|
© Vatican Media |
Buonomo: "A regândi Națiunile Unite în epoca multipolarismului"
Ordinea și dreptul nu sunt același lucru. Ordinea este impusă de cel mai puternic, conform viziunii sale despre lume, în timp ce dreptul este rod al unei alegeri comunitare și al unui compromis între părți. Astăzi, ordinea pare să învingă dreptul. Conflictele militare fac ravagii fără nicio respectare a normelor, războaiele comerciale se poartă fără consultarea structurilor adecvate, sancțiunile impuse la nivel internațional sunt supuse unor încălcări continue. Este epoca marilor puteri. Așadar, întrebarea pe care mulți și-o pun este dacă, în fața unei lumi schimbate radical față de acum doar câțiva ani, mai există spațiu pentru o structură precum cea a Națiunilor Unite. La optzeci de ani de la nașterea ONU, am vorbit cu Vincenzo Buonomo, profesor titular de drept internațional și coordonator al doctoratelor de la Facultatea de drept civil de la Universitatea Pontificală Lateran.
"Să mențină pacea și securitatea internațională; să dezvolte relații de prietenie între națiuni; să realizeze cooperarea internațională pentru a rezolva probleme economice, sociale, culturale și umanitare; să promoveze și să încurajeze respectarea drepturilor umane; să fie un centru pentru coordonarea activităților națiunilor care vizează atingerea acestor scopuri comune." Astăzi suntem la ani-lumină distanță de ceea ce se speră în articolul 1 al Cartei ONU. Ce nu funcționează?
Eu aș porni în schimb de la ceea ce a funcționat. Înainte de toate, de la ultimul paragraf al primului articol: optzeci de ani mai târziu, ONU este centrul pentru coordonarea activităților națiunilor care vizează atingerea unor scopuri comune. Să ne gândim la drepturile umane, pentru care am avut o promovare și o protecție din ce în ce mai largă tocmai datorită diferitelor activități ale Națiunilor Unite. Am putea menționa Convenția cu privire la Drepturile Copilului sau Convenția împotriva Torturii. Să ne gândim apoi la toate acțiunile promovate pentru dezarmare, care ne-au permis să avem o serie de limitări în utilizarea armelor precum minele antipersonal, bombele cu fragmentație sau armele nucleare, până la recenta convenție care a interzis construirea lor. Acestea sunt acte care, în materie de dezarmare, au ridicat gradul de conștientizare: anumite arme nu trebuie folosite. Astăzi rămâne deschisă marea chestiune a așa-numitelor arme autonome, pentru care nu avem încă legislație, dar asupra căreia ONU și structurile sale lucrează. Să ne gândim apoi la problema dezvoltării și să cităm un fapt concret: în anii '70, 32% din populația lumii suferea de foamete și malnutriție. Astăzi suntem la 7%. A existat o activitate intensă la ONU care a permis această transformare. Este adevărat: aceste reglementări internaționale au schimbat atitudinea multor țări, dar nu a tuturor. Cu toate acestea, ele au fost capabile să submineze ceea ce trebuie să considerăm piatra de temelie a comunității internaționale: conștiința popoarelor. Interconectarea despre care se vorbește atât de mult astăzi înseamnă că problemele unui stat cu greu pot fi rezolvate în cadrul acelui stat. Există o necesitate obiectivă de a comunica și de a gestiona problemele împreună. Iar ONU este singurul actor capabil să facă acest lucru.
Totuși, dacă, pe de o parte, există semne de îmbunătățiri evidente, pe de altă parte, știrile ne obligă să vorbim despre conflicte, pericol nuclear, războaie comerciale: Oare paralizia aparentă a instituțiilor internaționale contribuie la criza multilateralismului?
Paralizia instituțiilor internaționale nu se datorează unei crize de identitate a instituțiilor, ci unei crize a modalităților pe care instituțiile le reprezintă. Adică, dacă, pe de o parte, acestea sunt rodul unei alegeri multilaterale care însoțește istoria relațiilor internaționale, pe de altă parte, am trecut de la un model multilateral la un model multipolar. Esența crizei se află în întregime aici. În modelul multipolar, fiecare își exprimă propriul interes național și îl exprimă în cele mai grave forme, în unele cazuri chiar recurgând la arme, la conflict. De altfel: armele nu sunt doar cele tradiționale, ci și taxele, închiderile de piețe, limitările privind transferul de tehnologii și, prin urmare, de know-how. Cu siguranță, toate acestea se fac de dragul unui interes național. Înlocuirea multilateralismului cu multipolarismul și, prin urmare, cu interesul național înseamnă a nu avea un punct central de referință capabil să asume decizii. ONU se năștea în schimb dintr-o intuiție: tot ceea ce este comun are nevoie de soluții comune. Noi celebrăm astăzi cea de-a optzecea aniversare a conferinței de la San Francisco. ONU și-a început activitatea pe 24 octombrie 1945. În aceeași zi, în 1648, a fost încheiată Pacea de la Westfalia. Nu este o coincidență. Acum, acest model se ciocnește cu interesele naționale și se vorbește despre criză a dreptului internațional. Totuși, nu văd nicio criză. Avem încălcări, ca orice sistem juridic, și asistăm la o reinterpretare a normelor internaționale în funcție de multipolarism. Un exemplu vine din conflicte. A modifica obiectivul acțiunii militare, adică a lovi obiectivul civil ca și cum ar fi militar, uitând principiul distincției, înseamnă a reciti și a reinterpreta un principiu fundamental al vieții internaționale. Și cred că acest lucru apasă asupra cursului conflictelor în sine. Prin urmare, lovirea civililor devine un eveniment colateral, ceva imprevizibil. De fapt, dacă am folosi normele, și acest lucru ar putea fi prevăzut, pe baza logicii conform căreia și războiul, vai de mine, are regulile sale.
Să ne concentrăm asupra cuvântului multipolar. Odinioară, centrul lumii erau Statele Unite și Uniunea Sovietică. Astăzi, centrul lumii este lumea. Nu se mai vorbește despre bipolarism. Dar de ce există din ce în ce mai puțin spațiu pentru organizațiile internaționale?
Astăzi, statele preferă acordul bilateral, care este însă un acord evanescent: nu are aceeași garanție a celui multilateral. În acordul bilateral, totul depinde de voința părților contractante, care, în ultima perioadă, este fluidă. Principiul bunei-credințe, acel pacta sunt servanda, este foarte adesea uitat. Prin urmare, ceea ce ar putea părea o soluție la problemă în viitorul imediat, în realitate este doar o amânare a problemei. Să revenim la conflicte: astăzi noi nu vizăm pacea în ceea ce privește conflictele în curs, ci un armistițiu. Se pare, și acest lucru este absurd, că totul trebuie redus la o concluzie minimă conform căreia suntem fericiți dacă nu se fac împușcături. Aceasta înseamnă să pierdem din vedere ceea ce este, referindu-ne la enciclica Pacem in terris, obiectivul efectiv al păcii. Unde adevărul și dreptatea nu sunt termeni goi, ci mai degrabă factori concurenți și necesari pentru pacea însăși.
Papa Leon al XIV-lea, întâlnindu-se cu corpul diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, a afirmat că "este necesar să se dea o nouă respirație diplomației multilaterale și acelor instituții internaționale care au fost dorite și concepute în primul rând pentru a remedia disputele care ar putea apărea în cadrul comunității internaționale". În opinia dumneavoastră, cum poate fi atins acest obiectiv?
ONU se naște pentru a sustrage utilizarea forței de la statele individuale și a o conferi unei structuri multilaterale, Consiliul de Securitate, din cauza devastărilor provocate de Cel de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi însă toate statele încearcă să recâștige acest tip de competență și, pentru a face acest lucru, cred că pot folosi forța. Cred că acesta este esența apelului făcut de pontif. Pentru ca acesta să fie pus în aplicare, instituțiile internaționale trebuie cu siguranță regândite: nu mai este de conceput să avem în față carta ONU așa cum era structurată acum optzeci de ani. Concret, ar trebui implementată o adevărată reformă a Consiliului de Securitate despre care s-a vorbit de prea mult timp, întregul sistem ONU ar trebui eficientizat și ar trebui eliminate organizațiile care sunt un duplicat. În plus, trebuie să ne gândim la obiective care nu se află în Carta actuală. Scopul general al păcii și al securității nu mai corespunde realității. Astăzi avem forme de conflict care nu duc la război, dar ale căror efecte sunt mai grave sau egale cu acelea ale unui conflict. Tema dezvoltării nu mai poate fi văzută sub forma ajutorului și asistenței, ci trebuie văzută în utilizarea concretă a termenului cooperare, care înseamnă a lucra împreună. Și aici intră în joc elementul, subliniat de Papa Leon, al unei viziuni solidare în care asistăm în forma în care facem pe cineva să crească. Nu asistăm pentru a menține persoana asistată în aceeași poziție.
În ceea ce privește aceste obiective, nu există oare un conflict între organizațiile internaționale și organizațiile regionale?
Specializarea face parte din multilateralism. Multilateralismul nu este un monolit, a prevăzut prezența diferitelor organizații, pentru competențe și domenii geopolitice. Problema constă în coordonare. Apartenența la organizații regionale nu poate limita participarea aceluiași stat la aparatele universale. Apoi fără a ține cont de faptul că relațiile internaționale nu se mai limitează la activitatea statelor. Societatea civilă influențează liniile politicii internaționale. Prin urmare, procesul de reformare a sistemului internațional începe de jos.
Să încheiem cu o provocare: Ce s-ar întâmpla dacă ONU s-ar închide?
A închide ONU nu înseamnă a închide o organizație, ci mai degrabă a crede că fiecare se salvează singur. Și acest lucru nu este posibil.
Guglielmo Gallone
(După Vatican News, 26 iunie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu