Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Leon al XIV-lea: Discurs cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Drogurilor (26 iunie 2025)

Începem cu semnul Crucii: în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Pacea să fie cu voi!

Bine ați venit toți și sper ca soarele să nu fie prea puternic... Însă Dumnezeu este mare și ne va însoți. Mulțumesc pentru prezența voastră!

[Salutul subsecretarului de stat la președinția Consiliului de Miniștri, Alfredo Mantovano, și mărturia lui Paola Clericuzio, din Comunitatea "San Patrignano"]

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit!

Le mulțumesc celor care au făcut posibilă această întâlnire, care în multe moduri ne duce la inima Jubileului, un an de har în care tuturor le este recunoscută demnitatea de prea multe ori diminuată sau refuzată. Speranță este un cuvânt pentru voi bogat în istorie: nu este un slogan, ci lumina redescoperită printr-o mare muncă. Doresc să vă repet, așadar, acel salut care schimbă inima: pacea fie cu voi! În seara de Paște, Isus i-a salutat astfel pe discipolii închiși în cenacol. Îl abandonaseră, credeau că l-au pierdut pentru totdeauna, erau înfricoșați și dezamăgiți, unii deja plecaseră. Însă Isus este cel care îi găsește, cel care vine să-i caute din nou. Intră pe ușile încuiate în locul în care sunt ca și cum ar fi îngropați de vii. Aduce pacea, îi recreează cu iertarea, suflă asupra lor: adică îl revarsă pe Duhul Sfânt, care este suflarea lui Dumnezeu în noi. Când lipsește aerul, când lipsește orizontul, demnitatea noastră se ofilește. Să nu uităm că Isus înviat vine din nou și aduce suflarea sa! Adesea o face prin intermediul persoanelor care merg dincolo de ușile noastre închise și care, în pofida a tot ce s-ar fi putut întâmpla, văd demnitatea pe care am uitat-o sau care ne-a fost refuzată.

Preaiubiților, prezența voastră aici este o mărturie de libertate. Îmi amintesc că atunci când Papa Francisc intra într-o închisoare, chiar și în ultima sa Joi Sfântă, își punea mereu acea întrebare: "De ce ei și nu eu?". Drogurile și dependențele sunt o închisoare invizibilă pe care voi, în moduri diferite, ați cunoscut-o și ați combătut-o, dar cu toții suntem chemați la libertate. Întâlnindu-vă, mă gândesc la abisul inimii mele și al fiecărei inimi omenești. Este un psalm, adică Biblia, care numește misterul care locuiește în noi un "abis" (cf. Ps 63,7). Sfântul Augustin a mărturisit că numai în Cristos neliniștea inimii sale a găsit pacea. Noi căutăm pacea și bucuria, suntem însetați de ele. Și multe amăgiri ne pot dezamăgi și chiar ne pot întemnița în această căutare.

Însă să privim în jur. Și să citim pe fețele fiecăruia dintre noi un cuvânt care nu trădează niciodată: împreună. Răul se învinge împreună. Bucuria se găsește împreună. Nedreptatea se combate împreună. Dumnezeul care a creat și cunoaște pe fiecare - și este mai apropiat de mine decât sunt eu însumi - ne-a făcut pentru a fi împreună. Desigur, există și legături care fac rău și grupuri umane în care lipsește libertatea. Însă chiar și acestea se înving numai împreună, având încredere în cei care nu câștigă pe pielea noastră, în cei pe care îi putem întâlni și ne întâlnesc cu atenție dezinteresată.

Ziua de astăzi, fraților și surorilor, ne angajează într-o luptă care nu poate fi abandonată atâta timp cât, în jurul nostru, cineva încă este închis în diferitele forme de dependență. Lupta noastră este împotriva celor care fac din droguri și din orice altă dependență - să ne gândim la alcool sau la jocurile de noroc - propriul business imens. Există concentrări enorme de interese și organizații criminale ramificate pe care statele au datoria să le demonteze. Este mai ușor a combate victimele lor. Prea adesea, în numele securității, s-a purtat și se poartă război împotriva săracilor, umplând închisorile cu cei care sunt numai ultima verigă dintr-un lanț al morții. În schimb, cei care țin lanțul în mâinile lor reușesc să aibă influență și impunitate. Orașele noastre nu trebuie eliberate de marginalizați, ci de marginalizare; nu trebuie curățate de disperați, ci de disperare. "Cât de frumoase sunt orașele care depășesc neîncrederea nesănătoasă și îi integrează pe cei diferiți și care fac din această integrare un nou factor de dezvoltare! Cât de frumoase sunt orașele care, chiar și în proiectarea lor arhitectonică, sunt pline de spații care conectează, pun în relație, favorizează recunoașterea celuilalt!" (Francisc, Exortația apostolică Evangelii gaudium, nr. 210).

Jubileul ne arată cultura întâlnirii ca drum spre siguranță, ne cere restituirea și redistribuirea bogățiilor acumulate pe nedrept, ca drum spre reconcilierea personală și civilă. "Precum în cer, așa și pe pământ": cetatea lui Dumnezeu ne angajează la profeție în cetatea oamenilor. Și aceasta - știm - poate duce și astăzi la martiriu. Lupta împotriva traficului de droguri, angajarea educativă în rândul săracilor, apărarea comunităților indigene și a migranților, fidelitatea față de doctrina socială a Bisericii sunt în multe locuri considerate subversive.

Dragi tineri, voi nu sunteți spectatori ai reînnoirii de care Pământul nostru are atâta nevoie: voi sunteți protagoniști. Dumnezeu face lucruri mărețe cu aceia pe care îi eliberează de rău. Un alt psalm, pe care primii creștini l-au iubit atât de mult, spune: "Piatra aruncată de zidari a ajuns în capul unghiului" (Ps 117,22). Isus a fost refuzat și răstignit în afara porților cetății sale. Pe el, piatra din capul unghiului pe care Dumnezeu reconstruiește lumea, și voi sunteți pietre de mare valoare în zidirea unei noi omeniri. Isus, care a fost refuzat, vă invită pe voi toți, iar dacă v-ați simțit rebutați și terminați, acum nu mai sunteți așa. Greșelile, suferințele, dar mai ales dorința de viață pe care le purtați vă fac martori că schimbarea este posibilă.

Biserica are nevoie de voi. Omenirea are nevoie de voi. Educația și politica au nevoie de voi. Împreună, peste orice dependență degradantă, vom face să prevaleze demnitatea infinită imprimată în fiecare. Din păcate, această demnitate strălucește uneori numai atunci când este aproape complet pierdută. Atunci vine o tresăltare și devine clar că ridicarea este o chestiune de viață sau de moarte. Ei bine, astăzi întreaga societate are nevoie de acea tresăltare, are nevoie de mărturia voastră și de marea muncă pe care o faceți. De fapt, cu toții avem vocația de a fi mai liberi și de a fi umani, vocația la pace. Aceasta este vocația cea mai divină. Să mergem înainte împreună, așadar, multiplicând locurile de vindecare, de întâlnire și de educație: parcursuri pastorale și politici sociale care să înceapă de pe stradă și nu consideră niciodată pe nimeni pierdut. Și rugați-vă și voi pentru ca slujirea mea să fie în slujba speranței persoanelor și a popoarelor, în slujba tuturor.

Vă încredințez călăuzirii materne a Mariei Preasfinte. Și vă binecuvântez din inimă. Mulțumesc!

[Binecuvântare]

Multe mulțumiri vouă tuturor! Curaj întotdeauna și înainte!

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat