|
© Vatican Media |
Implicațiile trinitare ale întrupării lui Dumnezeu în istorie
Despre frumusețea mântuirii
În mijlocul crizei ariane din secolul al IV-lea, Sfântul Atanasiu a fost cel dintâi care a formulat o teză centrală a doctrinei catolice: numai pentru că Isus Cristos este în același timp Dumnezeu adevărat și om adevărat, poate uni omenirea cu Dumnezeu și, făcând astfel, să mântuiască neamul omenesc. Dacă n-ar fi cu adevărat Dumnezeu, ci numai o creatură, n-ar avea capacitatea de a ne mântui. Dacă n-ar fi cu adevărat om, nu ar mântui umanitatea noastră (cf. Împotriva arianilor, II, 70). Acest argument soteriologic invită să reflectăm asupra scopului final al existenței umane. Numai pentru că Dumnezeu ia inițiativa de a ne invita prin har să-l cunoaștem în el însuși și să-l iubim în viața veșnică, ajungem să înțelegem pentru ce anume suntem făcuți. În același timp, argumentarea Sfântului Atanasiu ne spune ceva despre cine este Dumnezeu: în Cristos întâlnim fața umană a Tatălui, care ne dezvăluie cine este Dumnezeu în sine.
Această constelație de idei a fost dezvoltată în apărarea Conciliului din Niceea în secolele al IV-lea și al V-lea de către mari figuri precum Grigore din Nazianz, Ilariu din Poitiers și Augustin din Hipona, care au formulat primele reflecții sistematice despre misterul Sfintei Treimi. Același complex de idei este prezentat cu perspicacitate teologică și profunzime spirituală și de lucrarea recentă a Comisiei Teologice Internaționale, Isus Cristos, Fiu al lui Dumnezeu, Mântuitor. A 1700-a aniversare a Conciliului Ecumenic din Niceea (325-2025). Unul dintre marile puncte forte ale acestui document - și există multe - constă în reflecția sa despre implicațiile trinitare ale întrupării lui Dumnezeu în istorie. Dacă Dumnezeu s-a făcut om, atunci putem cunoaște cine este cu adevărat Dumnezeu în veșnicie. Ce putem spune, așadar, despre misterul Preasfintei Treimi și despre viața intimă a lui Dumnezeu? Și ce "noutate" implică această revelație a lui Dumnezeu pentru o interpretare a existenței umane, astfel încât să lumineze întreaga creație, în special persoana umană făcută după chipul lui Dumnezeu? Aici, teologii de la comisie urmează un parcurs clasic, comentând Crezul articol cu articol, pentru a trasa forma diferitelor mistere ale credinței în relație între ele: Treimea, creația, persoana umană și mântuirea. În aceste reflecții se face încontinuu referință la misterul central al credinței catolice, care se referă la Dumnezeu în sine ca unul și întreit. Constelația de adevăruri care izvorăsc din Dumnezeu și care îl revelează pe Dumnezeu, la rândul lor, evocă în noi o apreciere a frumuseții intime a Treimii.
O temă centrală care reiese în acest sens în raport cu concepția creștină despre Dumnezeu este cea a relaționalității sau a ființei relaționale a persoanei. Dacă Cristos este cu adevărat Dumnezeu și este Fiul veșnic al Tatălui, atunci există o paternitate în Dumnezeu care este veșnică. "Dumnezeu a fost întotdeauna Tată și niciodată nu a fost un Dumnezeu «solitar»" (nr. 9). Fiul purcede de la Tatăl prin generare veșnică, ca Logosul său, iar Duhul purcede de la Tatăl prin inspirație veșnică, drept Duhul său de sfințenie și de iubire (agape). Aici ideea nu este că Tatăl există înaintea Fiului și a Duhului Sfânt, ca și cum el ar fi primul care posedă în mod exclusiv natura divină. Mai degrabă, Tatăl comunică în mod veșnic Fiului și Duhului Sfânt tot ceea ce are și tot ceea ce este ca Dumnezeu. Tatăl este izvorul veșnic al vieții trinitare. Fiul este în egală măsură Dumnezeu, chiar dacă purcede personal de la Tatăl, "Dumnezeu din Dumnezeu, Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat".
Prin urmare, în această viziune, Tatăl este personal relațional în tot ceea ce este, fiind veșnică originea paternă a Cuvântului și a Duhului. Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt mereu în relație personală între ei, o relație de comuniune, de Logos și de Agape. Înțeleasă în această lumină, se poate spune că o comunitate umană constă și ea din relații de persoane. Desigur, relaționalitatea noastră nu este constitutivă a identității noastre în același mod cum este în misterul trinitar. Putem să nu descoperim sau chiar să respingem moduri de a fi perfect personale și relaționale, ca atunci când nu reușim să trăim în adevăr rațional și în iubire, în logos și agape. Dumnezeu în sine este întotdeauna mai mare decât adevărul nostru sau perfecțiunea personală și este o realitate pe care o putem asemăna doar prin analogie. Totuși, comuniunea necreată de persoane în Dumnezeu, care este unul și întreit, ne-a chemat la existență pentru a fi în comuniune cu Dumnezeu în harul lui Cristos și, de asemenea, între noi în comuniunea euharistică a Bisericii.
La fel de importantă aici este noțiunea de consubstanțialitate. Documentul Comisiei Teologice Internaționale observă în mod potrivit că învățătura conciliară subliniază o dublă consubstanțialitate în Cristos. Cristos este homoousios cu Tatăl ca Dumnezeu adevărat. Aceasta înseamnă că există un singur Dumnezeu, deoarece tot ce se găsește în Tatăl ca Domn și Dumnezeu se găsește în Fiul și invers. În Isus Cristos, așadar, există cu adevărat prezența reală a lui Dumnezeu în istorie. Chiar și în misterul agoniei, răstignirii și morții sale, Cristos este "Emanuel", Dumnezeu cu noi. Dumnezeu revelează că este cu noi chiar și în suferința umană. Ba chiar, Dumnezeu a manifestat tocmai în misterul Crucii capacitatea sa de a îndura și de a depăși suferința umană, prin umilința kenotică, prin adevăr și prin iubire.
În același timp, Cristos este și consubstanțial cu noi, având aceeași natură umană ca toate celelalte ființe umane. El a trăit o adevărată viață istorică, atât în trup, cât și în suflet, marcată atât de o dezvoltare umană reală, cât și de limitări naturale. Și aici vedem profunda solidaritate a lui Dumnezeu cu noi. Chiar dacă Dumnezeu rămâne de neînțeles pentru noi, el este întotdeauna mai mare decât concepțiile noastre; în Fiul întrupat, Dumnezeu a trăit și el o viață cu adevărat umană printre noi pentru a ni se face inteligibil și pentru a ne introduce în misterul comuniunii sale intra-trinitare. Făcând aceasta, Dumnezeu a deschis experiența noastră umană spre orizonturi veșnice, chiar și în condițiile istorice ale modului nostru finit de a fi. Înțelegând lucrurile în această lumină, nu putem decât să admirăm frumusețea și profunzimea intimă a Întrupării, ca manifestare simultană a identității veșnice a lui Dumnezeu și a mântuirii umane.
Sfântul Ioan Henry Newman a observat că o religie nu este adevărată pur și simplu pentru că mărturisește un crez: ci, în același timp, dacă o religie este într-adevăr adevărată, atunci trebuie să mărturisească un crez. A căuta adevărul despre Dumnezeu înseamnă a încerca să se reflecteze despre adevărul de credință împărtășit din partea Bisericii și, prin urmare, a gândi într-un mod credincios. Comisia Teologică Internațională a adus un mare serviciu Bisericii Catolice cu ocazia acestei a 1700-a aniversări a Conciliului din Niceea. În acest mod, teologii săi ne-au reamintit și de un adevăr fundamental cu privire la afirmațiile privind credința. Ele nu numai că ne introduc într-o mai bună înțelegere a misterului lui Dumnezeu, printr-o căutare a inteligenței. De asemenea, ele promovează unirea cu Dumnezeu, deoarece putem ajunge să iubim intens numai ceea ce cunoaștem și contemplăm mai întâi cu uimire. Interpretată corect, cea mai profundă mistică creștină nu este în contrast cu studiul simbolurilor dogmatice ale Bisericii. Ba chiar, cele două aspirații merg împreună și ar trebui să se completeze întotdeauna reciproc. Cei care studiază acest nou document cu o perspectivă teologică mai profundă pot, la rândul lor, să aspire în mod realist la o unire mai profundă cu Dumnezeu.
Thomas Joseph White,
rector magnific al Universității Pontificale "Sfântul Toma de Aquino"
(După L'Osservatore Romano, 20 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu