domnul este încă aprinsă: "Dar voi cine spuneți că sunt eu?" (Mt 16,15).

În fiecare zi, în fiecare oră a istoriei, trebuie să fim mereu atenți la această întrebare. Dacă nu vrem ca ființa noastră de creștini să se reducă la o moștenire a trecutului, așa cum ne-a avertizat adesea Papa Francisc, este important să ieșim din riscul unei credințe obosite și statice, pentru a ne întreba: cine este Isus Cristos pentru noi astăzi? Ce loc ocupă în viața noastră și în acțiunea Bisericii? Cum putem mărturisi această speranță în viața de toate zilele și să o vestim celor pe care îi întâlnim?

Fraților și surorilor, exercițiul discernământului, care se naște din aceste întrebări, permite credinței noastre și Bisericii să se reînnoiască încontinuu și să experimenteze noi căi și noi practici pentru vestirea evangheliei. Acest lucru, împreună cu comuniunea, trebuie să fie prima noastră dorință. Îndeosebi, astăzi aș vrea să mă adresez Bisericii care este în Roma, pentru că mai mult decât oricare alta ea este chemată să devină semn de unitate și de comuniune, Biserică înflăcărată de o credință vie, comunitate de discipoli care mărturisesc bucuria și mângâierea evangheliei în toate situațiile umane.

În bucuria acestei comuniuni, pe care drumul sfinților Petru și Paul ne invită să o cultivăm, îi salut pe frații arhiepiscopi care astăzi primesc pallium. Preaiubiților, acest semn, amintind de misiunea pastorală încredințată vouă, exprimă comuniunea cu episcopul de Roma, pentru ca în unitatea credinței catolice, fiecare dintre voi să o poată alimenta în Bisericile locale încredințate vouă.

Apoi, doresc să-i salut pe membrii Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene: vă mulțumesc pentru prezența voastră aici și pentru zelul vostru pastoral. Domnul să dăruiască pace poporului vostru!

Și cu vie recunoștință salut Delegația Patriarhiei Ecumenice, trimisă aici de preaiubitul frate Sanctitatea Sa Bartolomeu.

Iubiți frați și surori, zidiți de mărturia sfinților apostoli Petru și Paul, să mergem împreună în credință și în comuniune și să invocăm mijlocirea lor asupra noastră a tuturor, asupra orașului Roma, asupra Bisericii și asupra întregii lumi.

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat