Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Leon al XIV-lea: Jubileul Preoților (Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, 27 iunie 2025)

În cadrul acestei Liturghii din 27 iunie 2025, în Bazilica "Sfântul Petru", printre ceilalți diaconi care au fost hirotoniți întru Preoție de Papa Leon al XIV-lea a fost și Antonio-Daniel Băcăoanu, originar din Parohia Adjudeni, pentru Dieceza de Iași.

Astăzi, în Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, Ziua pentru sfințirea preoților, celebrăm cu bucurie această Euharistie în Jubileul Preoților.

De aceea mă adresez înainte de toate vouă, iubiți frați preoți, care ați venit la mormântul apostolului Petru ca să treceți prin Poarta Sfântă, pentru a vă întoarce să vă cufundați veșmintele voastre baptismale și sacerdotale în Inima Mântuitorului. Apoi, pentru unii dintre cei prezenți, acest gest se realizează într-o zi unică din viața lor: cea a hirotonirii.

A vorbi despre Inima lui Cristos în acest context înseamnă a vorbi despre întregul mister al întrupării, al morții și al învierii Domnului, încredințat în mod deosebit nouă ca să-l facem prezent în lume. Pentru aceasta, în lumina lecturilor pe care le-am ascultat, să reflectăm împreună asupra modului în care putem contribui la această operă de mântuire.

În prima, profetul Ezechiel ne vorbește despre Dumnezeu ca despre un păstor care își revizuiește turma, numărând oile sale una câte una: merge în căutarea celor pierdute, le îngrijește pe cele rănite, le susține pe cele slabe și bolnave (cf. Ez 34,11-16). Astfel ne amintește, într-un timp de conflicte mari și teribile, că iubirea Domnului, de care suntem chemați să ne lăsăm îmbrățișați și plăsmuiți, este universală și că în ochii săi - și, prin urmare, și în ai noștri - nu există loc pentru diviziuni și ură de niciun fel.

Apoi, în a doua lectură (cf. Rom 5,5-11), Sfântul Paul, amintindu-ne că Dumnezeu ne-a împăcat "pe când eram încă neputincioși" (v. 6) și "păcătoși" (v. 8), ne invită să ne abandonăm acțiunii transformatoare a Duhului său care locuiește în noi, într-un drum zilnic de convertire. Speranța noastră se întemeiază pe conștiința că Domnul nu ne abandonează: ne însoțește mereu. Însă noi suntem chemați să cooperăm cu el, înainte de toate punând în centrul existenței noastre Euharistia, "izvorul și culmea întregii vieți creștine" (Conciliul Ecumenic Vatican II, Constituția dogmatică Lumen gentium, nr. 11); apoi "prin primirea rodnică a sacramentelor, mai ales prin spovada sacramentală frecventă" (Idem, Decretul Presbyterorum ordinis, nr. 18); și în sfârșit cu rugăciunea, meditarea cuvântului și exercitarea carității, conformând tot mai mult inima noastră cu aceea a "Tatălui îndurărilor" (ibidem).

Și aceasta ne aduce la evanghelia pe care am ascultat-o (cf. Lc 15,3-7), care vorbește despre bucuria lui Dumnezeu - și a fiecărui păstor care iubește după Inima sa - pentru întoarcerea la staul a uneia singure dintre oile sale. Este o invitație de a trăi caritatea pastorală cu același suflet mare al Tatălui, cultivând în noi dorința sa: ca nimeni să nu se piardă (cf. In 6,39), ci ca toți, și prin noi, să-l cunoască pe Cristos și să aibă viață veșnică în el (cf. In 6,40). Este o invitație de a ne uni intim cu Isus (cf. Presbyterorum ordinis, nr. 14), sămânță de armonie în mijlocul fraților, luând pe umerii noștri pe cei pierduți, dăruind iertarea celor care au greșit, ieșind să-i căutăm pe cei care s-au îndepărtat sau au fost excluși, îngrijindu-ne de cei care suferă în trup și în spirit, într-un mare schimb de iubire care, născându-se din coasta străpunsă a Celui Răstignit, îi învăluie pe toți oamenii și umple lumea. Papa Francisc scria în această privință: "Din rana coastei lui Cristos continuă să curgă acel fluviu care nu se epuizează niciodată, care nu trece, care se oferă mereu din nou celor care vor să iubească. Numai iubirea sa va face posibilă o nouă omenire" (Scrisoarea enciclică Dilexit nos, nr. 219).

Slujirea sacerdotală este o slujire de sfințire și de reconciliere pentru unitatea Trupului lui Cristos (cf. Lumen gentium, 7). Pentru aceasta Conciliul Vatican II cere preoților să facă orice efort pentru a "conduce pe toți la unitatea în caritate" (Presbyterorum ordinis, nr. 9), armonizând diferențele, astfel încât "nimeni [...] să nu se poată simți străin" (ibidem). Și le recomandă să fie uniți cu episcopul și în preoțime (ibidem, nr. 7-8). De fapt, cu cât va fi mai multă unitate între noi, cu atât vom ști să-i conducem și pe alții la staulul Bunului Păstor, să trăiască ca frați în casa unică a Tatălui.

În acest sens, Sfântul Augustin, într-o predică ținută cu ocazia aniversării hirotonirii sale, vorbea despre un rod bucuros de comuniune care îi unește pe credincioși, preoți și episcopi și care își are rădăcina în faptul că toți se simt răscumpărați și mântuiți de același har și de aceeași milostivire. Chiar în acel context rostea celebra frază: "De fapt, pentru voi sunt episcop, cu voi sunt creștin" (Sermo 340, 1).

În Liturghia solemnă de început al pontificatului meu, am exprimat în fața poporului lui Dumnezeu o mare dorință: "O Biserică unită, semn de unitate și de comuniune, care să devină ferment pentru o lume reconciliată" (18 mai 2025). Astăzi mă întorc să o împărtășesc cu voi toți: reconciliați, uniți și transformați de iubirea care izvorăște din belșug din Inima lui Cristos, să mergem împreună pe urmele sale, umili și hotărâți, fermi în credință și deschiși tuturor în caritate, să ducem în lume pacea Celui Înviat, cu acea libertate care vine din faptul de a ști că suntem iubiți, aleși și trimiși de Tatăl.

Și acum, înainte de a încheia, mă adresez vouă, dragi candidați la hirotonire, care în curând, prin impunerea mâinilor episcopului și cu o reînnoită revărsare a Duhului Sfânt, veți deveni preoți. Vă spun câteva lucruri simple, dar pe care le consider importante pentru viitorul vostru și pentru cel al sufletelor care vă vor fi încredințate. Iubiți-l pe Dumnezeu și pe frați, fiți generoși, fervenți în celebrarea sacramentelor, în rugăciune, mai ales în adorație, și în slujire; fiți aproape de turma voastră, dăruiți timpul vostru și energiile voastre pentru toți, fără să vă cruțați, fără să faceți diferențe, așa cum ne învață coasta străpunsă a Celui Răstignit și exemplul sfinților. Și în această privință, amintiți-vă că Biserica, în istoria sa milenară, a avut - și are și astăzi - figuri minunate de sfințenie sacerdotală: pornind de la comunitățile de la începuturi, ea a generat și a cunoscut, între preoții săi, martiri, apostoli neobosiți, misionari și campioni ai carității. Prețuiți această bogăție: interesați-vă de istoriile lor, studiați viețile lor și operele lor, imitați virtuțile lor, lăsați-vă aprinși de zelul lor, invocați adesea, cu insistență, mijlocirea lor! Lumea noastră propune prea adesea modele de succes și de prestigiu discutabile și inconsistente. Nu vă lăsați fascinați de ele! Priviți mai degrabă la exemplul solid și la roadele apostolatului, de multe ori ascuns și umil, ale celor care în viață l-au slujit pe Domnul și pe frați cu credință și dăruire și continuați memoria lor cu fidelitatea voastră.

În sfârșit, să ne încredințăm cu toții ocrotirii materne a Sfintei Fecioare Maria, Maica preoților și Maica speranței: ea să însoțească și să sprijine pașii noștri, pentru ca în fiecare zi să putem configura tot mai mult inima noastră cu aceea a lui Cristos, Păstorul suprem și veșnic.

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat